Olympialaisten lähetysoikeuksista sopimus – Suomen kansan rahoittama YLE maksaa Discoverylle

Olympiakisat näkyvät 2020-luvun alkupuolella Discoveryn kanavilla. Myös Yle näyttää kisoja maksaessaan oikeuksista Discoverylle.

Olympiakisat näkyvät 2020-luvun alkupuolella Discoveryn kanavilla. Myös Yle näyttää kisoja maksaessaan oikeuksista Discoverylle. (Kuva Fotolia)

Yleisradio näyttää olympiakisoja myös 2022 ja 2024. Yle maksaa lähetysoikeuksista Discoverylle.

OLYMPIALAISET Discovery Finland tiedottaa tehneensä Ylen kanssa sopimuksen tulevien Pekingin talviolympialaisten 2022 ja Pariisin kesäolympialaisten 2024 mediaoikeuksista Suomessa. Discovery Finland pitää itsellään oikeuden esittää kaikkia lajeja kaikissa jakeluteissä aina vuoteen 2024 asti, mutta myös Yle näyttää olympiatapahtumia kanavillaan maksaessaan siitä Discoverylle.

Yle saa uuden sopimuksen myötä oikeuden tehdä radiolähetyksiä olympialaisista 2022 ja 2024. Sama oikeus koskee myös Tokion 2020 kesäolympialaisia.

Sopimuksen myötä Yle tarjoaa Pekingin talviolympialaisista 2022 kaksi samanaikaista lähetystä omissa digitaalisissa palveluissaan ja televisiokanavillaan. Pariisin kesäolympialaisissa 2024 samanaikaisia lähetyksiä on tulossa kolme.

Pekingissä 2022 Discovery Finland pitää kokonaan itsellään kaikki naisten ja miesten jääkiekon esitysoikeudet. Lisäksi Discovery Finland pitää itsellään Pariisin kesäolympialaisista 2024 kaksi myöhemmin valittavaa lajia.

Jääkiekko näkyy Pekingin 2022 kisoista Discoveryn maksuttomilla kanavilla. Discovery Finland tarjoilee vapaasti näkyvien kanavien lisäksi runsaasti lajeja maksukanavillaan sekä digitaalisilla alustoillaan.

Tulevana kesänä Tokion kesäolympialaisissa 2020 Discovery Finland esittää yksinoikeudella vesiurheilua ja koripalloa. Vesiurheilulajeihin kuuluvat uinti, uimahypyt, taitouinti ja vesipallo. Koripallon osalta seurataan yksinoikeudella naisten ja miesten turnauksia sekä 3×3 koripalloa.

Discoveryn kanssa 2016 solmitun alilisensointisopimuksen mukaisesti Yle välittää Tokiosta vapaasti kaikille suomalaisille huippuhetket ja suomalaistunteet jopa viidellä samanaikaisella lähetyksellä, myös radiossa.

– Me Discoverylla haluamme tarjota kisat aina vain isommalle yleisölle ja useammilla alustoilla kuin koskaan aiemmin on Euroopassa kisojen osalta tehty. Ylen kanssa solmimamme uuden yhteistyösopimuksen myötä tv-katsojat näkevät jatkossakin kisat laajasti Pekingin 2022 sekä Pariisin 2024 kisojen osalta, sanoo Discovery Finlandin toimitusjohtaja Leah Hooper.

– Olympialaiset on suomalaisille yksi tärkeimmistä urheilutapahtumista. On hienoa, että Ylellä on mahdollisuus jatkaa Discoveryn kanssa yhteistyötä. Yhdessä voimme varmistaa, että olympiasisällöt ovat parhaalla mahdollisella tavalla suomalaisten vapaasti katsottavissa, toteaa Ylen Urheilu ja tapahtumat -yksikön johtaja Panu Pokkinen.

YLE näytti Suomessa olympiakisoja yksinoikeudella Rio de Janeiron 2016 kesäolympiakisoihin saakka. Vuosien 2018-2024 olympiakisojen Suomen lähetysoikeudet Discovery hankki 1,3 miljardilla eurolla.

Discovery oli maksanut tv-oikeuksista ison summan, joka kasvoi edellisistä olympiakisoista jopa 30 prosenttia. Sen jälkeen vuosien 2015-16 aikana YLE neuvotteli Discoveryn kanssa puolen vuoden ajan, kunnes pääsi kaksista olympiakisoista sopimukseen.

Kansainvälinen Olympiakomitea KOK rahastaa olympialaisten tv-oikeuksilla mukavasti. Discovery toi KOK:n paisuvaan kassaan lisää rahaa, jota YLE rahoittaa suomalaisten veronmaksajien tuella. Kaikki suomalaiset eivät seuraa urheilua, mutta lakisääteisesti heidän on pakko maksaa urheilulähetyksistä.

Monissa maissa olympialähetyksiä rahoitetaan mainoksilla. Yle:llä näin ei tehdä, koska valtiovallan päätöksen mukaisesti yhtiö ei saa näyttää mainoksia.

Olympialysti maksetaan täysin veronmaksajien pussista, vaikka kyse on läpikaupallisesta toiminnasta. Mainoksilla verorahoja olisi voinut vähentää ja kansalaiset voisivat käyttää tästä säästyneet rahat muuhun kulutukseen, joka paremmin palvelisi Suomen vaikeaa taloustilannetta.

Discovery on tehnyt olympiaoikeuksillaan bisnestä myymällä niitä eteenpäin esimerkiksi Britanniassa ja Hollannissa. Mainosmyynnillä ja tv-oikeuksien myynnillä yhtiö tehnee olympialaisillaan voittoa ja Yle tukee tätä liiketoimintaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kiinan F1-kilpailu todennäköisesti peruuntuu – pelko Tokion olympialaisista meni överiksi

Kommentoi Facebookissa