Metallimiehet menevät lakkoon – ei työnantajaa vaan Sipilän hallitusta vastaan

– Kyse on maan hallituksen harrastamasta työntekijöiden elintason alentamisen politiikasta samaan aikaan, kun osinkojuhlat jatkuvat pörssissä, Metalliliitto jyrähtää.

– Kyse on maan hallituksen harrastamasta työntekijöiden elintason alentamisen politiikasta samaan aikaan, kun osinkojuhlat jatkuvat pörssissä, Metalliliitto jyrähtää. (Kuva Anne Anttila)

Työnantajan mukaan lakko on huonosti harkittu ja aiheuttaa haittaa yrityksille.

LAKKO Viisi Metallityöväen liittoon ja TEAM Teollisuusalojen ammattiliittoon kuuluvaa ammattiosastoa Pirkanmaalla järjestää vuorokauden mittaisen työnseisauksen poliittisena mielenilmauksena maan hallituksen toimille. Mielenilmauksessa on mukana arvioiden mukaan lähes 1 500 työntekijää ainakin 16 eri työpaikalta.

Ammattiosastojen mukaan mielenilmaus ei kohdistu työehtosopimusosapuoliin tai yksittäisiin työnantajiin, vaan se on kohdistettu nimenomaan maan hallitusta vastaan.

– Kyse on maan hallituksen harrastamasta työntekijöiden elintason alentamisen politiikasta samaan aikaan, kun osinkojuhlat jatkuvat pörssissä, Tampereen Metallityöväen ammattiosasto 7:n puheenjohtaja Antti Salonen jyrisee.

Salosen mukaan esimerkiksi kaavailtu työttömyysturvan aktiivimalli on vain savuverho, jonka perimmäinen tarkoitus on toteuttaa työttömyysturvaan lisäleikkauksia.

– Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy, Salonen kertoo terveiset.

Työnantajaa edustavan Teknologiateollisuuden mukaan lakko on äärimmäisen huonosti harkittu ja aiheuttaa vakavaa haittaa yrityksille. Työpaikoilla on tärkeä keskittyä tuotannon pyörittämiseen eikä laittaa kapuloita orastavan kasvun rattaisiin.

– Lakkoja on perusteltu julkisuudessa yleispoliittisilla syillä, joten siinä tapauksessa työehtosopimusten työrauhavelvoite ei niitä juridisesti estä, Teknologiateollisuuden neuvottelupäällikkö Pekka Kärkkäinen toteaa.

Ammattiosastojen mukaan hallituksen ei tule omalla toiminnallaan kannustaa työnantajaliittoja ostovoimaa leikkaaviin työehtojen heikennyksiin. Tällä hetkellä kyseessä näyttää ammattiosastojen mukaan olevan ideologinen pyrkimys heikentää työntekijöiden ja työväenliikkeen asemaa.

Mielenilmauksessa on mukana arvioiden mukaan lähes 1 500 työntekijää ainakin 16 eri työpaikalta.
Mielenilmauksessa on mukana arvioiden mukaan lähes 1 500 työntekijää ainakin 16 eri työpaikalta. (Kuva Fotolia)

Työrauhan järkkyminen olisi Pekka Kärkkäisen mukaan valtava pettymys yrityksille, sillä monissa yrityksissä pyörät on saatu juuri pyörimään pitkän taantuman jälkeen.

– Lakot vaikeuttavat toimituksia ja aiheuttavat mainehaittaa sekä yrityksille että Suomelle. Toivottavasti järki voittaa ja ammattiosastot peruvat suunnitelmansa pikaisesti. Myös ammattiliittojen on tehtävä kaikkensa työrauhan turvaamiseksi. Niiden pitää vedota omiin jäseniinsä vastuun puolesta, Kärkkäinen toivoo.

Kärkkäinen muistuttaa kilpailukykysopimuksesta, jonka keskeisenä tavoitteena on sulattaa vienti pitkään jatkuneesta kohmeesta. Nyt teollisuuden oma työväki on aiheuttamassa hallaa sopimuksen voimassa ollessa.

– Poliittinen lakko olisi sikälikin erikoinen, että vain reilu viikko sitten työntekijöitä ja työnantajia edustavat vientiliitot julkistivat yhteiset tavoitteet hallituksen puoliväliriiheen. Tavoitteita oli julkistamassa järjestöjen ylin johto, Kärkkäinen huomauttaa.

Metalliliiton liittosihteeri Turja Lehtonen sanoo, että Suomen nykyisen hallituksen toimet ovat sisältäneet ammattiyhdistysliikkeen näkökulmasta heikennyksiä kerta toisensa jälkeen. Eikä loppua ole näkyvissä.

– Olemme tilanteessa, jossa työmarkkinat ovat pirstoutuneet ja vuokratyöntekijöiden, pätkätyöntekijöiden ja osa-aikatyöntekijöiden määrä jatkuvasti lisääntyy. Aiemmin epätyypillisiksi kutsutuista ei-vakinaisista ja ei-kokoaikaisista työsuhteista on tullut valitettavan tyypillisiä, Lehtonen muistuttaa.

 

Heitä lakko koskee

Työnseisaus on suunniteltu alkavan torstaina 20.4. klo 22.00 ja päätyväksi perjantaina 21.4. klo 22.00.

Mielenilmauksessa ovat mukana metalliliittolaiset Tampereen Metallityöväen ammattiosasto 7, Tampereen autokorjaamotyöväen ammattiosasto 80, Metallityöväen Ammattiosasto Tampere-Härmälä 97 ja Tampereen Tekninen Tekstiili 305 sekä teamilainen Ylöjärven lasityöntekijäin ammattiosasto 425.

Mielenilmaukseen osallistuvien ammattiosastojen jäsenet työskentelevät muun muassa seuraavissa yrityksissä: Aurajoki, Bronto Skylift, Hub Logistics, Kalmar, Katsa, Sandvik, Pakkaus ja lastaus Seppälä, Pilkington, Metso Minerals, Tevo Lokomo sekä Valmet Technologies.

Kommentoi Facebookissa