Miltä vapaamuurarius kuulostaa – säveltäjinä Puccini, Verdi, Sibelius ja Duke Ellington

Jean Sibelius liittyi Suomen vapaamuurareihin vuonna 1922. (Kuva Museovirasto)

Ohjelmistossa liikutaan klassisesta musiikista jazziin ja yhtymäkohtana on vapaamuurarisäveltäjien sävellystyö.

KONSERTTI Vapaamuurareita pidetään yleisesti salaseurana, jonka toiminnasta ei julkisesti kerrota. Nyt Suomen suurloosi tiedottaa, että suomalaisen vapaamuurariuden 100-vuotisen toiminnan juhlakausi käynnistyy viihdekonsertissa.

Monet aikansa kuuluisimmista säveltäjistä ovat kuuluneet vapaamuurarijärjestöön, ja odotettavissa on kattaus helposti lähestyttävää ja viihdyttävää musiikkia lauantaina 27. elokuuta 2022 klo 17 Helsingin Musiikkitalossa.

Konsertin ohjelmistossa liikutaan klassisesta musiikista jazziin ja yhtymäkohtana on vapaamuurarisäveltäjien sävellystyö. Teoksia kuullaan muun muassa Duke Ellingtonilta, Giacomo Puccinilta, George Gershwiniltä, Giuseppe Verdiltä, John Philip Sousalta sekä Jean Sibeliukselta.

Sibelius liittyi Suomen vapaamuurareihin, Suomi-loosiin vuonna 1922. Sibeliuksen osana oli pitkälti soittaminen sekä rituaalimusiikin säveltäminen, hän sai myöhemmin kunniajäsenyyden. Toinen vapaamuurari, tenori Wäinö Sola teki ensimmäiset sanat Finlandiaan vuonna 1937 ja vapaamuurareiden tilaisuuksissa Finlandia lauletaan edelleen yleensä Solan sanoin.

Nykyaikainen vapaamuurarius käynnistyi 1717, kun neljä lontoolaista loosia päätti perustaa yhteisen suurloosin ja näin hajallaan olevaa toimintaa ryhdyttiin yhtenäistämään. Pitkä historia selittää sen, että esillä on hyvin eri aikakausina syntynyttä musiikkia.

Konsertin orkesterina toimii Vantaan Viihdeorkesteri, jonka repertuaari kattaa niin sinfoniat kuin jazzinkin. Solisteina konsertissa ovat Antti Sarpila, Angelika Klas ja Aku Sajakorpi.

Lue myös: Ellinooran kappale keräsi eniten esityskorvauksia – ulkomailta tuloja tuo edelleen Jean Sibelius

Kommentoi Facebookissa