Missä kaupungissa sinä asuisit mieluiten? – Tampere on yhä halutuin muuttokohde Suomessa

Tampere sijoittuu ainoana tutkimuksen kaupunkina kärkipaikalle halutuimpana muuttokohteena kaikkialla Suomessa.

Tampere sijoittuu ainoana tutkimuksen kaupunkina kärkipaikalle halutuimpana muuttokohteena kaikkialla Suomessa. (Kuva Fotolia)

Tampere arvioidaan myös kokonaismielikuvaltaan parhaaksi asuinpaikaksi.

KAUPUNGIT Taloustutkimuksen tutkimuksen mukaan noin joka kolmas suomalainen voisi ajatella muuttavansa Tampereelle tai Helsinkiin.

Muuttohalukkuus ja kaupunkien/kuntien imago 2020 -tutkimuksen mukaan suomalaisista 37 prosenttia voisi ajatella muuttavansa Tampereelle, seuraavaksi listalla sijoittuu nousussa oleva Helsinki. Espoo on noussut kolmanneksi, ohi Turun ja Jyväskylän.

1 Tampere 37 %

2 Helsinki 32 %

3 Espoo 23 %

4 Turku 23 %

5 Jyväskylä 22 %

Tampereen sijoittuminen kärkipaikalle on siinä mielessä merkittävä tulos, että Tampere sijoittuu ainoana tutkimuksen kaupunkina TOP 5 halutuimpien muuttokohteiden joukkoon kaikkialla Suomessa.

Tutkimuksessa kysyttiin myös muuttoaikeita. Vastanneista 18 prosenttia kertoo muuttavansa vähintään melko varmasti seuraavan viiden vuoden aikana, kun taas 23 prosenttia ei osaa asian suhteen ottaa kantaa suuntaan tai toiseen. Vastaajista 35 prosenttia ei todennäköisesti muuta ja 24 prosenttia ei muuta missään tapauksessa.

Tärkeimmät muuttoon vaikuttavat syyt – jos henkilö olisi nyt olisi vaihtamassa asuinpaikkakuntaa – ovat hyvät palvelut, sijainti, työpaikka, viihtyisä asuinympäristö ja asuntojen hinnat.

Tampere arvioidaan myös kokonaismielikuvaltaan parhaaksi asuinpaikaksi. Seuraaviksi sijoittuvat Jyväskylä ja Turku. Seuraavassa taulukossa on keskiarvot 10 parhaan kaupungin saamista kokonaismielikuvista, jotka mittaavat kaupungin imagoa asuinpaikkana asteikolla 4–10:

Tampere           7,98

Jyväskylä          7,62

Turku                 7,48

Porvoo              7,31

Kuopio               7,30

Helsinki             7,27

Hämeenlinna  7,27

Oulu                   7,22

Naantali            7,15

Espoo                 6,99

Kaikkien tutkittujen kaupunkien keskiarvo on 6,65.

Tutkimuksessa on mukana 61 Suomen suurinta kaupunkia ja kuntaa. Kokorajauksena oli 20 000 asukasta, minkä lisäksi tutkimuksessa on mukana muutama 20 000 asukkaan rajaa tavoitteleva kunta.

Tutkimus toteutettiin osana Suomi Tänään -internetpaneelitutkimusta, johon vastasi 3101 iältään 15-79 -vuotiasta suomalaista helmikuussa 2020.

Lue myös: Kuntaverovertailu paljastaa – Mikkeli on maakuntakeskusten kirein verottaja, keveimmin verottaa Helsinki

Kommentoi Facebookissa