Kalle Koljoselle hieno alku Tokiossa – hakee seuraavaksi superyllätystä

Kalle Koljonen voitti sulkapallon EM-kisoissa 2021 pronssimitalin (Kuva AOP)

Kalle Koljonen voitti sulkapallon EM-kisoissa 2021 pronssimitalin. (Kuva AOP)

Kalle Koljonen aloitti Tokion sulkapalloilunsa voitolla Itävallan Luka Wraberista suoraan kahdessa erässä.

OLYMPIALAISET Kalle Koljonen otti odotetun voiton Tokion olympialaisten sulkapalloturnauksen avausottelussaan. Koljonen päihitti Itävallan Luka Wraberin kahdessa erässä lukemin 21-13, 21-17.

Esitystään Koljonen piti hyvänä.

– Kyllä olen tyytyväinen. Urani eka olympialaismatsi. 2-0 voitin erät, niin ei voi olla muuta kuin tyytyväinen, hän summasi.

Wraber oli koko ajan takamatkalla, mutta pystyi toisessa erässä pitämään Koljosta ajoittain lujilla.

– Toisessa erässä aloin vähän liian yksinkertaisesti pelaamaan. Vähän liian nopeasti yritin palloja ratkaista. Tällä tasolla, jos rupeaa höntyilemään, kostautuu se sitten helposti. Tällä tasolla kaikki osaa käyttää hyödykseen, jos yrittää laittaa liian helppoa, Koljonen sanoi.

Lopussa itävaltalaisella ei ollut kuitenkaan jakoa.

– Napsautin sormiani, että jatketaan normaalilla ja loppu tulikin sitten helpolla. Hän liikkui paremmin kuin ennen. Hän oli vähän parempi hakemaan lyöntejä kuin yleensä, mutta olin varautunut, että tulee erilainen peli, Koljonen totesi.

Koljosen suunnitelma piti hyvin, vaikka Wraberin liikkuvuus hieman yllättikin.

– Hän on vähän hitaampi pelaaja kuin minä, niin suunnitelma oli pelata omalla vauhdilla pois tasapainosta. Hän jäi lyönti lyönniltä vähän jälkeen, ja kun tuli se oikea paikka, niin lähdin ratkaisemaan. Tämmöisessä isommassa hitaassa hallissa pitää olla satavarma ratkaisussa, kun on vähän vaikeampi hyökätä.

Avausottelussa Koljonen oli pakkovoiton edessä ja seuraavassa ottelussa Tanskan Viktor Axelsenia vastaan vastus kovenee valtavasti. Avausottelusta oli Koljosen mukaan kuitenkin paljon apua.

– Palveli siten, että pääsin halliin sisään. Kaikki hallit on vähän erilaisia ja on vähän hankalaa, kun ei tiedä, millaiset olosuhteet on hallissa. Tuuleeko hallissa. Pallo reagoi ilmastointiin ja tälleen. Huipputasolla sen huomaa hyvin.

Ensimmäistä olympiaotteluaan Koljonen ei muutenkaan jännittänyt.

– Ehkä enemmän levollinen olo oli. Lähdin mentaliteetilla, että pitää voittaa se vastustaja. Urheilija, kun tulee olympialaisiin, ajattelee, että jonkin pitää muuttua. Olen vetänyt täällä sillä lailla kuin muutkin kisat. Hymyillään kentällä ja hämmennetään vastustaja sillä.

Koljonen taistelee jatkopaikasta keskiviikkona maailmanlistalla toisena olevaa Axelsenia vastaan. Haaste on kova, mutta mentaalipuoli on Koljosen mukaan Axelsenin heikkous.

– Hänen heikkoutensa on se, että hän alkaa hermoilemaan, jos jokin ei mene hänen suunnitelmiensa mukaan. Hän näyttää ne tunteensa. Hän ei ole cooli, vaan oikeastaan raivoaa siellä. Mutta jos hän pääsee flow-tilaan, niin sitten hän on aivan omalla planeetallaan.

Koljonen hämmästeli Axelsenin hermoilua, kun Axelsen voitti omassa avausottelussaan Wraberin.

– Axelsen vaikutti hermostuneelta. Se oli hänen eka pelinsä. Teki tosi helppoja virheitä yllättävän paljon tasoonsa nähden. Katsotaan, onko mun matsissa yhtä hermostunut.

Mutta Koljonen myöntää, että peliä on parannettava paljon.

– Mun pitää pelata paljon monipuolisemmin. Hyökkäyksessä pitää lyödä erilaisia lyöntejä. Nyt löin aika paljon noita smash-lyöntejä. Axelsen on tosi ulottuva äijä. Pitää saada ulottuvampia lyöntejä.

Koljonen korostaa, ettei Axelsenin voittaminen ole mahdotonta.

– Pidän sitä unelmana, mutta ei tässä lajissa mikään ole mahdotonta. Jos mulle sattuu todella loistava päivä ja mulle vähän huonompi päivä, niin saatan ehkä voittaa.

Rohkaiseva esimerkki löytyy, sillä aiemmin tänä vuonna EM-kisoissa Koljonen voitti pronssia. Se oli Suomen sulkapallohistorian ensimmäinen EM-mitali.

– EM-kisoissa, kun olin puolivälieriin menossa, mulle sanottiin, että on todella ohuet mahdollisuudet tehdä historiaa. Ja sitten voitin maailmanlistan 11. sijalla olevan pelaajan 2-0. En usko, että mikään on mahdotonta. Jos sellaisella mentaliteetilla, ettei usko, lähtee kentälle, ei voi voittaa.

Koljonen ei muuta peliään Axelsenia vastaan. Tanskalaista hän lähtee kaatamaan tutulla reseptillä.

– Ihan omalla pelillä yritän. Omien vahvuuksien kautta yritän voittaa. Turha lähteä vaihtamaan, kun viimeksi oli tiukkaa peliä. Hän itse mainitsi sen haastattelussa, että joutui tekemään paljon hommia hyvänä päivänä.

Haastattelu Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Mira Potkonen valmiina kehään Tokiossa – ”Hullu matsi on tiedossa”

Kommentoi Facebookissa