Merivartioston vilkas viikko – helikopteri pelasti turvaan uppoavasta veneestä, konevikaisia hinattiin

Muun muassa LSMV Super Puma -helikoptereita käytetään meripelastuksessa.

Muun muassa LSMV Super Puma -helikoptereita käytetään meripelastuksessa. (Kuvituskuva Rajavartiolaitos)

Suomenlahden merivartioston viime viikon tehtävät merellä painottuivat viikonlopulle.

MERIVARTIOSTO Suomenlahden merivartiostolla oli viime viikolla yhteensä 37 meripelastus-, avustus ja virka-aputehtävää. Yli puolet tehtävistä tuli viikonlopun aikana. Tehtävät koostuivat pääasiassa konevikaisten veneiden auttamistehtävistä sekä erilaisista hinauksista.

Viikon vakavin meripelastustapahtuma sattui torstai-iltana 7.6. Kirkkonummella, missä uppoamassa olleesta 10,5-metrisestä puuveneestä saatiin evakuoitua kaksi henkilöä. Toisella henkilöistä oli pelastusliivit, mutta toisella ei. Porkkalan merivartioaseman partio sai pidettyä veneen pinnalla niin, että Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri pääsi vinssaamaan henkilöt turvaan kaatuneen veneen kansirakenteiden päältä.

Venettä saatiin hinattua kohti laiturialuetta, mutta hinauksen hidastuessa se ei enää pysynyt pinnalla ja upposi rannan tuntumaan. Tehtävässä avustivat myös Espoon Meripelastajat ry sekä Pelastuslaitos.

Kymmenmetrinen puuvene joutui merihätään Porkkalanniemen itäpuolella, pelastustoimet päättyivät onnellisesti.
Kymmenmetrinen puuvene joutui merihätään Porkkalanniemen itäpuolella, pelastustoimet päättyivät onnellisesti. (Kuva Merivartiosto)

Merivartioston partiot ottivat viikon aikana kiinni kolme henkilöä vesiliikennejuopumuksesta epäiltyinä. Yhdessä tapauksessa Helsingin merivartioaseman partio pysäytti sunnuntaina 10.6. Helsingin Vartiokylänlahdella moottoriveneen, jossa oli kaksi henkilöä. Veneestä ei löytynyt kummallekaan pelastusliivejä. Veneen kuljettajaa epäillään vesiliikennejuopumuksesta sekä vesiliikennerikkomuksesta.

Toisessa tapauksessa Porkkalan partio sai lauantaina 9.6. sivullisen kansalaisen ilmoituksen moottoriveneen ja purjeveneen yhteentörmäyksestä sekä samaan aikaan meripelastusjohtokeskukselta ilmoituksen karille ajaneesta purjeveneestä. Tilannetta selvitettäessä kävi ilmi, että kyse on yhdestä ja samasta tilanteesta. Moottoriveneen kuljettaja oli tilanteessa avustanut purjeveneen irti karilta ja veneet olivat sen yhteydessä saaneet lievän kosketuksen. Purjeveneen kuljettajaa epäillään vesiliikennejuopumuksesta.

Kolmas vesiliikennejuopumuksesta epäilty otettiin kiinni lauantaina 9.6. Inkoossa vesiliikennevalvonnan yhteydessä. Kuljettajan lisäksi veneessä oli neljä henkilöä. Vesiliikennejuopumuksen raja on yksi promille. Venettä ei kuitenkaan saa kuljettaa tätäkään pienemmässä humalassa, jos kuljettaminen vaarantaa oman tai muiden turvallisuuden. Päihtynyt ei osaa arvioida omia kykyjään oikein ja altistuu usein riskeille.

Viikon vesiliikennevalvontojen yhteydessä kirjattiin joitakin sakkoja varustepuutteiden, esimerkiksi pelastusliivien tai sammuttimen, takia. Viikon aikana Helsingin satamissa suoritettiin rajatarkastus 17 Suomeen saapuneelle risteilyalukselle.

Huviveneiden rajatarkastuksia suoritettiin Suomenlahden alueella 27 alukselle. Helsinki-Vantaan lentoasemalla tavattiin viime viikon aikana 23 etsintäkuulutettua. Viikon aikana lentoasemalla käännytettiin kaksi henkilöä ja maahan pääsy evätiin kolmelta henkilöltä. Asiakirjatutkintaryhmän toimesta havaittiin neljän tapauksen yhteydessä seitsemän väärää tai väärennettyä asiakirjaa.

Lue myös: Kalastamassa olleita miehiä putosi veneistä mereen – sivulliset pelastivat ennen helikoptereita

Kommentoi Facebookissa