Mies ampui yllättäen metrin etäisyydeltä poliisia otsaan – sen jälkeen poliisimiehet avasivat tulen

Poliisin ampuma-aseen käytöstä ei aloiteta esitutkintaa.

Poliisin ampuma-aseen käytöstä ei aloiteta esitutkintaa. (Kuvituskuva Fotolia)

Tutkinnanjohtaja toteaa, että poliisimiehet ovat käyttäneet ampuma-asetta hätävarjelutilanteessa.

AMPUMISTAPAUS Poliisin ampuma-aseen käytöstä Hämeenlinnassa 25.9.2021 on tehty esitutkinnan edellytyksiä koskeva esiselvitys. Esiselvityksen yhteydessä on tehty teknistä tutkintaa, hankittu kirjallista selvitystä ja kuultu tapahtumaan osallisia sekä todistajia.

Tutkinnanjohtaja, aluesyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen on esiselvityksen perusteella päättänyt, ettei esitutkintaa toimiteta, koska poliisimiehet ovat käyttäneet ampuma-asetta hätävarjelutilanteessa.

Hämeen poliisilaitoksen partio oli ollut hätäkeskukselta saamallaan virka-aputehtävällä Kettumäen kaupunginosassa sijaitsevan asuintalon piha-alueella. Hätäkeskuksen tapahtumailmoituksen mukaan poliisipartion tiedossa ei ollut etukäteen, että tehtävään olisi liittynyt erityisesti huomioon otettavaa väkivallan uhkaa.

Paikalla oli poliisipartion lisäksi viisi muuta henkilöä. Hankitun selvityksen perusteella asian käsittely sujui rauhallisesti ja asiallisesti. Kesken asian selvittelyn kohdehenkilö otti taskustaan aseen ja ampui sillä noin metrin etäisyydeltä yhden laukauksen, joka osui toista poliisimiestä otsaan. Tämän jälkeen poliisimiehet avasivat tulen ja ampuivat yhteensä kuusi laukausta, joista kaksi osui kohteeseen.

Tehdyn esiselvityksen perusteella poliisimiehet ovat toimineet hätävarjelutilanteessa. Poliisimiehiin on kohdistettu oikeudeton hyökkäys, käytetty ampuma-ase on ollut edelleen ampujan hallussa ja hän on liikkunut kohti muita paikalla olleita henkilöitä. Poliisin menettelyssä on ollut kyse välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttämisestä.

Tilanteen äkillisyys ja suojautumismahdollisuuden puute huomioon ottaen lievemmän voimakeinon käyttäminen ei ole ollut tilanteessa mahdollista. Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä kumpaakaan paikalla ollutta poliisimiestä rikoksesta.

Lue myös: Poliisi selvittää ampumistapauksen kulkua – ”Murhan yrityksestä epäilty on edelleen sairaalahoidossa”

Kommentoi Facebookissa