McLarenin F1-talli nappasi ensimmäisen voittonsa reilut 50 vuotta sitten – juhlat kolmen katuauton voimin

Pieninä sarjoina valmistettavia hyperautoja lukuun ottamatta McLarenin tehokkain malli on 720-hevosvoimaisella tuplaturbokasilla ryyditetty 720S.

Pieninä sarjoina valmistettavia hyperautoja lukuun ottamatta McLarenin tehokkain malli on 720-hevosvoimaisella tuplaturbokasilla ryyditetty 720S. (Kuva McLaren)

Bruce McLarenin kohtaloksi koitui traaginen menehtyminen testiajoissa sattuneessa onnettomuudessa.

AUTOT Uusiseelantilainen kilpa-autoilija Bruce McLaren perusti nimeään kantavan tallin vuonna 1963 osoitettuaan sitä ennen kykynsä muiden merkkien kilpurien ratissa. Mies ei kuitenkaan ajanut tämän jälkeenkään pelkästään omilla autoillaan, vaan hän ylsi esimerkiksi Ford GT40:llä vuoden 1966 Le Mansin 24 tunnin kisan voittoon.

McLarenin oman tiimin ensimmäinen F1-voitto heltisi puolestaan Belgian Spassa kesäkuussa 1968. Bruce McLarenin kohtaloksi koitui traaginen menehtyminen testiajoissa sattuneessa onnettomuudessa vain kaksi vuotta myöhemmin, mutta miehen nimeä kantava F1-talli nousi brittiläiskomennossa seuraavien vuosikymmenten mahtitiimien joukkoon.

Katuautot tulivat kuvioihin mukaan 1990-luvulla, ja viime vuosina McLaren on menestynyt niiden parissa paremmin kuin F1-radoilla. Pieninä sarjoina valmistettavia hyperautoja lukuun ottamatta McLarenin tehokkain malli on 720-hevosvoimaisella tuplaturbokasilla ryyditetty 720S, joka on jättänyt suorituskyvyllään lähes kaikki kilpailijat taakseen. Brittimerkin superauto on jo vakiona vaikuttava ilmestys, mutta Brysselin McLaren-jälleenmyyjä päätti kohentaa autoa vielä piirun verran.

Rata on brodeerattu penkkeihin oranssilla, jota on käytetty kontrastivärinä myös muualla.
Rata on brodeerattu penkkeihin oranssilla, jota on käytetty kontrastivärinä myös muualla. (Kuva McLaren)

Niinpä Belgiaan tilattiin McLarenin erikoisautoista vastaavalta MSO:lta kolme oranssia 720S:ää, jotka juhlistavat merkin ensimmäistä F1-voittoa reilun 50 vuoden takaa. Spa 68 -nimiset erikoismallit on maalattu oranssin sävyllä, joka muistuttaa McLarenin vanhoissa kilpureissa käytettyä Papaya Orangea. Lisäksi auton kylkeä ja istuinten niskatukia koristaa Spa-Francorchampsin rataprofiili vuodelta 1968.

Rata on brodeerattu penkkeihin oranssilla, jota on käytetty kontrastivärinä myös muualla penkeissä, oviverhoiluissa ja esimerkiksi keskikonsolissa kulkevissa tikkauksissa piristämässä muuten mustaa sisustaa. Jopa auton avain on oranssi, ja erikoismallin statuksesta muistuttavat myös avaimessa komeilevat ”Spa 68” – ja ”1 of 3” -tekstit.

Hiilikuituisiin kynnyskoteloihin on puolestaan kirjailtu teksti, joka kertoo McLarenin ensimmäisen F1-voiton päivämäärän, suorituspaikan ja kuskin nimen tietysti oranssilla. Pirteänvärinen ulkokuori saa kontrastia 720S:n vakiovarusteisiin kuuluvasta mustasta katosta sekä vanteista, jotka on tässä tapauksessa maalattu silkinhimmeällä mustalla.

Auton tekniikkaan ei ole sen sijaan koskettu, mutta siihen ei ollut juuri tarvettakaan 720-heppaisen superauton kohdalla. Kolmen erikoismallin sarjasta kaksi on jo myyty, mutta yksi odottelee vielä onnellista omistajaa. Kannattaa siis suunnata Brysselin McLarenille, jos lottovoitto odottelee vielä sopivaa käyttökohdetta.

Lue myös: McLaren esitteli hurjan hilseenpoistajan – uudella 720S Spiderilla pääsee katto auki 325 km/h:n nopeutta

Kommentoi Facebookissa