Ministeri Berner matkustaa Moskovaan – venäläisten kanssa keskustellaan tietoturvasta ja älyliikenteestä

Matkan aikana Anne Berner tapaa Venäjän liikenneministerin Maksim Sokolovin ja viestintäministerin Nikolai Nikiforovin.

Matkan aikana Anne Berner tapaa Venäjän liikenneministerin Maksim Sokolovin ja viestintäministerin Nikolai Nikiforovin. (Kuva Tomi Parkkonen/ Valtioneuvoston kanslia)

Ajoneuvojen seurantamahdollisuudet kummittelevat jälleen liikenneministeriön hankkeessa.

DIGITALISAATIO Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner matkustaa tänään Moskovaan. Matkan aikana Berner tapaa Venäjän liikenneministeri Maksim Sokolovin ja viestintäministeri Nikolai Nikiforovin. Lisäksi Berner vierailee digitalisaatioaiheisessa Open Innovations -foorumissa.

Liikenneministeritapaamisen asialistalla ovat liikennejärjestelmien kehittäminen ja liikenneyhteistyö Suomen ja Venäjän välillä, datatalous ja älyliikennehankkeet, liikenteen päästövähennystavoitteet sekä Koillisväylän datakaapeli.

Datakaapelista on tarkoitus keskustella myös viestintäministeri Nikiforovin tapaamisessa. Muina viestintäasioina ovat esillä datan hyödyntäminen, tietoturvallisuus ja digitalisaatio.

Matkansa aikana ministeri Berner on haastateltavana kansainvälisessä Open Innovations -foorumissa. Keskustelun aiheena ovat Suomen digitaalisaatiohankkeet, erityisesti liikenteen ja viestinnän alalla.

– Tavoitteemme Suomessa on tarjota paras mahdollinen toimintaympäristö uusien digitaalisten palveluiden ja liiketoimintamahdollisuuksien kehittymiseksi ja tehdä aktiivista kansainvälistä yhteistyötä. Tästä esimerkkinä muun muassa Suomen ja Venäjän välinen älyliikenneyhteistyö, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner kertoo.

Liikenne- ja viestintäministeriö onkin nyt lähettänyt lausunnoille luonnoksen satelliittinavigoinnin toimenpideohjelmasta. Vaikka Bernerin liikenneverkkohake tieverkoston yhtiöittämisineen ja autojen seurantasiruineen torpattiin, kummittelevat ajoneuvojen seurantamahdollisuudet jälleen lausunnonantajien valinnassa.

Mukana on muun muassa ajoneuvojen seurantalaitteiden markkinajohtaja, sveitsiläinen U-Blox. Ministeriön oma selite hankkeelle on melkoisen ympäripyöreä.

”Satelliittipaikannus on mahdollista 5,4 miljardissa älypuhelimessa ja sadoissa miljoonissa navigaattoreissa. Satelliittinavigointi on tärkeä osa myös yhteiskunnan toimivuutta. Esimerkiksi sähköverkkojen, tietoliikenneverkkojen ja liikenteen palvelujen toiminta edellyttää satelliittipaikannusta ja tarkkaa aikatietoa.”

Suomen hallitus on ollut viime aikoina tiiviisti yhteistyössä venäläisten kanssa taloussuhteissa. Pääministeri Juha Sipilä tapasi Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin syyskuun lopulla Pietarissa. Samoihin aikoihin paljastuivat Fortumin aikeet ostaa Uniper-yhtiöstä osuus, jota kautta Suomen valtiosta tulisi myös venäläisen Nord Stream 2 -kaasuputken miljardirahoittaja.

Kommentoi Facebookissa