Migri keskeyttää afganistanilaisten turvapaikkapäätökset toistaiseksi – linjauksia tarkistetaan

Yölliset palautuslennot Euroopasta Afganistaniin ovat olleet kiistelyn ja mielenosoitusten kohteina.

Yölliset palautuslennot Euroopasta muun muassa Afganistaniin ovat olleet kiistelyn ja mielenosoitusten kohteina. (Kuva AOP)

Maahanmuuttovirasto kertoo seuraavansa tiiviisti Afganistanin turvallisuustilannetta.

TURVAPAIKANHAKIJAT Maahanmuuttovirasto on toistaiseksi keskeyttänyt päätösten tekemisen turvapaikkahakemuksiin, joiden jättäjät ovat Afganistanista. Migri tiedotti asiasta Twitterissä ja viittaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n linjauksiin.

”UNHCR:ltä tuore linjaus #Afganistan’ista: Käymme läpi linjausta paraikaa ja muutamme linjauksiamme tarpeen mukaan. Tällä välin emme tee päätöksiä afganistanilaisten jättämiin tp. hakemuksiin. Tiedotamme tarkemmin heti, kun olemme ehtineet käydä asian läpi. #tphakijat @Refugees”

Myöskään poliisi ei ole palauttamassa henkilöitä lähipäivinä Afganistaniin, vaan tilanne selvitetään yhteistyössä eri viranomaisten kanssa. Sisäministeri Kai Mykkänen kommentoi eduskunnassa, että YK:n pakolaisjärjestön lausuntojen seuraaminen on tavanomainen menettely.

– Migri arvioi nyt tätä esiin tullutta uutta arviota Afganistanin tilanteesta ja sen perusteella tehdään Migrissä linjaukset ajankohtaiseen maatietoon, ja se tietysti vaikuttaa turvapäätöksiin. Jos arvioidaan, että palautuskiellon osalta on tehtävä uusia johtopäätöksiä, niin silloin niitä Migri myös tekee ja poliisi toimii sen mukaisesti, Mykkänen totesi Ylelle.

Elokuun lopussa Migri kertoi, että Afganistanin turvallisuustilannetta seurataan jatkuvasti ja äärimmäisen väkivallan alueille ei palauteta. Erityisesti Ghaznin turvallisuustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun Taliban aloitti huhtikuussa hyökkäyksen maakunnan alueella. Osa alueen piirikunnista on valtiollisten turvallisuusjoukkojen hallinnassa.

Viraston arvion mukaan myös Faryabin maakunnan tilanne on kevään ja kesän aikana vaikeutunut. Kun näiltä alueilta kotoisin oleville turvapaikanhakijoille tehdään päätöksiä, maan vaihteleva turvallisuustilanne otetaan huomioon.

Kabulin osalta virasto on noudattanut korkeimman hallinto-oikeuden linjausta. KHO totesi kesäkuussa 2018 vuosikirjapäätöksessä, että Kabulin turvallisuustilanne ei ole sellainen, että kaikki kaupunkiin palaavat ovat vaarassa aseellisen väkivallan takia. Myös Kabulin tilannetta seurataan koko ajan.

Maahanmuuttovirasto korostaa ohjeistuksissaan Afganistanista jo lähtökohtaisesti, että maan turvallisuustilanne voi muuttua nopeasti. Tämän takia arvio tehdään aina sen perusteella, mikä alueen tilanne on turvapaikkahakemuksen ratkaisuhetkellä.

Turvapaikanhakijalle myönnetään kansainvälistä suojelua aina, jos häntä uhkaa henkilökohtainen vaino tai vakava haitta kaikkialla kotimaassaan.

Lue myös: Puhemies puuttui palautuskohuun – ”Syytös viranomaisen väärästä toiminnasta on helppo heittää”

Kommentoi Facebookissa