Meriliikenteenohjaus esti viime vuonna yhdeksän karilleajoa – alukset olivat suuntaamassa kohti matalikkoa

Joka vuosi lähes 20 miljoonaa matkustajaa liikkuu Suomen ja ulkomaiden satamien välillä.

Joka vuosi lähes 20 miljoonaa matkustajaa liikkuu Suomen ja ulkomaiden satamien välillä. (Kuva Fotolia)

Fintrafficin meriliikennekeskus kirjasi lähes 940 alusliikennettä koskevaa poikkeamaa.

MERILIIKENNE Fintrafficin meriliikenteenohjauksen tehtävänä on varmistaa merenkulun turvallisuus ja sujuvuus Suomen rannikolla, sen läheisyydessä olevilla kansainvälisillä merialueilla sekä Saimaan syväväylällä.

Vuonna 2020 yhtiö esti yhdeksän mahdollista karilleajoa, joista kahdeksan estettiin Suomen rannikon alueella ja yksi Suomen vastuulle kuuluvien kansainvälisten merialueiden valvonta-alueella.

– Huolehdimme meriliikennekeskuksissamme alusliikenteen, kuten rahtialusten ja matkustajalaivojen turvallisesta kulusta ympäri vuorokauden, vuoden kaikkina päivinä. Viime vuonna estämistämme mahdollisista karilleajoista kaikissa oli kyse tilanteesta, jossa alus oli suuntaamassa kohti matalikkoa, mutta muutti kurssiaan yhteydenotostamme. Meriliikennekeskus antoi myös kuudesti navigointiapua, jolla varmistettiin alusten turvallista kulkua väyläalueella, kertoo operatiivinen johtaja Sari Talja.

Fintrafficin meriliikennekeskuksissa kirjattiin kaikkiaan lähes 940 alusliikennettä koskevaa poikkeamaa. Näistä yli 80 prosenttia kirjattiin Suomen rannikkoalueelta sekä Saimaan syväväylältä, ja alle 20 prosenttia Suomen vastuulle kuuluvien kansainvälisten merialueiden valvonta-alueilta.

– Edellisvuoteen verrattuna poikkeamien kokonaismäärä nousi selkeästi. Tähän vaikuttivat raportointiohjeistuksen edelleen kehittäminen, ja sen myötä myös raportointikynnyksen madaltuminen tietyissä tapauksissa. Normaalisti poikkeamatilastojen kärjessä olevat kone- ja tekniset viat sekä reititystoimenpiteiden noudattamiset olivat tänäkin vuonna niitä yleisimpiä poikkeamia, summaa laatupäällikkö Kati Westerlund.

Fintrafficin meriliikenteenohjaus varmistaa meriväylillä ulkomaankaupan ja kotimaan vesiliikenteen häiriöttömän toiminnan. Se tarkoittaa vuositasolla yli 100 miljoonan tonnin merikuljetuksia. Joka vuosi myös lähes 20 miljoonaa matkustajaa liikkuu Suomen ja ulkomaiden satamien välillä.

Lue myös: Rahtialus ajoi karille Raumalla – alus sai pohjakosketuksessa vuodon ja konehuoneeseen tuli vettä

Kommentoi Facebookissa