Mersun upouusi sähköauto esitellään jo pikapuoliin – kuuman ilmaston testit on saatu päätökseen

Tabernasin aavikolla suoritetut kuuman ilmaston testit olivat erityisen tärkeitä.

Tabernasin aavikolla suoritetut kuuman ilmaston testit olivat erityisen tärkeitä. (Kuva Mercedes-Benz)

Syyskuussa paljastettava täyssähköinen Mercedeksen crossover sai EQC-nimen.

AUTOT Lähes kaikki saksalaiset autonvalmistajat ovat lähivuosina panostamassa todella voimakkaasti sähköautoihin. BMW esitteli jo vuonna 2013 i3-täyssähköauton ja i8-sporttihybridin, mutta baijerilaisten sähköautorintamalla on sittemmin ollut melko hiljaista. VW-konserni heräsi puolestaan sähköautobuumiin syksyllä 2015 julkitulleen päästöskandaalin jälkeen, ja Mercedes-Benz seurasi pian perässä.

Tähtimerkki esitteli lokakuussa 2016 Pariisin autonäyttelyssä Generation EQ -nimisen sähkö-crossoverin konseptin, jonka tuotantoversio toimii stuttgartilaisten tulevan sähköoffensiivin keihäänkärkenä. Tuotantoautoa on kehitetty jo kolmen vuoden ajan, ja sitä on ehditty testata kattavasti eri ilmastoissa. Kuuman ilmanalan testit suoritettiin Espanjan Almerían maakunnassa sijaitsevalla Tabernasin aavikolla, ja ne on nyt saatu päätökseen.

Mercedes julkaisi testeistä videomateriaalia osana auton ennakkomarkkinointikampanjaa. EQC-nimen saavan uutuuden lopullista esittelyäkään ei tarvitse odotella enää kauan, koska täyssähköinen crossover paljastetaan Tukholmassa syyskuun neljäs päivä. Auto on Mersun julkaisemilla videoilla vielä varsin paksun naamioinnin peitossa, mutta salavalokuvaajat ovat onnistuneet bongaamaan EQC:n jo kevyemminkin maskeerattuna.

Sähköisen crossoverin peruslinjat ovat hyvin lähellä polttomoottorilla varustettua GLC:tä, jonka sähköisenä vastineena autoa voidaan pitää. Myös Generation EQ -tutkielman vaikutus on selvästi nähtävillä, mutta monia yksityiskohtia on viilattu astetta tavanomaisemmiksi sarjatuotannon ehdoilla. Niinpä nokalla on lähes perinteisen näköinen maski, jota reunustavat litteät etuvalot. Kylkilinjaan upotetut ovenkahvat ja sivupeilien virkaa hoitaneet kameratkin on korvattu tavallisemmilla ratkaisuilla.

EQC:n pitää tuntua aidolta Mersulta myös sorateillä ajettaessa.
EQC:n pitää tuntua aidolta Mersulta myös sorateillä ajettaessa. (Kuva Mercedes-Benz)

EQC on Mercedes-Benzin ensimmäinen volyymimarkkinoille tarkoitettu täyssähköauto, joten sitä on testattu todella kattavasti viimeisten kolmen vuoden aikana. EQC:n pääinsinöörinä toimiva Michael Kelz kertoo, että stuttgartilaiset ovat testanneet peräti 90 prototyyppiä ja 30 esisarjan autoa, jotka ovat jo todella lähellä lopullista tuotantomallia. Prototyypeillä on ajettu miljoonia kilometrejä, ja crossoveria on testattu neljällä eri mantereella.

Tabernasin aavikolla suoritetut kuuman ilmaston testit olivat erityisen tärkeitä, koska todella kuumat tai kylmät lämpötilat vievät sähköautot äärirajoilleen. Akkujen jäähdytysjärjestelmän toimivuus kovassa kuumuudessa haluttiin varmistaa, ja lisäksi EQC:n piti tuntua aidolta Mersulta myös sorateillä ajettaessa. Testit sujuivat ilmeisen menestyksekkäästi, koska Kelz intoutui ylistämään autoa suorastaan käänteentekeväksi uutuudeksi.

EQC ei ole kuitenkaan aivan niin ainutlaatuinen kuin sen tekijät kehuvat. Myös Audi on nimittäin kehittänyt sähköistä crossoveria lähes samalla reseptillä, ja e-troniksi nimettävä auto esitellään vain vajaat kaksi viikkoa Mercedeksen jälkeen. Autojen teknisiä tietoja ei ole vielä julkaistu, eli tällä hetkellä niiden paremmuudesta voidaan esittää vain arvailuja.

Parin vuoden takaista Generation EQ -konseptia vauhditti kaksi sähkömoottoria, jotka tuottivat nelivedon ohella 408 hevosvoiman kokonaistehon ja 700 newtonin väännön. 70 kWh:n litiumioniakut antoivat toimintasäteeksi 500 kilometriä, eli tämänsuuntaisia lukuja voidaan odotella myös tuotantoautoon.

Lue myös: Mercedes-Maybach esittelee uuden konseptiauton – Ultimate Luxury tarjoilee räätälöityä ylellisyyttä

Kommentoi Facebookissa