Mitä jos elämä alkaisi eläkeiästä? – Suvikomedia hupailee suurten ikäluokkien Suomea

Pressikuvassa parasta ilmettä etsimässä Jarmo Koski, Heli Laaksonen sekä Markku Huhtamo.

Pressikuvassa parasta ilmettä etsimässä Jarmo Koski, Heli Laaksonen sekä Markku Huhtamo. (Kuva Titta Holanne/ Gramofoni)

Heli Laaksonen kirjoitti ja Lauri Tähkä sävelsi Eloheinäkesän Samppalinnan kesäteatteriin.

KESÄTEATTERI Runoilija Heli Laaksosen käsikirjoittama uutuusnäytelmä Eloheinäkesä saa ensi-iltansa juhannusviikolla 21.6. Turun Samppalinnassa. Eloheinäkesä on komediallinen puhenäytelmä, joka on tilaustyö Suomi 100 -juhlaohjelmistoon.

Runoilija Laaksosen erityisestä pyynnöstä näytelmässä kuullaan myös uutta musiikkia Lauri Tähkältä. Lauri Tähkä debytoi näytelmämusiikin saralla ja hänen sävellyksiään kuullaan Samppalinnassa Jussi Vahvaselän sovittamana.

Kesäkomediassa kuljetaan läpi Suomen vuosikymmenten tavoitellen suurta rakkautta. Mukana koetaan sen nousut ja laskut, sen naurut ja laulut.

– Mul on tapan fundeerata mailma ihmei ja hihitellä yksinäni omakeksimi jutui. Nyy mää laitin nee suviseks näytelmäks ihmistenki kuultavaks, tunnustaa Heli Laaksonen.

Eloheinäkesässä seurataan kahden eläköityneen opettajan, Juhannen ja Pualin, sattumusten täyteistä elämää. Muistojen matkaa käydään 2000-luvun millenium-huumasta 1990-luvun laman kautta vuoden -72 Ruisrockiin ja lapsuuden hiihtokilpailuihin.

Samppalinnan kesäteatterissa ei taistella tuulimyllyjä vastaan, vaan Heli laaksosen sanoin kuljetaan läpi Suomen vuosikymmenten tavoitellen suurta rakkautta.
Samppalinnan kesäteatterissa ei taistella tuulimyllyjä vastaan, vaan Heli Laaksosen sanoin kuljetaan läpi Suomen vuosikymmenten tavoitellen suurta rakkautta. (Kuva Miikka Lappalainen)

Nurinkurin etenevä tarinankerronta pitää katsojan otteessaan, kun matka alkaa vuodesta 2027 ja etenee menneisyyteen läpi vuosikymmenten yhdessä Suomen kanssa. Tarina seuraa suuria ikäluokkia edustavien päähenkilöiden tapahtumarikasta elämää ennen seniorikotia ja vähän sen jälkeenkin.

– Ketäs sen on päättänyt, että ihminen on ensin nuori ja sitten vanha? Eikö olisi paljon kätevämpää lähteä juurikin toisinpäin tätä elämää elelemään? Olisi valmiiksi viisautta päässä ja kokemusta korvien välissä, vai olisiko! Suomen historiaakin pääsisi kulkemaan vastavirtaan! komediassa irrotellaan.

Näytelmässä tulevaisuuden seniorikodin asukkaat päättävät ottaa vallan takaisin suurille ikäluokille. Esityksen sankarit, sympaattiset sohlot Juhanne, Puali ja Elovena kompuroivat läpi oman elämänsä tähtihetkien. Rooleissa nähdään muun muassa Jarmo Koski, Markku Huhtamo ja Kaija Kiiski.

– Nyt liippaa todella läheltä, kosketuspintaa löytyy omien kokemuksien kautta ja esimerkiksi näytelmän kohtaus vanhempainvartti tuo takavuosien muistot pelottavan elävinä mieleen, kertoo nauraen itsekin aikoinaan opettajan töitä tehnyt Jarmo Koski.

Eloheinäkesä-näytelmän mukana hän palaa opettajan rooliin ja opettamaan muun muassa joukko-oppia, jonka opettamista Koski kertoo opetelleensa aikoinaan OKL:ssä.

Huumori ja absurdit käänteet eivät näytelmästä lopu, kun kaiken nähneet ja kaikkitietävät opettajat lähtevät hakemaan oikeutta senioreille. Jääräpäisten eläkeläisopettajien sympaattisuus hurmaa ja huvittaa, kun katsoja huomaa näkevänsä omia tai läheistensä toimintatapoja lavalla. Eläkkeellä tai ei, Samppalinnassa nähdään tänä kesänä Suomen kovin seniorisakki!

  • Videolla Eloheinäkesän lehdistötilaisuus – Samppalinnan Kesäteatteri

Eloheinäkesän työryhmä

Käsikirjoitus: Heli Laaksonen ja Heikki Sankari

Ohjaus: Heikki Sankari

Uudet sävellykset: Lauri Tähkä

Musiikin sovitus: Jussi Vahvaselkä

Kapellimestari: Markus Länne

Koreografi: Sami Vartiainen

Lavastus: Niina Suvitie

Puvustus: Kaarina Kopola

Äänisuunnittelu: Eero Auvinen

Kampaukset ja maskit: Petriina Suomela

Rooleissa mm. Jarmo Koski, Markku Huhtamo, Kaija Kiiski, Mira Kivilä, Pauliina Saarinen, Antti LJ Pääkkönen, Marika Huomolin

Eloheinäkesä 21.6.–22.7.2017 Samppalinnan Kesäteatterissa

Näytelmän sivuille pääset tästä.

Kommentoi Facebookissa