Tiedätkö miten autosi valot toimivat? – ”Paras tapa tarkistaa on yksinkertaisesti kokeilemalla”

Auton ajovalot on osattava laittaa päälle sumussa, lumen pöllytessä tai kun näkyvyys muuten yllättäen heikkenee.

Auton ajovalot on osattava laittaa päälle sumussa, lumen pöllytessä tai kun näkyvyys muuten yllättäen heikkenee. (Kuvituskuva Fotolia)

Tärkeää on ymmärtää auton valoautomatiikkaa ja milloin valot pitää laittaa itse päälle.

LIIKENNETURVALLISUUS Traficom muistuttaa, että nyt on korkea aika varmistaa, miten auton ajovalot ja takavalot toimivat. Tärkeää on tietää, miten auton valoautomatiikka toimii ja milloin valot pitää laittaa itse päälle.

Kun ilta hämärtää tai näkyvyys on jonkun muun syyn takia heikentynyt, on ajon aikana käytettävä ajovaloja ja takavaloja. Huomiovalot eli niin sanotut päiväajovalot eivät tällöin riitä.

Autoilijan kannattaa tutustua auton valoautomatiikan toimintaan ja opetella myös laittamaan valot itse päälle sumussa, lumen pöllytessä tai kun näkyvyys muuten heikkenee.

– Kun ajovalosi palavat, näet tielläliikkujat edessäsi – ja takavalosi näkyvät takanasi tuleville. Paras tapa tarkistaa autosi valoasetusten toiminta on yksinkertaisesti kokeilemalla. Esimerkiksi vaihtele valokytkimen asentoa päivänvalossa ja iltahämärässä, käy katsomassa, mitkä valot palavat milloinkin, vinkkaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Otto Lahti.

Ajoneuvon valoasetukset.
Ajoneuvon valoasetukset. (Piirros Traficom)

A-asennossa uudemmissa autoissa on päällä vain huomiovalot, jotka riittävät ainoastaan kesäliikenteessä, kun luonnonvaloa on tarpeeksi ja ajokeli on hyvä. Osassa vanhempia autoja A-asennossa mitkään valot eivät pala, joten tarkista aina käyttämäsi auton valoasetusten toiminta käyttöohjekirjasta tai kokeilemalla.

B-asennossa valot toimivat automatiikan mukaisesti. Automatiikan toimintalogiikoissa on eroja hämäräkytkimen lisäksi osa tunnistaa sateen ja sumun toiset ei. Tarkista toiminta ennen kuin luotat automatiikkaan.

C-asennossa palavat pelkät etuvalot eli niin sanotut parkit.

Käännä valokytkin kohtaan D, niin autossasi on päällä ajovalot eli ne valot, joita pitää käyttää aina hämärässä tai huonolla kelillä ajettaessa eli Suomessa käytännössä alkusyksystä loppukevääseen saakka. Tätä vaihtoehtoa saa käyttää aina liikenteessä.

Lue myös: Näillä autoilla päädyt varmimmin hinattavaksi – kärjessä ehkä yllättävät automerkit

Kommentoi Facebookissa