Mira Potkonen valmiina kehään Tokiossa – ”Hullu matsi on tiedossa”

Riossa vuonna 2016 olympiapronssia voittanut Mira Potkonen on voittanut myös kaksi MM-pronssia.

Riossa vuonna 2016 olympiapronssia voittanut Mira Potkonen on voittanut myös kaksi MM-pronssia. (Kuva AOP)

Mira Potkonen ottelee Tokion olympianyrkkeilyjen avauskierroksella tiistaina ranskalaista Maiva Hamaddouchea vastaan.

OLYMPIALAISET Nyrkkeilijä Mira Potkonen pelasti Suomen Rio de Janeiron 2016 olympialaisissa täydelliseltä häpeältä nyrkkeiltyään pronssia. Se oli Suomen ainoa mitali niistä kisoista.

Viitisen vuotta myöhemmin Tokiossa Potkonen on 40-vuotiaana viimeisissä olympialaisissaan ainakin nyrkkeilijänä. Säännöt estävät yli nelikymppisten osallistumisen olympianyrkkeilyihin.

Tokion kuumuus ei ole Potkoselle ongelma.

– Ei ole mitenkään, koska olen sisällä. Hallit on ilmastoituja ja huoneet on ilmastoituja. Vähän aikaa kun olen ollut pihalla, ei ole vaikuttanut mitenkään, hän sanoi.

Harjoitusleiri sujui Potkosen mukaan hyvin.

– Oli sparrikaveri mukana. Salilla käytiin ja fysiikkatreenejä tehtiin. Oikein hyvin on sujunut täälläkin.

Potkonen on tyytyväinen, että Suomen joukkue on luonut hänelle tiloihinsa pienen harjoitustilan.

– Saa olla siellä omassa rauhassa. Ei tarvitse olla maskin kanssa. Mutta treenisalilla on hyvät olosuhteet myös, hän sanoi.

Potkosen kämppäkaverina Tokiossa on haulikkoammunnan olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela. Kaksikko tulee todella hyvin toimeen. Juttua ja huumoria heillä riittää.

– Sadulla on hyvät jutut. Hyviä nauruja saa aikaan. Se rentoutuminen on tosi huippua, Potkonen naurahti.

Riossa Potkonen iski mitalin, vaikka oli ennen kisoja jäänyt vähille tukirahoille. Tokion kisoihin valmistautumisessa resursseja on ollut enemmän.

– Olen mennyt aika paljon ammattimaisempaan suuntaan, kun olen saanut tukitoimia. Huippu-urheiluyksiköstä on tullut valmennustukea. Valmentaja on pystynyt panostamaan enemmin ja on päästy treenaamaan teknistä puolta ja lajitaitoja. Se on iso osa tätä kuviota, Potkonen kiittelee.

– On parempi keskittyminen treeneihin, kun ei ole työpaikalla, josta tulee väsyneenä ja nälkäisenä. Voi keskittyä harjoitukseen. Valmentajalla sama myös, Potkonen jatkoi.

Miten Potkonen on mielestään viidessä vuodessa kilpailijana muuttunut?

– Olen fiksumpi ja viisaampi. Hah hah. Olen pitänyt aina hyvän huolen kehostani. Itseluottamus on parempi kuin ikinä, hän vastasi.

Kehään Potkonen pääsee tiistaina. Hän kohtaa alle 60-kiloisten sarjassa ranskalaisen Maiva Hamaddouchen.

– Aika hullu vastustaja. Hullu matsi on tiedossa. Hän on kuin yleinen syyttäjä. On mielenkiintoista. Odotan jo sitä. On hyvä vastustaja. Taitoa ja nopeutta pitää käyttää siinä, Potkonen ennakoi tulevaa matsiaan.

Hamaddouche on Potkoselle tuttu ottelija.

– Olen muutaman kerran ottanut aikaisemmin häntä vastaan. Italian leirillä otin häntä vastaan testimatsin. Siitä jäi hyvä mieli. Tärkeää on saada ne hyvät valmistavat ja palapelin palaset kohdilleen ennen sitä huippuhetkeä.

Jos Potkonen häviää Hamaddouchelle, ei hän enää ottele olympialaisissa.

– Jokainen ottelu voi olla viimeinen, mutta niinhän se on aina. Totta kai se luo hyvänlaista fiilistä. Saa painaa menemään loppuun saakka. Kaikki peliin vaan, Potkonen päätti.

Potkosen ja Hamaddouchen ottelu alkaa tiistaina kello 13.24 Suomen aikaa.

Teksti Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela Tokiossa – ”Meillä on Miran kanssa hyvät naurut”

Kommentoi Facebookissa