Ministereiden ja avustajien palkkioihin roimasti lisää rahaa – hallitus antoi odotetun talousarvioesityksen

Pääministeri Antti Rinteen hallitus lisäsi valtiosihteerien ja erityisavustajien määrää, hallitukselle tuli peräti 15 poliittista valtiosihteeriä ja 69 erityisavustajaa.

Pääministeri Antti Rinteen hallitus lisäsi valtiosihteerien ja erityisavustajien määrää, hallitukselle tuli peräti 15 poliittista valtiosihteeriä ja 69 erityisavustajaa. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Ministereiden, ministerien valtiosihteerien ja erityisavustajien palkkioihin esitetään noin 5 miljoonaa euroa enemmän kuin ennen.

TALOUS Valtioneuvosto antoi maanantaina eduskunnalle hallituksen esityksen valtion talousarvioksi vuodelle 2020. Pääministeri Antti Rinteen hallitus hyväksyi ensimmäisen talousarvioesityksensä valtioneuvoston yleisistunnossa.

Talousarvioesityksessä tuloiksi arvioidaan 55,6 miljardia euroa ja määrärahoiksi ehdotetaan 57,6 miljardia euroa. Talousarvioesitys on aikaisemmin uutisoidun mukaisesti 2,0 miljardia euroa alijäämäinen ja se katetaan velanotolla.

Ministereiden, ministerien valtiosihteerien ja erityisavustajien palkkioihin esitetään 11,5 miljoonaa euroa, eli noin 5 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2019. Lisäys on huomattava.

Määrärahojen korotus johtuu ministerien, valtiosihteerien ja erityisavustajien määrän noususta, palkkioperusteiden tarkistuksista sekä siitä, että edellisen hallituksen aikaiset ministerien palkkioihin tehdyt määräaikaiset säästöt päättyvät. Juha Sipilän hallitus teki omiin palkkioihinsa 7 prosentin määräaikaisen alennuksen.

Sipilän hallituksessa oli neljä valtiosihteeriä, pääministerin lisäksi yksi kutakin hallitusryhmää kohden sekä 42 erityisavustajaa. Rinteen hallitus lisäsi valtiosihteerien ja erityisavustajien määrää, kun hallitukselle tuli peräti 15 poliittista valtiosihteeriä ja 69 erityisavustajaa. Julkisuudessa onkin kritisoitu, että näin saatiin palkattua monia eduskunnasta pudonneita henkilöitä.

Pääministerin poliittisen valtiosihteerin palkka on 12 870 euroa kuukaudessa ja muiden valtiosihteerien 9 834 euroa. Erityisavustajien kuukausipalkat vaihtelevat 4 500 eurosta aina 7 900 euroon kuukaudessa.

Ministereiden palkkiot nousivat edelliseen hallitukseen verrattuna, kun eduskunnan palkkiotoimikunta päätti nostaa puhemiehen ja varapuhemiesten palkkioita, joihin myös ministereiden palkkiot on sidottu. Pääministerin palkkio nousi aikaisemmasta 12 173 eurosta 13 390 euroon, ministerin palkkiot taas 10 147 eurosta 10 441 euroon. Rinteen hallituksessa on 19 ministeriä.

Puoluetoiminnan tukemiseen esitetään puolestaan 35,6 miljoonaa euroa, eli 6 miljoonaa euroa enemmän kuin vuodelle 2019. Seuraavaksi hallituksen talousarvioesitys siirtyy eduskunnan käsiteltäväksi.

Lue myös: Näin Antti Rinteen hallituksen budjetti rakentuu – bensavero nousee, hävittäjiin rahaa, aktiivimallin leikkuri poistetaan…

Kommentoi Facebookissa