Naisten MM-jalkapallosta tuli hittituote – katsojaennätykset uusiksi

Ruotsi on jalkapallon kestomenestyjä.

Ruotsi on jalkapallon kestomenestyjä. (Kuva AOP)

Jalkapallon naisten MM-turnauksen katsojaluvut ovat ylittäneet kaikki odotukset.

JALKAPALLO Jalkapallon naisten MM-turnaus on kiinnostanut yleisöä maailmalla yli odotusten. Kansainvälisen Jalkapalloliiton FIFA:n mukaan turnauksessa on jo rikottu yksittäisen ottelun kaikkien aikojen katsojaennätys ennen puolivälierävaihetta.

Jalkapallohullussa Brasiliassa maan naisten maajoukkueen neljännesvälieräottelu Ranskaa vastaan veti tv-ruutujen ääreen noin 35 miljoonaa katsojaa. Se on kuudesosa Brasilian koko väestöstä.

Ranskassakin ottelu veti 10,6 miljoonaa tv-katsojaa. Ranskassa katsojaprosentti väestömäärään nähden oli samaa luokkaa kuin Brasiliassa.

FIFA:n mukaan Ranskan voittoon päättynyt Brasilia-ottelu on naisten jalkapallohistorian kaikkien aikojen katsotuin ottelu koko maailmassa.

Englannissakin kisat kiinnostavat ennätyksellisesti. Englannin ja Kamerunin neljännesvälieräottelu veti BBC:n mukaan tv:n ääreen 6,9 miljoonaa katsojaa. Kyse oli Englannin kolmanneksi katsotuimmasta jalkapallo-ottelusta tänä vuonna BBC:n kanavilla.

Englanti jatkaa turnaustaan torstaina puolivälieräottelulla Norjaa vastaan. Katsojaennätykset saattavat mennä jälleen uusiksi.

Yhdysvalloissa naisten MM-jalkapallosta on tullut jopa poliittinen asia. Yhdysvaltain pelaaja Megan Rapinoe ja maan presidentti Donald Trump ovat käyneet kisojen aikana tiukkaa sanasotaa Yhdysvaltain kansallislaulun ja lipun kunnioittamisesta. Rapinoe on tullut tunnetuksi Trumpin harjoittaman politiikan vastustajana.

Rapinoen ja Trumpin debatti on tietysti lisännyt MM-kisojen näkyvyyttä Yhdysvalloissa. Soccer-nimellä tunnettu jalkapallo saa maassa ennätysmäistä julkisuutta.

Vuoden 2015 naisten MM-finaali Yhdysvaltojen ja Japanin välillä keräsi 25 miljoonaa katsojaa. Ottelu pelattiin 2015 Kanadassa ja tuli tv:stä Yhdysvalloissa suosiolliseen aikaan, mutta katsojaennätys saattaa Ranskan kisoissa 2019 mennä silti uusiksi. Perjantain Ranska-Yhdysvallat -puolivälieräottelun ympärillä riittää hypeä.

Suomessa YLE näyttää tänä vuonna kaikki naisten MM-ottelut suorina lähetyksinä. YLE:n mukaan katsojia on ollut naisten kisoilla Suomessa paljon. Ranska-Brasilia -ottelua katsoi Suomessa vähintään kolme minuuttia 668 000 ihmistä.

Jos Suomi pelaisi MM-kisoissa, olisivat katsojaluvut varmasti miljoonaluokkaa. Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue on arvoturnauksissa rikkonut jo miljoonan haamurajan ja suosiota riittäisi varmasti naisten jalkapallomaajoukkueella, jos MM-kisapaikka tulisi.

Jalkapallon miesten MM-turnaus on maailman seuratuin urheilutapahtuma. Nyt FIFA on saamassa naisten MM-kisoista toisen hittituotteen.

Naisten MM-kisojen ympärillä on riittänyt positiivista hypeä. Korruptioskandaaleissa ryvettynyt FIFA:kin saa vaihteeksi positiivista julkisuutta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: USA:n naisten kohupelaaja jatkaa Muhammad Alin tiellä – Donald Trumpia ärsyttää

Kommentoi Facebookissa