Miljoona pakolaislasta on liikkeellä Ukrainasta – perheet lähettävät lapsia turvaan pommituksilta

Puolalainen sotilas juttelee rajan yli Ukrainasta tulleen lapsen kanssa. (Kuva AOP)

Humanitaarinen tilanne pahenee koko ajan, ja evakuointiyritykset ovat onnistuneet vaihtelevasti.

UKRAINA Arviolta miljoona lasta on paennut Ukrainasta viime viikkojen aikana Venäjän armeijan hyökättyä maahan. YK:n mukaan Ukrainasta paenneiden ihmisten kokonaismäärä on noussut kahteen miljoonaan.

Ukrainan rajalta saatujen tietojen mukaan osa lapsista saapuu ilman vanhemman tai huoltajan seuraa, kun perheet lähettävät lapsia turvaan pommituksilta ja taisteluilta Ukrainasta. Osa on jo joutunut eroon huoltajistaan pakomatkan kaaoksessa.

Pelastakaa Lapset ry:n mukaan monet ilman huoltajaa saapuvista ovat alle 14-vuotiaita, ja heillä on selkeitä merkkejä psyykkisestä oireilusta. Järjestö, yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, on vahvistamassa rakenteita perheiden jäljittämiseen ja yhdistämiseen, jotta lapsia voidaan saattaa yhteen Puolassa ja muissa lähialueen maissa olevien sukulaisten ja perheen ystävien kanssa.

– Vanhemmat joutuvat turvautumaan epätoivoisiin ja sydäntäsärkeviin ratkaisuihin suojellakseen lapsiaan. He lähettävät lapsensa matkaan naapureiden tai ystävien kanssa, jotta nämä saisivat turvaa Ukrainan ulkopuolelta samalla, kun vanhemmat jäävät suojelemaan kotejaan, toteaa Pelastakaa Lasten Itä-Euroopan aluejohtaja Irina Saghoyan.

Lasten riski joutua väkivallan, hyväksikäytön ja lapsikaupan sekä kaltoinkohtelun uhriksi myös kasvaa.

– Kokemuksesta tiedämme, että mitä nopeammin toimimme, sitä todennäköisemmin onnistumme yhdistämään lapset huoltajiinsa. Jatkamme avun antamista siellä missä tarpeet ovat suurimmat ja missä lapset tarvitsevat kiireellistä suojelua.

Järjestö muistuttaa myös yksityishenkilöitä siitä, että ilman huoltajaa liikkeellä olevien lasten kohdalla on tärkeää saattaa lapsi viranomaisten ja virallisten humanitaaristen toimijoiden avun piiriin.

YK:n mukaan Ukrainan sodassa on kuollut ainakin 406 siviiliä ja vähintään 801 on loukkaantunut. Eri puolilla Ukrainaa on yritetty evakuointeja, ihmiset pyrkivät pakenemaan myös yksityisesti.

Viimeisten tietojen mukaan Sumyssa lähellä Harkovaa on onnistuttu evakuoimaan 5 000 siviiliä. Irpinistä Kiovan lähellä on puolestaan evakuoitu 3 000 ihmistä. Puolen miljoonan asukkaan Mariupolin kaupungissa siviilien evakuointiyritykset ovat sen sijaan pääosin epäonnistuneet. Ukrainan mukaan venäläisjoukot ovat tulittaneet evakuointireittiä.

Venäjä on ilmoittanut aloittavansa Ukrainassa uuden tulitauon evakuointien helpottamiseksi, mutta aikaisempia tulitaukoja ei ole noudatettu.

Lue myös: Suomen Punainen Risti lähettää ensimmäiset avustustyöntekijät – ”Tunnelmat ovat ristiriitaiset”

Kommentoi Facebookissa