Max Verstappen aiheutti hurmoksen – Valtteri Bottas hämmensi talliaan

Max Verstappen juhli voittoa kotikisassaan Zandvoortissa, missä ajettiin 36 vuoden tauon jälkeen. (Kuva AOP)

Max Verstappen juhli voittoa kotiradallaan Zandvoortissa, missä ajettiin F1-kisa 36 vuoden tauon jälkeen. (Kuva AOP)

Max Verstappenin voitto huipensi Zandvoortin oranssin hurmoksen. Hollannin kuningaskin oli paikan päällä, mutta todellinen kuningas oli MM-sarjan kärkeen noussut Verstappen.

FORMULA 1 Red Bull -kuski Max Verstappen palasi Formula ykkösten pistetaulukossa kärkipaikalle ajettuaan voittoon kotimaassaan Hollannissa sijaitsevalla Zandvoortin radalla. Koronarajoituksia ei juuri ollut ja Verstappen aiheuttikin valtavan hurmoksen Hollannin kansallisväriin oranssiin verhoutuneessa katsomossa.

Formula ykkösissä ei ole aikoihin nähty moista hurmosta. Vertailukohtaa voi ehkä hakea Ayrton Sennan voitosta 1991 ja 1993 Brasilian Ingerlagosissa tai Michael Schumacherin voitoista Saksan Hockenheimin ja Nürburgringin radoilla huippuvuosinaan.

Zandvoortissa ajettiin F1-kisa ensi kertaa sitten vuoden 1985. Verstappen nauttii Hollannissa valtavaa kansansuosiota, joten Hollannin GP:n paluulle F1-sarjan ohjelmaan oli hyvät perusteet. Zandvoortissa piti ajaa itse asiassa jo viime vuoden toukokuussa, mutta silloin kisa peruuntui koronapandemian takia.

Verstappen kesti kovat paineet hienosti. Hän ajoi lauantaina paalupaikalle ja hallitsi kisaa lähdöstä maaliin. Se kertoo jotain miehen vahvasta paineensietokyvystä.

Verstappen ei turhia tunteile. Joku olisi voinut herkistyä voittaessaan kotimaassaan moisen hurmoksen keskellä, mutta Hollannin lippuun verhoutunut Verstappen kuunteli Hollannin kansallishymniä naama peruslukemilla ilmekään värähtämättä. Haastattelussakin häneltä kuultiin tutut litaniat urheilujargonia.

Katsojat näyttivät tunteitaan enemmän. Paikalla oli myös Hollannin kuningas Willem Alexander, mutta Zandvoortin todellinen kuningas oli Max Verstappen. Tapahtumaa oli todellakin odotettu ja yleisössä vuodatettiin ilon kyyneleitä.

Kauden seitsemännen osakilpailuvoittonsa napannut Verstappen palasi MM-sarjan kärkipaikalle. Toiseksi Zandvoortissa ajanut kärkipaikkansa menettänyt Mercedeksen Lewis Hamilton on toisena kolme pistettä Verstappenia perässä.

Hamilton sai Zandvoortissa ylimääräisen pisteen kisan nopeimmasta kierroksesta. Siihen liittyi mielenkiintoinen episodi, kun Valtteri Bottas oli vastoin Mercedes-tallin kehotusta ajanut nopeimman kierroksen. Hamiltonin olikin lopussa vaihdettava tuoreet renkaat, joilla nopein kierros oli mahdollinen.

Kisassa kolmanneksi ajaneen Bottaksen uppiniskaisuus oli selkeä viesti pettymyksestä Mercedeksen toiminnasta. Tiettävästi Mercedes ei jatka Bottaksen sopimusta tämän kauden jälkeen, vaan ottaa tilalle George Russellin.

Kolmostilallaan Bottas vahvisti asemiaan kuljettajien pisteiden kolmostilalla. Hänen tuomiensa pisteiden ansiosta Mercedes vahvisti asemiaan valmistajien pisteiden kärkipaikalla.

Bottas oli Zandvoortin osakilpailun ainoa suomalaisajaja. Kimi Räikkönen vetäytyi kisaviikonlopusta perjantain jälkeen koronavirustartunnan jälkeen.

F1-kausi jatkuu ensi viikonloppuna Italian Monzan kilpailulla. Ajamatta kaudesta on yhdeksän kilpailua.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Max Verstappen paalulle – Kimi Räikkösellä koronavirus

Kommentoi Facebookissa