Mika Waltarin viimeinen Palmu viimeisteltiin esityskuntoon – ”Kukaan ei arvaa murhaajaa”

Mika Waltarin kirjoittamat Palmu-tarinat ovat säilyneet klassikoina.

Mika Waltarin kirjoittamat Palmu-tarinat ovat säilyneet viihdeklassikoina. (Kuva Mika Waltari -seura)

Komisario Palmu ratkoo rikoksia vielä kerran teatterissa ja elokuvassa.

KOMISARIO PALMU Klassikkokirjailija Mika Waltarilta on tulossa teatteriin ja elokuvaan ennen näkemätön Palmu-tarina, Levätkää rauhassa, komisario Palmu. Waltarin pöytälaatikkoon jääneen käsikirjoituksen on sovittanut kirjailijan tyttärenpoika Joel Elstelä.

– Se on 99-prosenttisesti Waltaria, sanoo Joel Elstelä lopputuloksesta.

Mika Waltari (1908-1979) kirjoitti tarinan elokuvakäsikirjoitukseksi vuonna 1963 tuottaja Mauno Mäkelän ja ohjaaja Matti Kassilan pyynnöstä. Elokuvaa siitä ei silloin tehty. Kassila ei lopulta innostunut aiheesta, ja päälle päätteeksi iski näyttelijälakko.

Tarinassa rikas helsinkiläissuvun patriarkka löytyy kuolleena kartanonsa makuuhuoneesta. Kartanossa pyörii värikästä väkeä yhteiskunnan jokaisesta kerroksesta. Joku heistä on murhaaja, mutta kuka?

Joel Elstelän mukaan dekkarin loppuratkaisu oli Waltarin jäljiltä turhan hutera.

– Se oli sen aikaisten komedioiden leffaloppu. Siitä puuttui ikään kuin yllätys lopusta, ja että komisario Palmu olisi selvittänyt murhan; ratkaisu tehtiin muualla. Loppuun tein pienen juonenkäänteen ja laitoin sinne vähän ylläriä. Komisario Palmu pääsee tapansa mukaan ratkaisemaan rikoksen ja ratkaisu yllättää.

– Voisin lyödä vetoa, että kukaan ei arvaa murhaajaa. Se voi olla kuka tahansa, kaikilla on motiivi. Se on siitä jännä originaaliteksti, että siihen on rivien väliin kirjoitettu kaikille oma syynsä murhata tämä henkilö, joka murhataan.

Waltarin tyttärenpoika Joel Elstelältä ilmestyy myös oma romaani.
Waltarin tyttärenpoika Joel Elstelältä ilmestyy myös oma romaani. (Kuva Veikko Somerpuro)

Ennen nyt julkaistavaa tarinaa Mika Waltari oli kirjoittanut käsikirjoituksen kolmeen Palmu-elokuvaan: Kaasua, komisario Palmu, Komisario Palmun erehdys sekä Tähdet kertovat, komisario Palmu. Lisäksi Palmu-aihe oli poikinut romaaneja.

Alkujaan viimeisen Palmu-jutun nimi oli Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu. Nimi sisältää ajatuksen, että Waltarin mielestä Palmu joutaisi jo jäämään eläkkeelle. Ja eläkkeellä hän viimeisessä tarinassa onkin, mutta ratkoo silti rikoksia.

– Minusta tuntuu, että Mika oli jo vähän väsynyt komisario Palmuun. Lepäisit jo rauhassa… on vähän sellainen, että hän kirjoitti sen kun pyydettiin. Ammattimiehen työtä se on, Elstelä sanoo.

Samaan aikaan Waltarilla oli muitakin kiireitä.

– Häneltä oli tulossa Ihmiskunnnan viholliset, joka on Mikan viimeinen suurromaani. Hän oli kirjoittamassa sitä, tai ainakin taustatyötä kovasti tekemässä.

Waltarin viimeisestä Palmu-tarinasta syntyy lisäksi Renny Harlinin ohjauksessa elokuva, johon Elstelä tekee myös käsikirjoitusta. Sinnekin hän aikoo sommitella uudenlaisia käänteitä, ettei kyse olisi aivan samasta tarinasta kuin teatterissa.

Mutta miten elokuva poikkeaa teatteriversiosta, siitä Elstelä vaikenee kuin muuri.

– En uskalla sanoa elokuvaversiosta mitään. Minulla on sellainen sopimus, että en saa puhua, Elstelä sanoo.

Levätkää rauhassa, komisario Palmu -näytelmän maailman ensi-ilta on Tampereen Komediateatterissa 15. syyskuuta. Samalle päivälle osuu toinenkin merkittävä hetki Joel Elstelän kohdalla. Häneltä ilmestyy romaani Sirkusleijonan mieli (WSOY).

– Se kertoo vuoden 1940 Saksasta, jossa sirkus joutuu natsien haltuun ja lähtee kiertueelle. Siellä tapahtuu kaikenlaista. Tämä on sirkustirehtöörin kärsimysmatka, melodraamaa, Joel Elstelä sanoo.

Lue myös: Leo Jokela oli sivuroolien sankari – onko tämä elokuvahistoriamme hauskin kohtaus?

Kommentoi Facebookissa