Puhemies puuttui palautuskohuun – ”Syytös viranomaisen väärästä toiminnasta on helppo heittää”

Puhemies Paula Risikon mielestä osa Aino Pennasen protestin puolusteluista on mennyt pahasti metsään.

Puhemies Paula Risikon mielestä osa Aino Pennasen protestin puolusteluista on mennyt pahasti metsään. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Eduskunnan puhemies Paula Risikko toteaa, että kukaan teon puolustelijoistakaan ei ole voinut tietää palautuksen syytä.

PAKKOPALAUTUKSET Kiistely ulkomaalaisten henkilöiden pakkopalautuksista on jatkunut sen jälkeen, kun vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin Finnairin lennolta Helsingistä Berliiniin. Pennanen kuvasi tapahtuneesta myös videon Facebook-sivuilleen.

Pennanen oli koneessa nähnyt käännytettävän henkilön poliisien saattamana ja nousi seisomaan, jotta lento ei olisi voinut nousta ilmaan. Lentokapteeni kutsui poliisit, jotka veivät Pennasen. Matkalla mukana ollut Pennasen puoliso sekä pieni lapsi jatkoivat matkaansa lennolla, samoin kuin käännytettävä henkilö.

Aino Pennanen perusteli tekoaan sillä, että hänen mielestään kyseessä oli vaaralliseen maahan palautettava turvapaikanhakija.

”Nämä ovat niitä aikamme isoja ihmisoikeuskysymyksiä, joita koen että minulla on velvollisuus nostaa, sillä ketään ei pidä lähettää hengenvaaraan.”

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto suitsutti Pennasen toimintaa ja vertasi sitä jopa Anne Frankin piilottamiseen natseilta.

Tapauksesta on esitetty erityisesti sosiaalisessa mediassa erilaisia väitteitä. Teon puolustajat uskoivat aluksi, että turvapaikanhakijaa oltiin palauttamassa Afganistaniin. Sittemmin on selvinnyt, että sekä puolustajien että kritisoijien mukaan henkilön todennäköinen määränpää oli Irak.

Nyt keskusteluun on puuttunut myös entinen sisäministeri sekä liikenneministeri, nykyinen eduskunnan puhemies Paula Risikko. Mielipidekirjoituksessaan Pohjalaisessa Risikko toteaa, että ”rajansa kaikella”.

”Syytös viranomaisen väärästä toiminnasta on helppo heittää, mutta tässä tapauksessa kukaan ei ole väitettä pystynyt millään lailla perustelemaan. Pennanen eikä kukaan teon puolustelijoistakaan ole voinut tietää, miksi kyseistä henkilöä ollaan palauttamassa.”

Risikko huomauttaa, että vain harva palautettava on turvapaikanhakija ja ennen kuin turvapaikanhakija voidaan palauttaa, on siitä oltava lainvoimainen päätös. Ja ennen kuin lainvoimainen päätös on saatu, on turvapaikanhakijalla ollut mahdollisuus käydä läpi Suomen eri oikeusasteet kaikkine valitusprosesseineen.

”Palautettavista iso osa on henkilöitä, jotka on määrätty maahantulokieltoon esimerkiksi rikoksen vuoksi. Myös mikäli ulkomaalainen syyllistyy Suomessa ollessaan rikokseen ja saa siitä tuomion, voidaan hänet palauttaa.”

Paula Risikko sanoo, että viranomaisen toimintaa saa arvioida kriittisesti, mutta jos jokainen voisi valita mitä lakia ei halua noudattaa, oltaisiin hyvin äkkiä mahdottoman äärellä.

Lue myös: Vihreiden lainsäädäntösihteeri poistettiin poliisin toimesta Finnairin lennolta – vastusti pakkopalautusta

Kommentoi Facebookissa