Metsäpalojen riski on nyt suuri – maasto on kuivaa lähes koko maassa

Metsäpalot ovat Suomessa pääosin seurausta ihmisen toiminnasta, sillä vain pieni osa paloista on salaman sytyttämiä.

Metsäpalot ovat Suomessa pääosin seurausta ihmisen toiminnasta, sillä vain pieni osa paloista on salaman sytyttämiä. (Kuva Fotolia)

Ilmatieteen laitos varoittaa kuivuuden aiheuttamasta korkeasta metsäpaloriskistä.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen metsäpalovaroitus on tällä hetkellä voimassa lähes koko maassa, Lapin pohjoisimpia kuntia lukuun ottamatta. Lähipäivät eivät tuo tilanteeseen helpotusta, sillä lämmin ja poutainen sää jatkuu.

– Säätyyppi jatkuu tällä viikolla lämpimänä ja vähäsateisena, myös tuuli on ajoittain kohtalaista. Maastopalojen syttymisherkkyys kasvaa entisestään, arvioi meteorologi Juha Tuomala Ilmatieteen laitokselta.

Metsäpalovaroitusten aikana avotulen teko metsiin tai niiden läheisyyteen on kielletty. Metsäpalovaroitukset annetaan käyttäen apuna indeksiä, joka lasketaan maanpinnan ylimmän kerroksen kosteusoloja kuvaavan mallin avulla. Mallin lähtötietoina käytetään muun muassa sademäärää ja ilman lämpötilaa.

Metsäpalovaroitus annetaan maakunnittain, maan pohjoisosassa varoitus voidaan tarvittaessa antaa kuntakohtaisesti. Voimassa olevat varoitukset kerrotaan muun muassa Yleisradion sääennusteiden yhteydessä. Lisäksi ne näkyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

Viime viikolla Ilmatieteen laitoksella otettiin käyttöön varoitustyökalu, joka mahdollistaa metsä- ja ruohikkopalovaroitusten antamisen myös ennakkoon. Tähän asti kyseessä olevia varoituksia on voitu antaa vain seuraavalle 24 tunnille.

Kevään ensimmäiset metsäpalovaroitukset annetaan useimmiten toukokuun alkupuolella. Metsäpalovaroituskausi päättyy syyskuussa tai viimeistään lokakuun alussa.

Lue myös: Suomen metsien tulevaisuuden uhkatekijät – tykkylumi ja tulipalot

Kommentoi Facebookissa