Ranska-ottelu oli Huuhkajille tyly tasonmittaus

Ranska oli Suomelle Lyonissa liian kova vastustaja (Kuva AOP)

Ranska oli Suomelle Lyonissa liian kova vastustaja. (Kuva AOP)

Maailman kärki on Suomen jalkapallomaajoukkueelta kaukana. Huuhkajilla ei ollut jakoa EM-kisoissa Belgiaa vastaan, eikä ollut jakoa MM-karsinnoissa Ranskaa vastaan.

JALKAPALLO Huuhkajat sai jalkapallon MM-karsintaottelussa Lyonissa selkäänsä ottelua isännöineen Ranskan oltua parempi maalein 2-0. Ranskan supertähtien ja Suomen Euroopan tasolla keskinkertaisten pelaajien tasoero tuli karulla tavalla selväksi.

Jossittelu taktisista kuvioista on turhaa, sillä Suomi ei olisi pärjännyt ottelussa millään toisenlaisella pelitavalla. Karim Benzema ja molemmat maalit viimeistellyt Antoine Griezmann olivat Suomen puolustukselle vain liian taitavia.

Keskuspuolustaja Leo Väisästä vietiin kuin sitä kuuluisaa litranmittaa. Väisäsen taso ei riitä Ranskan tasoista joukkuetta vastaan. Yllättäen penkillä istunut Joona Toivio tosin tuskin olisi Väisäsen paikalla tilannetta pelastanut.

Yllättäen Jukka Raitalan tilalle avaukseen päässyt laitapuolustaja Nikolai Alho pelasi taitojensa tasolla. Raitalan tapauksessa tilanne oli sama kuin Toivion. Ottelun lopputulos tuskin olisi ollut erilainen, vaikka hän olisi ollut avauksessa.

Rasmus Schüller oli keskikentän pohjalla hyvä Kazakstania vastaan, mutta Ranska on Schüllerin taitotasolle aivan liian kova joukkue. Suomen heikkous on juuri keskikentän pohjalla. Tim Sparvin ura alkaa olla loppumetreillään, eikä riittävän hyvää korvaavaa pelaajaa ole tarjolla tilalle ainakaan toistaiseksi.

Glen Kamara pysyi Ranska-ottelusta suurimman osan pimennossa. Suomessa Kamarasta on lauottu ylisanoja, mutta tasonmittaus Ranska-pelissä osoitti, ettei hän mahtuisi Ranskan joukkueessa ainakaan avauskokoonpanoon. Toki pelikaveritkaan eivät Huuhkajissa ole riittävän hyviä, jotta Kamara pääsisi Ranskan tasoista joukkuetta vastaan oikeuksiinsa, mutta harppaus Glasgow Rangersista esimerkiksi Manchester Cityyn ei ole Kamaran tapauksessa vielä realistinen.

Positiiviset yllättäjät Ranska-ottelussa olivat Huuhkajilla vähissä. Yllättävintä oli, että piristysruiske saatiin Veikkausliigasta.

Kuopion Palloseuran Urho Nissilä oli hämmästyttävän hyvä. Hän lähti rohkeasti hyökkäyssuuntaan pelirohkeuden oltua maailmantähtiä vastaan korkealla tasolla.

Muuten ilta olikin suomalaisittain mollivoittoinen. Ranska-ottelu toikin mieleen kesän EM-kisojen Belgia-ottelun. Siinäkin matsissa Suomi hävisi eurooppalaiselle huippujoukkueelle maalein 0-2.

Huuhkajien taso riittää Euroopan keskitason maiden tasapäiseen haastamiseen. Kamaran, Teemu Pukin, Joel Pohjanpalon sekä Lukas Hradeckyn yksilötaito riittää tähän ja puolustuspelin hyvä organisointi on tuonut taisteluissa erinomaisia tuloksia. Heikompia joukkueita vastaan Suomi ei ole kilpailullisissa otteluissa kompuroinut mikä mahdollisti jo historiallisen paikan EM-kisoihin.

Mutta ottelut Belgiaa ja Ranskaa vastaan osoittivat karulla tavalla, miten kaukana Suomi on maailman huipputasosta. Kultainen sukupolvi kykeni 2000-luvulla haastamaan tasapäisesti Saksaa ja Englantia, mutta Huuhkajien nykyisten pelaajien taso on maailman kärjestä kauempana, minkä voi todeta myös suomalaispelaajien seurajoukkueista.

MM-kisapaikka Qatarin 2022 turnaukseen ei silti ole aivan epärealistinen tavoite. Suomella on ihan hyvät mahdollisuudet lohkon kakkospaikkaan, joka toisi paikan jatkokarsintoihin. Ja jatkokarsinnoissa vastaan tulee hyvin todennäköisesti Euroopan paremman keskitason maita, joiden päihittämiseen Huuhkajilla on huippusuorituksella mahdollisuuksia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajilla ei jakoa – Ranskan tähdet jyräsivät

Kommentoi Facebookissa