Mitä ihmettä? – suomalaista jalkapalloa pelataan keskellä yötä!

Lapin yötön yö tarjoaa eksoottisen jalkapallokokemuksen

Lapin yötön yö tarjoaa eksoottisen jalkapallokokemuksen. (Kuva Fotolia)

Napapiirin keskiyön auringon alla pelattava Veikkausliigan ottelu on ainutlaatuinen jalkapallon pääsarjaottelu myös kansainvälisesti.

JALKAPALLO Suunnistuksen Jukolan viesti on varmasti suomalaisen urheilun perinteikkäin yötapahtuma. Suomen valoisa kesäyö pääsee Jukolan viestissä oikeuksiinsa ja tapahtumaa on hyödynnetty ulkomailla esitettävissä Suomen matkailumainoksissakin.

Nyt suomalaista valoisaa kesäyötä on älytty hyödyntää jalkapallossakin. Lauantaina Veikkausliigaa pelataan keskellä yötä Rovaniemellä, missä aurinko ei laske ollenkaan.

RoPSin ja KPV:n ottelu alkaa lauantaina kello 22.15, jotta se voidaan pelata Napapiirin keskiyön auringon alla. Tapahtuma on tiettävästi ainutlaatuinen pääsarjaottelu myös kansainvälisesti. Kovin moni maailman pääsarjajoukkueista ei Rovaniemen leveyspiireillä pelaakaan.

– Lipunmyynti on käynyt viime päivät kuumana. Viimeisen saamani tiedon mukaan ennakkolippuja otteluun oli mennyt jo pari tuhatta kappaletta, ja myymämme kausikortit eivät ole mukana tässä luvussa, kertoo RoPS:n myyntijohtaja Petri Jaatinen Veikkausliigan tiedotteessa.

Rovaniemi on jalkapallon kannalta sijaintinsa takia eksoottinen kaupunki. RoPSin kannattaisi panostaa yöttömän yön otteluihin enemmänkin. Eksoottinen jalkapallokokemus voisi innostaa vaikkapa kiinalaisturisteja, joita Suomeen matkustaa yhä enemmän.

Veikkausliigalle yöttömän yön ottelu tuo mukavasti julkisuutta. Suomalainen pääsarjajalkapallo ei itsessään ole kovinkaan hohdokas tuote, mutta erityistapahtumilla on mahdollista nostaa profiilia.

Ensi viikon torstaina HIFK ja HJK kohtaavat Stadin derbyssä. Vuosina 2015-2017 Stadin derbyt toivat Veikkausliigalle roimasti julkisuutta ja sama meininki on jatkunut tänä vuonna HIFK:n tehtyä paluun pääsarjatasolle.

Suomen kesän upeat olosuhteet ovat Veikkausliigalle valttikortti, jota markkinoinnissa ei ole hyödynnetty tarpeeksi. Keväällä ja syksyllä Suomen ilmasto näyttää karummat puolensa. Huhtikuun takatalvessa tai lokakuun koleassa syyssäässä suomalaisella jalkapallolla on vaikeaa houkutella massoja katsomoihin.

Euroopan Jalkapalloliitto UEFA tarjosi Suomessa 2014 toisenlaisia eksoottisia yön jalkapallokokemuksia. HJK:n kotiottelut Eurooppa-liigassa Club Brüggeä vastaan lokakuussa ja FC Kööpenhaminaa vastaan marraskuun lopulla alkoivat kymmeneltä illalla, koska UEFA vaatimalla vaati, että otteluiden pitäisi alkaa samaan aikaan paikasta riippumatta.

Jalkapallon katseleminen illalla puoleen yöhön saakka Suomen myöhäissyksyssä on katsojalle haastava kokemus. UEFA:n päättäjien kannattaisi kokeilla moista eksoottisuutta, jos suomalaisjoukkue vielä joskus selviytyy Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Naisten MM-jalkapallosta tuli hittituote – katsojaennätykset uusiksi

Kommentoi Facebookissa