Minna Canthin kotitalon kunnostamiseen kerätään varoja – historiallisesti merkittävä kohde uudistetaan

Perspektiivikuvan Kanttila-hanke onnistuu Minna Canthin kulttuuriperinnön merkityksen ymmärtämisen kautta ja yhteistyöllä.

Perspektiivikuvan Kanttila-hanke onnistuu Minna Canthin kulttuuriperinnön merkityksen ymmärtämisen kautta ja yhteistyöllä. (Kuva Minna Canthin talo ry)

Tavoite edellyttää mittavaa korjaus- ja muutostyötä, varoja kerätään nyt joukkorahoituksen kautta.

MINNA CANTH Suunnitelmat Minna Canthin kotitalon eli Kanttilan kunnostamiseen ovat valmistuneet ja varoja kerätään nyt joukkorahoituksen kautta. Vuonna 2016 perustettiin Minna Canthin talo -yhdistys ja sen tavoite on pelastaa kirjailijan ja tasa-arvotaistelijan Kanttila-rakennus kulttuurikäyttöön.

Minna Canth asui Kanttilassa nuoruusvuosinaan 1853–1863 sekä muutti takaisin jäätyään leskeksi, eli Kanttilassa vuodesta 1880 aina kuolemaansa saakka. Kanttilassa Minna Canth kirjoitti näytelmiään, toimi kauppiaana ja vaikutti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Projektin tavoitteena on kunnostaa Kanttila, joka oli Canthin koti, kauppa ja kokoontumispaikka. Se oli myös talo, jossa puolustettiin sivistystä ja edistettiin tasa-arvoa. Kaikessa Canthin tekemisessä ja koko hänen elämäntyönsä keskiössä oli aina tärkeimpänä teemana vapaus.

Tavoite edellyttää mittavaa korjaus- ja muutostyötä. Yhdistys on kuitenkin nyt lähellä onnistumista, sillä ensimmäistä kertaa Kanttilan kunnostusyritysten historiassa suunnitelmat on laadittu yhteistyössä taide- ja rakennusalan ammattilaisten kanssa.

Kanttilassa toteutetaan mittavia muutos- ja korjaustöitä ja kaikki rakennuksessa oleva huono materiaali tullaan poistamaan. Kohde on arvotettu historiallisesti merkittäväksi kohteeksi maisemansa, historiansa sekä henkilöhistoriansa ansiosta.

Kanttilan 1700 neliötä jakautuvat kolmeen eri kerrokseen. Ensimmäiseen kerrokseen on suunnitteilla Minnan kahvila & kauppa sekä keskustelutiloja. Toisesta kerroksesta löytyy Minnan koti, eli residenssi- ja työtilat ja Minnan ullakolta eli kolmannesta kerroksesta kesäkäyttöön soveltuva näyttely- ja monimuototila. Piha-alueelle kaavaillaan Minnan kuistia, joka soveltuu erilaisiin tilaisuuksiin sekä konsertteihin.

Piirustukset ja tilaratkaisut ovat kuopiolaisen suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto Partanen & Lamusuo Oy:n toteuttamia. Mukana ydintiimissä ovat kulttuurihistoriallisten kohteiden erikoisasiantuntija, arkkitehti Hannu Puurunen sekä Savonia-ammattikorkeakoulun arkkitehtuuri- ja rakennusalat koulutusvastuupäällikkö Harry Dunkelin johdolla. Tiimin ja toimintamallin on koonnut kuopiolainen taidehallinnon asiantuntija, kunnostusprojektia johtava taiteilija-yrittäjä Anja Lappi.

Minna Canthin talo ry on yleishyödyllinen ja aatteellinen yhdistys. Sen omistuksessa on tontti sekä tontilla sijaitseva kiinteistö Oy Minna Canthin katu 22. Yhdistys on saanut rahoituksia julkiselta ja yksityiseltä taholta sekä lisäksi on käynnistetty joukkorahoituskampanja verkko-osoitteessa mesenaatti.me.

Rahoitusten turvin yhdistys on käynnistänyt suunnitteluprosessin sekä vastannut kiinteistön kuluista ja sen hankinnasta. Kunnostuksen on arvioitu maksavan kolme miljoonaa euroa.

Lue myös: Liputamme tänään Minna Canthia kymmenennen kerran

Kommentoi Facebookissa