Mehevät silakkapihvit uunissa – peruna-palsternakkamuusin tai syksyn kasvisten kera!

Silakkapihvit maistuvat kylminäkin, joten niitä kannattaa tehdä aina iso annos kerrallaan.

Silakkapihvit maistuvat kylminäkin, joten niitä kannattaa tehdä aina iso annos kerrallaan. (Kuva Pro Kala)

Mainio tapa juhlistaa luonnon päivää on valmistaa ruoaksi kotimaista, kestävästi pyydettyä villikalaa.

RUOKA Elokuun viimeisenä lauantaina vietettävä Suomen luonnon oma juhlapäivä kannustaa ihmisiä nauttimaan yhdessä luonnosta ja luonnon antimista. Suomesta tuli viime vuonna ensimmäinen maa, joka on virallisesti liputtanut luontonsa kunniaksi.

Luontoa on vuosien varrella juhlittu monin tavoin sieniretkistä kuorolaulantaan, mutta tie luontoon voi viedä myös lautasen kautta. Jokainen voi kulutusvalinnoillaan vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin. Kestävästi kalastettu kotimainen kala on aina vastuullinen ja maukas valinta.

Ammattikalastusta ohjaavat tarkka säätely ja tiettyjä lajeja koskevat tieteellisesti määritellyt kalastuskiintiöt. Kesällä 2018 kotimaiselle silakan ja kilohailin trooli- ja rysäkalastukselle myönnettiin kalastuksen kestävyydestä kertova MSC-sertifikaatti.

Syksy on hyvä aika kokeilla uusia villikalareseptejä. Elokuussa pannulle saadaan ahventa, syyskuussa siikaa. Syys-lokakuussa alkaa silakka-aika, joka huipentuu ympäri Suomea vietettäviin silakkamarkkinoihin. Kalalajia ja reseptiä vaihdellen voi vaikka koko ruokalistan rakentaa kotimaisen villikalan ympärille.

Pro Kala ry tarjoaa juhlan kunniaksi maukkaita reseptejä, olkaa hyvä!

Mehevät silakkapihvit uunissa

4 annosta

600 g silakkafileitä

1 tl suolaa

vähän musta- tai valkopippuria myllystä

noin 150 g maustettua tuorejuustoa tai vastaavaa

tuoretta tai kuivattua yrttiä (esim. tilliä, persiljaa, basilikaa)

Peitä uunipelti leivinpaperilla. Mausta silakkafileet suolalla ja pippurilla ja lado puolet niistä leivinpaperille. Nosta fileille nokare tuorejuustoa ja ripottele päälle valitsemasi tuorejuuston makuun sopivaa yrttiä. Nosta sopivankokoiset fileet pariksi päälle ja paina kevyesti, niin juusto leviää.

Kypsennä 200 asteessa 10–15 minuuttia.

Tarjoa peruna-palsternakkamuusin tai syksyn kasvisten kera. Viipaloi 2 porkkanaa ja 1 palsternakka. Huuhdo auki viilletty 1/2–1 purjo ja suikaloi se. Nosta kasvikset kasariin ja lisää vähän kiehuvaa vettä ja 1 rkl öljyä ja keitä kypsäksi. Lisää joukkoon kypsymisen loppuvaiheessa sokeri- tai pakasteherneitä. Kaada vesi pois ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Silakkapihvit muuntuvat maultaan moneksi täytteestä ja paistotavasta riippuen. Uunissa pihvit kypsyvät helposti, nopeasti ja ilman käryä. Ruisjauhoissa kiepsauttaen ja pannulla paistaen pinnasta tulee herkullisen rapea, mutta naapuritkin tietävät, että meillä herkutellaan silakalla!

Silakkapihvien täytteeksi sopivat muun muassa tuoreet yrtit, kuullotettu silputtu sipuli tai purjo yksinään tai sieniin, omenaan tms. yhdistettynä, mätitahna munahakkelukseen ja/tai tilliin sekoitettuna, munahakkelus yrttisilpulla höystettynä, sinappi tai piparjuuritahna fileille sipaistuna tai tuorejuustolla jatkettuna, juustoraaste, pinaatti- tai rucolasilppu yksinään tai fetamuruihin ja/tai aurinkokuivattuun tomaattisilppuun yhdistettynä.

Vinkki: Silakkapihvit maistuvat kylminäkin, joten niitä kannattaa tehdä aina iso annos kerrallaan.

Lue myös: Savusiikamunakas sopii syksyiseen ruokapöytään – mukana maukas resepti!

Kommentoi Facebookissa