Tokiossa hienoja suomalaisonnistumisia – Ida Hulkko säväytti hurjalla ajallaan

Ida Hulkko on lyhyessä ajassa parantanut tasoaan huimasti (Kuva: AOP)

Ida Hulkko on lyhyessä ajassa parantanut tasoaan huimasti. (Kuva AOP)

Uinnissa tuli Tokiossa sunnuntaina kaksi Suomen ennätystä. Skeet-ammunnassa ja purjehduksessa suomalaisia on mitalitaistossa.

OLYMPIALAISET Ida Hulkko oli Tokion olympialaisissa 100 metrin rintauinnin alkuerissä hurjassa vireessä. Hän ui uuden Suomen ennätysajan 1.06,19 ja sijoittui alkuerien kokonaistuloksissa peräti seitsemänneksi.

– Kai sen summata, että oli onnistunut ilta, kun oli vielä hyvä aikakin. Toivoin, että tohon olisi mahdollisuudet, jos kaikki menee kohdilleen ja tällä kerralla se napsahti. Pitää kyllä olla tohon aikaan tyytyväinen, Hulkko kommentoi tuntemuksensa.

Hulkko myönsi, että melkein itku tuli silmään. Tunne oli hänellä samanlainen kuin viime kevään EM-hopeauinnin jälkeen.

– Tuli kyllä samanlainen fiilis kuin EM-kisoissa, kun katsoi taululle. Ei tiedä, miten pitäisi reagoida. Kyllä siinä meinasi taas tippa tulla linssiin. Sen eteen on tehty töitä ja se osuu kohdilleen. Pitää olla vaan helvetin ylpeä.

Finaaliin pääsee kahdeksan parasta. Alkuerissä Hulkko oli siis seitsemäs.

– Sanotaan, että kaikki on mahdollista. En sulje mitään pois. Mutta se vaatii kyllä ihmetekoja. Sen on oppinut, että arvokisoista, että kello lähtee nollasta. Sen pitää osua hyvin kohdalleen, hän sanoi finaalipaikasta.

Myös Mimosa Jallow ui Suomen ennätyksen

Mimosa Jallown osalta Tokion olympialaiset jäivät yhteen uintiin hänen oltuaan 100 metrin selkäuinnin alkuerissä 17:s. Välieriin pääsi 16 parasta ja välieräpaikasta Jallow jäi kaksi sadasosaa.

Jallown suoritus oli kuitenkin erinomainen. Hän ui uuden Suomen ennätysajan 1.00,06.

– Oli se silti positiivista. Sijoitukset nousi aika roimasti tuossa ennätyksen myötä. Siis todella hyvä fiilis jäi. Herkistää jopa, että pystyi onnistuimaan heti ekassa startissa, Jallow summasi tuntemuksensa.

Kahden sadasosan ero oli tietysti harmittavan pieni. Mutta Jallow korosti hyvää suoritustaan.

– Olisi ketuttanut, jos olisi jäänyt 17:nneksi jäämällä omasta ajasta. Nyt ennätys parantui yli kaksi kymmenystä, niin se kertoo kunnosta. Olisi tietysti ollut iso plussa, jos olisi päässyt semeihin. Harmi, että jäi kahden sadasosan päähän.

Eetu Kallioinen taistelee mitalista

Skeet-ampuja Eetu Kallioinen oli Tokiossa sunnuntaina Suomen valopilkkuja. Hän onnistui yhtä vaille täydellisesti miesten skeet-ammunnan avauspäivänä.

Kallioinen ampui rikki 74 kiekkoa ja epäonnistui vain kerran. Hän on kilpailussa kuudentena ja on vahvasti taistelemassa finaalipaikasta. Kisassa kolmantena olevan kilpailijan kanssa Kallioinen on tasapisteissä.

– Ihan hyvä päivä, ei ollut vaikeuksia eikä tässä mitään sen kummempaa. Huomenna uudestaan, Kallioinen kommentoi sunnuntaiurakkansa päätteeksi.

Kaksi ensimmäistä sarjaansa Kallioinen ampui puhtaasti. Ainoa ohilaukaus hänelle tuli kolmannen sarjan 12. kiekolla, joka oli yksittäiskiekko.

Skeet-ammunnan toinen suomalaisedustaja Lari Pesonen ampui sunnuntaina kolmessa sarjassa 71 kiekkoa rikki. Huteja hänelle tuli neljä. Pesosen sijoitus on 20:s, joten finaalipaikan suhteen hänellä ei ole ohilaukauksiin enää varaa.

– Olisi paremminkin voinut mennä. Vähän epätasaista tekemistä oli. Välillä menee näin, Pesonen harmitteli.

Maanantaina skeetissä ammutaan aamupäivällä 50 kiekkoa. Sen jälkeen mitalit ratkotaan alkukilpailun kuuden parhaan välillä.

Purjehduksessa lupaavia suomalaissijoituksia

Kaarle Tapper ja Tuula Tenkanen onnistuivat hyvin Tokion olympiaregatan avauspäivänä Enoshiman vesillä. Tapper otti laser standard -luokassa ensimmäisessä lähdössä toisen sijan. Toinen sunnuntain lähtö keskeytettiin.

– Vähän huono startti ensimmäisessä, mutta venevauhtini oli hyvää ja pääsin nousemaan hyvin. Toinen lähtö keskeytettiin ensimmäisen vastatuulen jälkeen. Olen saanut hyvää treeniä täällä näissä olosuhteissa, Tapper sanoi.

Rio de Janeiron 2016 olympialaisissa viidenneksi sijoittunut Tuula Tenkanen oli laser radialin ensimmäisessä lähdössä yhdeksäs ja toisessa kuudes. 15 sijoituspisteensä myötä Tenkanen on kahden lähdön jälkeen neljäntenä eron kolmossijaan ollessa kaksi pistettä.
Tenkanen ei ollut suorituksiinsa kuitenkaan tyytyväinen.

– Avotuulien vauhtini ei ollut tänään niin hyvää kuin toivoisin. Koin, etten osannut olla ihan riittävän rentona. Ehkä se auttaisi huomiselle, hän sanoi.

Lontoossa 2012 olympiahopeaa voittanut Tuuli Petäjä-Siren aloitti urakkansa RS:X-purjelautailussa, Petäjä-Sirenin sijoitukset sunnuntain lähdöissä olivat 11:s, 15:s ja 18:s. Kokonaistilanteessa hän on sijalla 14.

– Kokonaisuutena lähti ihan hyvin liikkeelle. Tuloksellisesti ei mikään unelma-alku kisaan, mutta hyviäkin hetkiä siellä oli. Eka startti ja vastatuuliosuudet ekassa lähdössä menivät hyvin, Petäjä-Siren sanoi.

Petäjä-Siren ei ole lupaillut Tokion olympiaregatasta mitalia. Realistisena tavoitteena hän pitää sijoittumista kymmenen parhaan joukkoon.

Olympiaregatta jatkuu Enoshimassa maanantaina.

Teksti Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Mira Potkonen valmiina kehään Tokiossa – ”Hullu matsi on tiedossa”

Kommentoi Facebookissa