Mercedeksen upouusi konsepti tekee kunniaa 1930-luvun Hopeanuolille

Konsepti on saanut inspiraationsa Mersun 1930-luvun maineikkaasta ennätysautosta.

Konsepti on saanut inspiraationsa Mersun 1930-luvun maineikkaasta ennätysautosta. (Kuva Mercedes-Benz)

Auto antaa myös esimakua tähtimerkin sähköisestä tulevaisuudesta.

AUTOT Mercedeksen Hopeanuolet kamppailivat muun muassa Auto Unionin vastaavien kilpurien kanssa 1930 luvun Grand Prix -kisojen kärkisijoista. Mersu rakensi 80 vuotta sitten myös W125 Rekordwagen -nimisen ennätysauton, jonka muodoissa panostettiin erityisen paljon aerodynamiikkaan.

Autoa vauhditti 5,6-litrainen bensa-V12, joka tuotti tuolloin lähes käsittämättömät 736 hevosvoimaa. Huippunopeuskin oli melko uskomatonta luokkaa, koska W125 Rekordwagen ylsi vuonna 1938 yleisellä tiellä tehdyssä ennätysyrityksessä tarkalleen 432,7 km/h:n vauhtiin.

Yleisellä tiellä tehty nopeusennätys kesti viime vuoteen saakka, joten Mercedes oli todellakin aikaansa edellä. Tällä hetkellä stuttgartilaiset ovat panostamassa voimakkaasti sähköautoihin, joita varten luodaan oma EQ-alabrändi. Sen ensimmäisenä mallina toimii EQ C -niminen täyssähköinen crossover, joka vastaa mitoiltaan polttomoottorikäyttöistä GLC:tä. Auto esitellään jo lähiviikkoina, ja myyntiin uutuus saadaan ensi vuoden puolella.

Auto edustaa puhdasta futurismia voimalinjaa myöten.
Auto edustaa puhdasta futurismia voimalinjaa myöten. (Kuva Mercedes-Benz)

EQ-mallisto laajenee myöhemmin monella muullakin mallilla, mutta Mersu haluaa kasvattaa sen tunnettuutta jo nyt. Niinpä saksalaiset esittelivät Kalifornian Pebble Beachin klassikko- ja superautotapahtumassa EQ Silver Arrow -nimisen tutkielman sähköautobrändinsä keihäänkärjeksi. Konsepti kumartaa myös menneeseen, koska se on saanut inspiraationsa Mersun 1930-luvun maineikkaasta ennätysautosta.

Niinpä 5,3 metrin pituinen näyttävä konsepti on pelkästään yksipaikkainen historiallisen esikuvansa tavoin, ja sisällä on käytetty menneisiin vuosikymmeniin ajatukset vievää puuta ja nahkaa. Muuten auto edustaa kuitenkin puhdasta futurismia voimalinjaa myöten. EQ Silver Arrow’ta vauhdittaa yhteensä kaksi sähkömoottoria, eli yksi kummallakin akselilla. Auto on tämän myötä nelivetoinen, ja vetosuhdetta pystyy säätämään etu- sekä takapään välillä.

Kokonaistehoksi kerrotaan 550 kilowattia, eli vajaat 750 hevosvoimaa. Virta saadaan 80 kWh:n akkupaketista, joka antaa yksipaikkaiselle autolle teoreettisen 400 kilometrin toimintasäteen. Vaikka EQ Silver Arrow on vain yksittäiskappaleeksi jäävä tutkielma, se on tehty tuotantosähköautoihin tarkoitetun MEA-perusrakenteen pidennetyn version pohjalle. Akut on piilotettu tasaiseksi jäävän lattian alle, mikä alentaa myös painopistettä.

Sisällä on käytetty menneisiin vuosikymmeniin ajatukset vievää puuta ja nahkaa.
Sisällä on käytetty menneisiin vuosikymmeniin ajatukset vievää puuta ja nahkaa. (Kuva Mercedes-Benz)

Hiilikuituisessa korissakin on viittauksia Mercedeksen tulevien sähköautojen muotoiluun. Esimerkiksi etuvalojen välissä kulkeva sininen valonauha ja perää koristava punainen ledinauha nähdään myöhemmin myös EQ-alabrändin tuotantomalleissa. Tutkielman linjat ovat pääosin tähtimerkin Pohjois-Amerikan muotoilustudiossa työskentelevän Matthias Schenkerin käsialaa, mutta designia on viilattu myös Mersun päämuotoilija Gorden Wagenerin johdolla Saksan Sindelfingenissä.

Auton huipputehokas sähkötekniikkakin saattaa vihjata tulevasta. Mersun sporttidivisioona Mercedes-AMG on nimittäin kehittämässä täyssähköistä urheilumallia, joka voisi vastata Porsche Taycanin pian heittämään haasteeseen. EQ Silver Arrow’n pohjalta voitaisiin myös kehittää seuraaja F1-hybriditekniikan voimin liikkuvalle Project Onelle, joka on Mersun parhaillaan valmistelema huipputehokas ja -kallis hyperauto.

Lue myös: Mersun upouusi sähköauto esitellään jo pikapuoliin – kuuman ilmaston testit on saatu päätökseen

Kommentoi Facebookissa