McLaren esitteli hurjan hilseenpoistajan – uudella 720S Spiderilla pääsee katto auki 325 km/h:n nopeutta

Yhdestä hiilikuitupaneelista koostuva katto avautuu tai sulkeutuu sähköllä 11 sekunnissa.

Yhdestä hiilikuitupaneelista koostuva katto avautuu tai sulkeutuu sähköllä 11 sekunnissa. (Kuva McLaren)

Tilauksia otetaan vastaan, ensimmäiset onnelliset pääsevät hilseenpoistoon ensi keväänä.

AUTOT Vuoden 2017 Geneven autonäyttelyssä esitelty McLaren 720S on osoittautunut maailman nopeimmaksi urheiluautoksi, kun miljoonien eurojen hyperautot jätetään pois laskusta. 720-hevosvoimaisella tuplaturbo-V8:lla varustetun McLarenin suorituskyky on itse asiassa sitä luokkaa, että auto on pystynyt haastamaan jopa merkkinsä aiemman P1-hyperauton ja muun muassa Bugatti Veyronin.

Umpikattoinen malli saa nyt seuraa avoversiosta, joka on nimetty auton edeltäjän ja 570S-pikkuveljen tavoin Spideriksi. Avomallit ovat yleensä huomattavasti vastaavia coupéja painavampia, mutta uusi 720S Spider muodostaa poikkeuksen sääntöön. Auton hiilikuituinen perusrakenne ei ole kaivannut lisävahvistuksia, ja niinpä lisäpainoa tulee ainoastaan avautuvasta katosta.

Sekin on hiilikuitua, joten avomalli on ainoastaan 49 kiloa umpiautoa raskaampi. Spiderin kuivapainoksi kerrotaan 1332 kiloa, mikä on 88 kiloa vähemmän kuin pahimman kilpailijan, eli Ferrari 488 Spiderin kohdalla. Uutuus kiihtyy umpiversion tavoin 2,9 sekunnissa nollasta sataan, mutta pyrähdys kahteensataan vie 0,1 sekuntia enemmän. 200 km/h:n nopeus on silti taulussa vain 7,9 sekunnissa, mikä on edelleen hurjaa luokkaa.

Huippunopeuskaan ei ole kärsinyt coupéen verrattuna. Spiderillakin pääsee maksimissaan 341 km/h:n vauhtia, mutta huiput katto alhaalla kuulostavat vielä vaikuttavammilta. Ilmanvastus pysäyttää nimittäin menon vasta 325 km/h:n nopeudessa, jolloin hilse on takuulla irronnut päästä. McLarenin huippunopeus katto alhaalla on itse asiassa sama kuin Ferrari 488 Spiderin maksimivauhti ylipäätään, joten britit tuntuvat onnistuneen aerodynamiikan suhteen.

Uutuus kiihtyy umpiversion tavoin 2,9 sekunnissa nollasta sataan.
Uutuus kiihtyy umpiversion tavoin 2,9 sekunnissa nollasta sataan. (Kuva McLaren)

Yhdestä hiilikuitupaneelista koostuva katto avautuu tai sulkeutuu sähköllä 11 sekunnissa. Tässäkin suhteessa suorituskyky on kohentunut, koska auton 650S Spider -edeltäjällä kesti samassa hommassa vielä kuusi sekuntia pidempään. Lisäksi kattoa pystyy nyt käyttämään 50 km/h:n nopeuteen asti, kun taas edeltäjän kohdalla katon avaaminen tai sulkeminen onnistui vain 30 km/h:n vauhtiin saakka.

720S Spiderin katon pitäisi lisäksi olla hiljaisempi sekä sitä käytettäessä että autossa matkustettaessa. Myös näkyvyyden ulospäin mainostetaan kohentuneen ”leijuvien” takapilarien ansiosta. Lisähintaan kattopaneelin saa lasista, joka tummentuu napin painalluksella elektrokromaattisen teknologian ansiosta. Avomalliin on tarjolla peräti 23 eri värisävyä, joista kolme on uusia. Yksi niistä on kuvissa esiintyvä turkoosinsininen Belize Blue, ja muut tuoreet sävyt tottelevat Aztec Gold ja Supernova Silver -nimiä.

Varustetasoiksi tarjotaan puolestaan Standard-, Performance– ja Luxury-nimisiä paketteja coupén tavoin. Myös tekniikka on identtistä, eli Spideriakin vauhdittaa 720 hevosvoimaa ja 770 newtonmetriä tuottava nelilitrainen tupla-ahdettu veekasi, jonka voima välitetään 20-tuumaisille takapyörille seitsemänpykäläisen kaksoiskytkinvaihteiston kautta. Uutuudesta otetaan jo tilauksia vastaan, ja ensimmäiset onnelliset omistajat pääsevät hilseenpoistoon ensi keväänä.

Lue myös: McLarenin Longtail-sarja saa jatkoa – uusi 600LT tulee saataville vain rajoitetuksi ajaksi

Kommentoi Facebookissa