Mikä onkaan seiväshypyn oikea maailmanennätystulos?

Ruotsin Armand Duplantis taivutti seiväshypyn maailmanennätystuloksen 618 sisätiloissa

Ruotsin Armand Duplantis taivutti seiväshypyn maailmanennätystuloksen 618 sisätiloissa. (Kuva AOP)

Armand Duplantis ylitti seiväshypyssä sisätiloissa 617. Ulkoradoilla hänen paras tuloksensa uupuu Sergei Bubkan maailmanennätyksestä yhdeksän senttiä.

YLEISURHEILU Ruotsin Armand Duplantis taivutti lauantaina Puolan Torunissa järjestetyissä hallikisoissa miesten seiväshypyn uuden maailmanennätystuloksen 617. Hän ylitti sentillä Ranskan Renaud Lavillenien kuusi vuotta sitten hyppäämän edellisen maailmanennätystuloksen.

Duplantisin suoritus oli upea, mutta on toinen juttu, voiko sitä pitää todellisena maailmanennätyksenä. Kansainvälinen Yleisurheiluliitto IAAF päätti parikymmentä vuotta sitten hyväksyä virallisiksi maailmanennätyksiksi myös sisätilojen tulokset, mikä ei ollut kovinkaan fiksua.

Seiväshypystä vähemmänkin tietävä ymmärtää, että lajin osalta olosuhteiden ero ulkona ja sisällä on merkittävä. Ulkoratojen ja sisäratojen tuloksia ei todellakaan pitäisi arvottaa samoissa tilastoissa.

Legendaarinen ukrainalaishyppääjä Sergei Bubka on ylittänyt ulkoradoilla 614. Sen tuloksen hän teki Italian Sestrieressä 1994. Bubkan tulosta voi yhä pitää seiväshypyn todellisena maailmanennätyksenä.

Bubkan suoritus on tilastojen valossa omaa luokkaansa. Ulkoratojen tilastossa toisena on yhdysvaltalainen Sam Kendricks, joka viime heinäkuussa ylitti 606.

Duplantis ja Lavillenie ovat ulkoradoilla molemmat ylittäneet parhaimmillaan 605. Sisätiloissa he toki ovat Bubkan edellä. Sisällä Bubka ylitti 1993 parhaimmillaan 615.

Bubkan ulkoratojen maailmanennätys 614 on hämmästyttävän kova. Duplantis on ulkoradoilla siitä tuloksesta yhdeksän sentin päässä.

Duplantis on vasta 20-vuotias. Hänellä on hyvät mahdollisuudet laittaa Bubkan ulkoratojen ME-tulos 614 historian lehdille.

Bubka ylitti ensimmäisen ulkoratojen ME-tuloksensa 585 Bratislavassa 1985 vain 21-vuotiaana. Kymmenessä vuodessa hän paransi ME-tuloksia 19 sentillä.

Jos Duplantisin tuloskehitys jatkuisi Bubkan tahdissa, ylittäisi hän 11 vuoden kuluttua ulkona 624. Duplantisin lahjakkuutta ja kehitystä tarkastellessa moinen on realistista.

Yhdessä ulkoratakisojen tilastossa Duplantis voi päästä Bubkan kanssa tasoihin jo ensi kesänä. Olympiavoittoja Bubkalla on vain yksi ja Duplantis on tietysti vahva kultamitalisuosikki Tokion olympialaisissa.

Bubka voitti upealla urallaan vain yhden olympiakullan oltuaan ykkönen Soulissa 1988. Los Angelesin 1984 olympiakisoihin Bubka ei päässyt mukaan Neuvostoliiton boikotin takia. Barcelonassa 1992 Bubka jäi finaalissa vaille tulosta ja Atlantassa 1996 hän ei kantapäävamman takia päässyt hyppäämään.

Bubka voitti urallaan toki kuusi maailmanmestaruutta. Duplantisilta aikuisten MM-kulta vielä puuttuu. Viime lokakuussa Dohan MM-kisoissa hän sijoittui toiseksi tuloksella 597. Kultaa vei samalla tuloksella Kendricks.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Olympialaisten lähetysoikeuksista sopimus – Suomen kansan rahoittama YLE maksaa Discoverylle

Kommentoi Facebookissa