Mies toimi isojen kauppojen vartijana – anasti liikkeiden sulkeuduttua elektroniikkaa ja pelikoneista rahaa

Mies oli yrittänyt peitellä kulkemisiaan liikkeissä muun muassa poistamalla tapahtumiin liittyviä valvontakameratallenteita.

Mies oli yrittänyt peitellä kulkemisiaan liikkeissä muun muassa poistamalla tapahtumiin liittyviä valvontakameratallenteita. (Kuvituskuva Fotolia)

Yksityisen vartiointiliikkeen vartijan tehtävissä toiminutta miestä epäillään useista omaisuusrikoksista.

OMAISUUSRIKOS Joensuun poliisiaseman rikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkintakokonaisuuden, jossa on tutkittu vuonna 1994 syntyneen joensuulaisen miehen tekemäksi epäiltyjä omaisuusrikoksia. Poliisi epäilee, että osassa tutkittavista rikoksista mies on käyttänyt hyväkseen rooliaan vartijana. Mies toimi rikosten tapahtuma-aikana pienehkön joensuulaisen yrityksen vartijana ja osaomistajana.

Rikosten tekoaika ajoittuu vuoden 2017 ja 2019 välille. Mies oli poliisin tutkintavankina syksyllä 2018 ja sittemmin myös matkustuskiellossa vuoden 2018 loppuun saakka. Mies vastaa mahdollisiin syytteisiin vapaalta.

Vartiointiyrityksen, jossa mies työskenteli, asiakkaina oli isoja joensuulaisia kauppaliikkeitä. Miehen epäillään liikkuneen vartiointikohteissa aukioloaikojen ulkopuolella vartijan kulkutunnisteilla ja anastaneen liikkeistä muun muassa erilaisia käyttötavaroita ja elektroniikkaa. Lisäksi miehen epäillään avanneen liikkeessä olleilla avaimilla pelikoneita ja rahanvaihtokoneita, joista oli hävinnyt huomattava määrä käteistä rahaa. Mies oli yrittänyt peitellä kulkemisiaan liikkeissä muun muassa poistamalla tapahtumiin liittyviä valvontakameratallenteita.

Vartiointiyrityksen vastuulle kuului myös kesällä 2018 kauppaliikkeiden yhteydessä olleiden marjanmyyntipisteiden myyntirahojen käsittely. Poliisin tietoon tuli, että marjanmyyntirahoja oli kadonnut huomattava määrä. Miestä epäillään myös näistä anastuksista. Syksyllä 2018 ja alkuvuodesta 2019 Joensuun ja Kontiolahden alueella tapahtui useita murtoja vapaa-ajan asuntoihin melko suppealla ajanjaksolla ja alueella. Vapaa-ajan asunnoista anastettiin muun muassa mönkijöitä sekä erilaisia työkaluja.

Poliisin suorittamassa kotietsinnässä miehen kiinteistöltä löydettiin jonkin verran sekä kauppaliikkeistä että vapaa-ajan asunnoista anastettua omaisuutta. Lisäksi kotietsinnällä löydettiin muun muassa tyhjiä marjanmyyntitilitykseen liittyviä käteispusseja sekä kätkettynä huomattava määrä käteistä. Poliisin esitutkinnan perusteella kauppaliikkeisiin tapahtuneet anastusrikokset mies on toteuttanut yksin ja vapaa-ajan asuntoihin kohdistuneissa murroissa hänellä on ollut myös tekijäkumppaneita.

Poliisi on saattanut syyteharkintaan kaikkiaan 16 esitutkintapöytäkirjaa rikoskokonaisuuteen liittyen. Suurin osa rikosilmoituksista on varkauksia tai törkeitä varkauksia. Miehen epäillään aiheuttaneen asianomistajille tekojen seurauksena yhteenlaskettuna useiden kymmenien tuhansien eurojen vahingon.

Esitutkinnassa mies on kiistänyt syyllistyneensä lähes kaikkiin tutkittavana olleisiin tekoihin, eikä miehen motiivistakaan ole näin ollen parempaa tietoa.

Lue myös: Koiranpentu varastettiin kaupan edustalta ‒ tarkkaavaiset vartijat huomasivat pennun juna-asemalla

Kommentoi Facebookissa