Mestareiden liigan shokki – Moldovan futisihmeellä tuttu tausta

Real Madridin kokoiselle seuralle kelpaa vain mestaruus.

Real Madridin kokoiselle seuralle kelpaa vain mestaruus. (Kuva AOP)

Moldovalainen Sheriff-monialayritys rakensi jalkapallojoukkueen, joka onnistui voittamaan Real Madridin.

JALKAPALLO Mestareiden liigassa pamahti tiistai-iltana superyllätys, kun moldovalainen Sheriff Tiraspol voitti Real Madridin maalein 2-1. Real Madridin osalta kyse oli kertomus totaalisesta epäonnistumisesta.

– Kaikki meni heiltä hyvin, kaikki meni meiltä pieleen, Real Madridin päävalmentaja Carlo Ancelotti tiivisti lehdistötilaisuudessa.

Jalkapallossa Daavid voittaa Goljatin tutulla reseptillä lähes poikkeuksetta. Niin sanottu huono joukkue keskittyy varjelemaan maaliaan ja yrittää ratkaista vastahyökkäyksistä. Niin sanottu hyvä joukkue yrittää murtaa sumpun, ja epäonnistuessaan hakkaa päätään seinään.

Sheriffin ja Real Madridin ottelussa kävikin juuri näin.

– Voisi sanoa, että meillä oli huonoa onnea. Hävisimme ottelun pieniin yksityiskohtiin. He tekivät maalinsa vastahyökkäyksistä. Meillä oli paljon laukauksia, mutta joskus onni hylkää sinut. Olen hieman surullinen. Minusta olisimme ansainneet voiton, Ancelotti kommentoi.

Nyt ympäri Eurooppaa hämmästellään, että mikä ihmeen Sheriff Tiraspol? Miten on mahdollista, että moldovalaisella jalkapalloseuralla on mahdollisuuksia pelata Mestareiden liigassa ja aloittaa siellä kahdella perättäisellä voitolla? Ensimmäisessä ottelussaanhan Sheriff voitti ukrainalaisen Shakhtar Donetskin 2-0.

Moldova itsenäistyi Neuvostoliitosta 1991. Itsenäisyytensä alusta saakka maa on ollut kahtia jakautuneena. Moldovan itäosassa sijaitseva, itsenäiseksi 1990 julistautunut Transnistrian alue ei poliittisesti tottele Moldovaa, vaan tekee yhteistyötä Moskovan kanssa. Onhan alueen väestöstä 60 prosenttia venäjänkielisiä.

Sheriff on Transnistriassa sijaitseva monialayritys, jonka on väitetty olevan tukevasti Transnistrian entisen presidentin Igor Smirnovin sekä tämän pojan Vladimir Smirnovin hallinnassa. Sheriffin on väitetty myös osallistuneen salakuljetuksella ansaittuun rahanpesuun.

Väitteet Sheriffin yhteyksistä Smirnovin perheeseen sekä rikolliseen toimintaan on tietysti tyrmätty. Todisteita ei ole löytynyt, eikä lännestä tulleilla väitteillä ole yhtiön toiminnalle merkitystäkään. Sheriff on Transnistrian suurin yritys ja hallitsee siellä monia bisneksiä. Sheriff myös tuki nykyistä presidenttiä Vadim Krasnoselskia vaaleissa.

Rahaa Sheriffillä riittää. Hyvien bisnesten myötä Transnistrian pääkaupunkiin Tiraspoliin on saatu kasattua Mestareiden liigaan päässyt joukkue.

Avauksessa Real Madrid -ottelussa Sheriffillä oli yhdeksän eri maan maajoukkuepelaajaa. Pelaajia oli muun muassa Brasiliasta, Perusta, Kreikasta ja Ghanasta, mutta yhtään moldovalaispelaajaa ottelussa ei kentällä käynyt.

Moldova lukeutuu Euroopan jalkapallokääpiöihin. Sen maajoukkue on ollut 25 vuoden ajan arvokisakarsintojen pisteautomaatin roolissa. Tosin Suomi kävi syksyllä 2010 häviämässä Moldovassa, kun surullisen kuuluisa Stuart Baxter toimi vielä Huuhkajien päävalmentajana.

Ei siis ole yllättävää, etteivät Moldovan maajoukkuepelaajat mahdu Sheriffin avaukseen Mestareiden liigassa Vierastyöläisiä tarvitaan. Tietysti on hyvä muistaa, että Real Madridinkin kokoonpanossa Sheriffiä vastaan pelasi vain kaksi espanjalaista.

Sheriff on nyt voittanut kaksi ottelua. Se voi taistella ihan tosissaan jopa pääsystä 16 joukkoon.

Sheriffillä on kahden kierroksen jälkeen koossa kuusi pistettä. Real Madridilla pisteitä on kolme ja tiistaina maalittoman tasapelin pelanneilla Shahtarilla ja Interillä yksi.

Suomessa kysytään, miten on mahdollista, että Transnistriasta löytyy Mestareiden liigassa pärjäävä joukkue, mutta Suomessa Veikkausliigan joukkueilla on vaikeuksia pärjätä edes Konferenssiliigassa?

Vastauksena on tietysti raha. Paikallinen yrityselämä sijoittaa Itä-Euroopan entisissä kommunistimaissa jalkapalloon valtavia summia. Siten ne pääsevät poliittisten päättäjien suosioon ja pystyvät tarjoamaan kansalle sirkushuveja.

Sheriff Tiraspolin toimintalogiikka on tuttu jääkiekon KHL:stä. Mikäli Transnistriassa olisi jääkiekkokulttuuria, toimisi alueella varmasti KHL-joukkue.

Kansainvälinen jalkapallobisnes on itse asiassa valtavaa rahantuhlausta. Paris Saint-Germainin tai Manchester Cityn arabiomistajat eivät ole kiinnostuneita, miten paljon rahaa futikseen heillä palaa. Heille kun kyse on kuitenkin kahvirahoista.

Myös Sheriff-yhtiölle jalkapallobisnes on Moldovan mittakaavassa kahvirahoja. Muistettava on sekin, että Transnistrian poliittinen johto suhtautuu futikseen suopeasti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Teemu Pukilla tuskaisaa – Norwich räpeltää yhä nollakerhossa

Kommentoi Facebookissa