Missä boikotti? – jalkapallon MM-kisoilla Suomessakin hurjat katsojaluvut

Kuva Dreamstime

Jalkapallon MM-finaalia katsoi Suomessa parhaimmillaan 2,3 miljoonaa katsojaa.

JALKAPALLO Yleisradio tiedottaa, että sunnuntaina jalkapallon MM-finaalia katsoi YLE:n kanavilta television puolella yhteensä 2,3 miljoonaa katsojaa. Keskimäärin ottelua seurasi noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Yle Areenassa, yle.fi:ssä ja Yle-sovelluksessa käynnistyskertoja finaaliottelulle kertyi yli 930 000.

MM-turnauksen ottelut ja studiolähetykset tavoittivat Ylen kanavilla yhteensä 3,4 miljoonaa televisiokatsojaa. Ottelut tavoittivat Finnpanelin mukaan keskimäärin 877 000 katsojaa.

Yle Areenassa MM-kisoja katsottiin yhteensä 5,1 miljoonaa tuntia. Yle Areenassa ennätyksiä rikottiin etenkin alle 45-vuotiaissa, joiden osalta kasvua vuoden 2018 MM-kisoihin nähden oli 31 %.

– Jalkapallon MM-kisat ovat maailman seuratuin urheilutapahtuma, ja nämä katsojaluvut kertovat, miten merkittävä tapahtuma se on myös suomalaisille. Jalkapallon MM-kisojen ytimessä ovat upeat, dramaattiset pelit, mutta niihin kytkeytyy aina myös puheenaiheita kentän ulkopuolelta. Tarjosimme Qatarissa pidetyt poikkeukselliset kisat suomalaisille kaikkine puolineen, sanoo Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen tiedotteessa.

YLE:n tiedotteessa saatiin vastaus sille, vaikuttavatko Qatarin ihmisoikeusongelmat tai MM-kisaprojektiin liittynyt korruptio MM-kisojen katsojalukuihin. Ei vaikuttanut. MM-turnaus kiinnosti Suomessa erittäin paljon.

Mediassa uutisoitiin ennen kisoja useista ihmisistä, jotka ilmoittivat, etteivät aio katsoa MM-kisoja Qatariin liittyvien lieveilmiöiden takia. Heidän joukossaan oli ansiokkaan kirjan Riistopallon MM-kisat Qatarissa (Vastapaino) kirjoittanut Sami Kolamo, joka sai paljon julkisuutta YLE:n kanavillakin.

Myös sosiaalisen median kanavissa raportoitiin kisaboikoteista ja kehotettiin olemaan katsomatta kisoja. Nämä boikotit eivät ottaneet kuitenkaan tuulta alleen, kuten YLE:n katsojaluvuistakin voidaan päätellä.

YLE on hoitanut jalkapallon arvokisalähetykset viime vuosina erittäin hyvin ja hoiti nytkin. Journalismikin vei voiton, kun kisojen karuista puolista uutisoitiin realistisesti vailla hurmoshenkistä paatosta.

YLE:n studiot olivat hyvin juonnettuja ilman sitä turhaa tekopirteyttä. Studioissa oli asiantuntevia kommentaattoreita, joskin Erkka V. Lehtolan Argentiina-hypettely ja siihen liittyvä tunteikkuus menikin tahattoman komiikan puolelle.

YLE:n selostuksista puuttui myös MTV:n Tuomas Virkkuselta tuttu tarpeeton kirkuminen. Selostajan pitää luoda tunnelmaa, mutta överiksi touhua ei tarvitse vetää. Todellinen kultakurkku on se, joka ei herätä katsojissa negatiivisia tunteita ja suurin kunnia kuuluu YLE:n loistavalle selostajalle Matti Härköselle, muita YLE:n selostajia unohtamatta.

Jalkapallon MM-turnauksen suosio osoittaa, että jalkapallo nauttii Suomessa suurta suosiota. Voisi arvioida, että jalkapallon suosio on Suomessa nosteessa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Argentiina juhlii 36 vuoden tauon jälkeen – samppanja virtasi Qatarissa

Kommentoi Facebookissa