USA:n naisten kohupelaaja jatkaa Muhammad Alin tiellä – Donald Trumpia ärsyttää

Megan Rapinoe on naisjalkapalloilun maailman huippuja.

Megan Rapinoe on naisjalkapalloilun maailman huippuja. (Kuva AOP)

Jalkapalloilija Megan Rapinoe ja presidentti Donald Trump piikittelevät toisiaan kovin sanoin.

JALKAPALLO Yhdysvaltalaisesta jalkapalloilijasta Megan Rapinoesta on tullut käynnissä olevissa MM-kisoissa maailmanjulkkis. Olympiakultaa ja MM-kultaa voittanut Rapinoe on maailman parhaimpia laitapelaajia, mutta enemmän palstatilaa hän on saanut sanasodallaan presidentti Donald Trumpin kanssa.

Rapinoe, 33, oli Yhdysvalloissa tunnettu julkkis jo ennen MM-kisoja. Hän ihastuttaa ja vihastuttaa.

Rapinoe ei ole epäröinyt ilmaista protestiaan värillisten epätasa-arvoisesta kohtelusta, seksuaalivähemmistöjen epätasa-arvosta tai naisjalkapalloilijoiden epätasa-arvoisesta kohtelusta maajoukkuepelien rahallisissa korvauksissa. Kohua Rapinoe on aiheuttanut myös esiintymällä alastonkuvassa neljä koripallon olympiakultaa voittaneen tyttöystävänsä Sue Birdin kanssa.

Kun Donald Trump valittiin Yhdysvaltojen presidentiksi, lopetti Rapinoe Yhdysvaltain kansallislaulun kunnioittamisen. Muutamien amerikkalaisen jalkapallon NFL-pelaajien tavoin hän on polvistunut kansallislaulun ajaksi.

Kansainvälinen Jalkapalloliitto FIFA kieltää näkyvät protestit A-maaotteluissa kansallislaulujen aikana. Rapinoe ei voi enää polvistua, mutta protesti tulee ilmi muilla tavoin. Hän ei laula kansallislaulua, ei katso Yhdysvaltain lippua kohti, eikä laita kättään sydämelleen.

Kun Rapinoelta kysyttiin viime maanantaina Yhdysvaltojen 2-1 -voittoon päättyneen Espanja-ottelun jälkeen, aikooko hän vierailla Valkoisessa talossa, vastasi hän ruman sanan höystämänä, että tuskin naisten maajoukkuetta Valkoiseen taloon edes kutsutaan. Rapinoe ilmoitti myös varsin selvästi, ettei halua tavata Donald Trumpia.

Trump puolestaan twiittasi olevansa naisten jalkapallon suuri fani. Hän kehotti twiitissään, että Rapinoen tulee kuitenkin suorittaa työnsä ja voittaa MM-turnaus. Lisäksi Trump jyrähti, ettei Rapinoe saisi myöskään halveksia Yhdysvaltoja, vaan tämän pitäisi olla ylpeä edustamastaan lipusta.

Palkkiokohuun Trump ei ottanut kantaa. Hän sanoi, että hänen pitää ensin perehtyä asiaan.

Yhdysvaltain miesten maajoukkueen pelaajat ovat saaneet maan jalkapalloliitolta US Soccerilta enemmän korvausta maajoukkuepeleistä kuin naisten maajoukkueen pelaajat. US Soccer on perustellut asiaa miesten maajoukkuepelien suuremmilla tuotoilla.

Todellisuudessa naisten maajoukkue on muutaman viime vuoden aikana tuonut enemmän rahaa. Myös Yhdysvaltain kaikkien aikojen katsotuin jalkapallo-ottelu on ollut naisten maaottelu. Vuoden 2015 MM-finaalia USA-Japani seurasi tv:stä tai netistä noin 25 miljoonaa amerikkalaista.

Rapinoe ei ole ensimmäinen Yhdysvaltain epätasa-arvoa protestoiva urheilija. Nyrkkeilijä Muhammad Ali esitti näkyviä protesteja jo 1960-luvulla. Alin tiellä seurasivat mustan nyrkin ilmaan Mexico Cityn 1968 olympialaisissa palkintoseremonioissa nostaneet pikajuoksijat Tommie Smith ja John Carlos.

Mustat ammattilaisurheilijat rupesivat sittemmin tienaamaan hyvin. Koripallotähti Michael Jordanista tuli kaikkien aikojen rikkain amerikkalaisurheilija. Hän keskittyi rahastamiseen, eikä ottanut poliittisiin kysymyksiin kantaa.

Trumpin aikakausi on aloittanut protestit uudelleen. Amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa mustat pelaajat ovat polvistuneet kansallislaulun aikana. Koripallon NBA:n viime vuoden mestarijoukkue Golden State Warriors kieltäytyi vierailemasta Valkoisessa talossa. Tämän hetken tunnetuimmat NBA-tähdet LeBron James ja Stephen Curry ovat arvostelleet Trumpia kovin sanoin.

Rapinoe jatkaa Muhammad Alin viitoittamalla tiellä ja saanee varmasti aikaan ainakin US Soccerin tasa-arvoiset maaottelukorvaukset miehille ja naisille. Naisten ammattilaisurheilun palkkaeroihin hän ei kuitenkaan voi vaikuttaa. Ammattilaisurheilu rahoitetaan yleisön pussista ja katsoja päättää itse, katsooko naisten jalkapalloa vai ei.

FIFA on varmasti tyytyväinen. Rapinoen myötä MM-turnaus on saanut paljon lisää julkisuutta ympäri maailman. Rapinoesta on tulossa tällä menolla naisten jalkapallon ensimmäinen koko maailman megatähti, joka räjäyttää lajinsa suosion aivan uusiin mittoihin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Eurooppa jyrää MM-futiksessa – Yhdysvallat vielä tiellä

Kommentoi Facebookissa