KOLUMNI Demareiden omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen lausui sunnuntaina 7.8.2022 Helsingin Sanomien haastattelussa Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin sovitusta pelastuspaketista Saksan hallituksen kanssa: ”Ei voi sanoa, että Fortum olisi tuonut Saksasta kultaa munivan hanhen kotiin. Mutta se oli paras mahdollinen kaikille osapuolille hyväksyttävissä ollut ratkaisu.”
Fortumin omistajille Suomen valtiolle ja veronmaksajille pelastuspaketti tulee jäämään taloushistoriaan vuosituhannen miljardimunauksena.
Jo viime tammikuun viidentenä päivänä valtionyhtiö Fortum oli antanut 8 miljardin lainan ja lainatakauksen Uniperille, joka tekee tappiota 150 miljoonaa päivässä. Jälkeenpäin julkisuudessa ministerit ja Fortumin johto selittivät Uniperin tappiokierrettä Ukrainan sodalla ja kaasun hinnalla. Kyse oli valkopesusta, koska tammikuussa kukaan ei tiennyt Ukrainan sodan syttymisestä tuon taivaallista. KHT tilintarkastaja Pauli Vahtera paljastaa blogissaan, että tammikuista pelastuspakettia tarvittiin yhtiön lähes kymmenen miljardin johdannaiskauppojen tappioiden kattamiseen vuonna 2021. Tästä huolimatta Fortum tiedotti ko. vuoden tilinpäätöstiedotteessa: ”Erinomainen tulos voimakkaasti heiluvissa markkinaolosuhteissa.”
Tuppuraisen ”paras mahdollinen kompromissi” heinäkuussa tarkoitti veronmaksajille yksinkertaisesti sitä, että Uniperin osakkeiden hankintahinta oli 4 miljardia korkeampi kuin nykyinen pörssiarvo. Lisäksi Saksan valtio sai 30 prosentin omistusosuuden Uniperista. Osakkeet merkitään nimellisarvolla 1,70 euroa osakkeelta. Fortumin sekoilu Uniper-kaupoissa on pudottanut yhtiön osakekurssia reippaasti yli puoleen ja samalla valtion osakeomistuksen arvoa.
Myös suomalaiset eläkeyhtiöt ovat sijoittaneet varojaan ”tuottavasti” Fortumiin. Haluttiinko vielä viimeksi kesäkuussa näillä tukiostoilla tukea valtionyhtiötä maan hallituksen pyynnöstä? Veronmaksajat, yhtiön enemmistöomistajat, odottavat kauhulla tämän kuun lopussa julkistettavia välintilinpäätöksen tietoja. Ketkä sitten ovat leiponeet kultamunasta mätämunan?
Uniper-kauppa tehtiin Sipilän hallituksen hiljaisella hyväksynnällä. Silloinen pääministeri Juha Sipilä totesi, ettei Uniper-kauppaan liity ulko- ja turvallisuuspoliittisia ulottavuuksia. Omistajaohjausministeri Mika Lintilä säesti puoluetoveriaan, ettei kauppaan liity riskejä. Fortumin hallitus ja siellä pitkään istunut Sari Baldauf on ollut tietysti hiljaa. Sen sijaan Fortumin nykyiselle toimitusjohtajalle Markus Rauramolle hän on ollut hyväksymässä huhtikuussa 423 000 euron kannustinpalkkion, jota perusteltiin Uniper-kaupoilla, vaikka yhtiö oli hetkeä aikaisemmin antanut tulosvaroituksen ja saanut 8 miljardin pelastuspaketin emoyhtiöltä. Mikä on tässä tappiokierteessä Fortumin toimitusjohtajan ja hallituksen vastuu, entä omistajaohjausministerin?
Helmitaulun käyttö on ollut valtionomistajaohjausyksikössä lievästi ilmaistuna vajavaista. Fortumin viime vuoden tappio oli virallisen tilinpäätöksen mukaan 114 miljoonaa euroa. Kaiken tämän Saksa-sekoilun päälle tulevat vielä Fortumin miljardisijoitukset Venäjällä, jotka Putinin käskystä näyttävät nyt nollan arvoisilta.
Kaikki tämä sai alkunsa, kun voimakolmikko Jyrki Katainen, Jan Vapaavuori ja Pekka Haavisto lahjoittivat pilkkahintaan Fortumin sähköverkon ulkomaalaisille. Valtioyhtiön kassaan kertyi kasa rahaa, jotka sijoitettiin Saksanmaalla roskayhtiöön edellä kuvatuin seurauksin. Laskua maksavat nyt sähkönkäyttäjät ylisuurina sähkön siirtohintoina. Onko otettu opiksi, ei ole. Vuosituhannen alussa valtionyhtiö Sonera osti ilmaa germaaneilta 4 miljardilla, se oli aikansa möhläys. Ikävä kyllä pientä verrattuna Fortumin tuleviin tappioiden alaskirjauksiin.
Seppo Konttinen
Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.
Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.
Lue myös: Uniperista saatiin ratkaisu Saksan kanssa – ”Kompromissi näissä olosuhteissa ja aikataulussa”
Kommentoi Facebookissa