Mies oli saapunut Suomeen piiloutuneena huviveneeseen – järjesti nyt rikollisryhmän asiakkaiksi maanmiehiään

Asiakirjatutkinnan perusteella Schengen-viisumit oli valmistettu tulostimella eikä painomenetelmin. (Kuvituskuva Rajavartiolaitos)

Rajavartiosto paljasti jemeniläisille henkilöille vääriä viisumeita hankkineen rikollisryhmän.

VIISUMIVÄÄRENNYS Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö epäilee järjestäytynyttä rikollisryhmää törkeästä väärennyksestä. Rikosepäily paljastui Nuijamaan rajanylityspaikalla toukokuun lopulla 2021, kun Virossa asuva mies saapui Venäjältä Suomeen pikkubussin kyydissä.

Maahantulotarkastuksen yhteydessä rajatarkastajat löysivät miehen käsimatkatavaroista neljän Jemenin kansalaisen passit sekä passien kuljettamiseen oikeuttavat valtakirjat. Tehdyssä asiakirjatutkinnassa Jemenin passeissa olevia Suomen Schengen-viisumeita epäiltiin vääriksi, koska viisumeissa olleet turvatekijät eivät vastanneet aidoissa viisumeissa olevia turvatekijöitä.

Asiakirjatutkinnan perusteella Schengen-viisumit oli valmistettu tulostimella eikä painomenetelmin, kuten aidot viisumit. Viron ja Suomen kansalaisuudet omaava mies otettiin kiinni epäiltynä törkeästä väärennyksestä.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikön suorittamassa esitutkinnassa kävi ilmi, että järjestäytynyt rikollisryhmä oli toteuttanut viisumiohjelmaksi kutsutun tavan, jossa 2000–4000 euron hintaan järjestetään ainakin Jemenin kansalaisille Schengen-alueen viisumit Eurooppaan saapumista varten. Suomessa asuvien rikollisryhmään kuuluvien jemeniläistaustaisten henkilöiden avulla ryhmällä oli asiakkaina noin 200 Venäjällä ja useampi sata muun muassa Saudi-Arabiassa oleskelevaa jemeniläistä.

Juttuvinkki: Kaksi irakilaista saapui maahan hengenvaarallisessa piilossa rekan perävaunun alla – koirapartio löysi miehet

Esitutkinnassa selvisi, että virolaismies oli matkustanut etukäteen Tallinnasta Helsingin kautta Pietariin järjestämään vääriä viisumeita. Ensimmäisellä kerralla oli sovittu, että virolaismies hankkii Venäjällä 14 jemeniläisen passeihin Schengen-viisumit.

Virolaismies vastaanotti Pietarissa kuriiripalveluiden kautta yhdeksän Jemenin passia, jotka oli lähetetty arabimaista. Pietarissa virolaismies luovutti passit väärien viisumeiden valmistamista varten venäläismiehelle, joka viisumien valmistuttua luovutti niistä edelleen neljä Suomeen kuljetettavaksi.

Yksi rikollisryhmään kuuluva Suomessa asuva jemeniläismies saapui itse laittomasti Suomeen kesäkuussa 2017 Saimaan kanavan kautta huviveneeseen piiloutuneensa. Esitutkinnan perusteella jemeniläismiehen rooli on ollut järjestää rikollisryhmän asiakkaiksi Venäjällä oleskelevia jemeniläisiä. Jemeniläismies matkusti Suomesta Venäjälle kesäkuun lopussa 2021, mutta Venäjän rajaviranomaiset ottivat miehen kiinni vuoden 2017 rikosepäilyn vuoksi.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö on tehnyt esitutkinnan aikana yhteistyötä Venäjän rajavartiopalvelun rikostorjunta-asiantuntijoiden ja Viron viranomaisten kanssa. Esitutkinnan aikana on ollut vangittuna kaksi henkilöä, mutta heidät on vapautettu. Rikosepäilyn esitutkinta on valmistunut ja se on siirretty Itä-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaa varten.

Lue myös: Tällä veneellä yritettiin salakuljettaa 17 ihmistä – Saimaan kanavaa pitkin Venäjältä

Kommentoi Facebookissa