KIRJAMYYNTI Kirjakauppaliiton julkaisema kirjamyyntitilasto joulukuulta todistaa, että joululahjaksi suomalaiset ostavat mieluiten ennestään tuttuja nimiä. Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista listalta löytyy ainoastaan voittanut Juha Hurmeen Niemi-teos ykköspaikalta, mutta kymmenen myydyimmän joukkoon ei ole mahtunut edes Miki Liukkosen runsaasti huomiota saanutta O-romaania.
Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-kirjat sen sijaan jatkavat voittokulkuaan ja odotettavissa onkin jatkoa tälle suomalaisten rakastamalle sydämelliselle äijänkränähuumorille.
Kaunokirjallisuuden myydyimpien lista sisältää myös toisen lähes koko viime vuotta kirkastaneen myyntitähden, Jenni Haukion kokoaman suomalaisen runouden antologian Katso pohjoista taivasta. Konservatiivisesta kirjamausta osaltaan kertonee myös Kaari Utrion Hupsu rakkaus -romaanin löytyminen viidenneltä sijalta ja todistaa, että mieluummin suomalaiset lukijat ostavat kirjan, josta tietävät melkoisella varmuudella pitävänsä, kuin kokeilevaa kerrontaa edustavan uuden ajan romaanin.
Suomennettujen kaunokirjojen puolellakin huomio kiinnittyy enemmän siihen, mitä myydyimpien joukosta puuttuu kuten Paul Austerin 4321 -romaani, joka nousi otsikoihin presidenttimme Sauli Niinistön vetoavulla. Tosin kirja oli syyskuun kolmanneksi myydyin suomennettu romaani, mutta joululahjaksi sitä ei siis merkittävästi ostettu.

Neljän myydyimmän korokkeen valloittaneet trillerit eivät ole yllätys ja suomalaisten rakastamat japanilaislähtöiset kertojatkin pitävät pintansa sekä tuoreen nobelistin Kazuo Ishiguron että tutumman Haruki Murakamin voimin. Keltaisen Kirjaston viime vuoden uusi tulokas, kiitetty Hanya Yanagiharan Pieni elämä ei vielä listoille kivunnut.
Lasten- ja nuortenkirjojen ykkönen, Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia ei saanut Finlandiaa, mutta ehdottomasti ostetuin ja kiitetyin koko perheen kirja siitä viime vuonna tuli. Mauri Kunnaksen vahvaa asemaa suomalaisperheiden lukusuosikeissa todistaa myös kahden muun kirjan löytyminen listalta.
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian voittaneen Sanna Manderin Avain hukassa -kirjan ympärillä käyty plagiointisyytöskohu ei ainakaan auttanut kirjan myyntiä, sillä myydyimpien listalla sitä ei näy.
Suuria suosikkeja sen sijaan ovat myös Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kuvakirjat, joista kaksi on kivunnut joulukuun myydyimmiksi. Risto Räppääjät ja Neropatin päiväkirjat, tällä kertaa Riemuloma, ovat myös taattuja listasuosikkeja, mutta ilahduttavasti jo loka- ja marraskuunkin listoilla näkynyt Elena Favillin ja Francesca Cavallon lltasatuja kapinallisille tytöille on myös joulukuun neljänneksi myydyimmäksi listattu. Kirja on ilmestynyt kaikkiaan 35 kielellä ja kertoo iltasadun muodossa sadasta omapäisestä naisesta, jotka ovat tavalla tai toisella muuttaneet maailmaa.
Huomioida kannattaa myös suositun tubettajan, Mansikkkan, ahdistuksesta ja masennuksesta kertovan runo- ja mietekirjan löytyminen myyntilistalta. Videoblogit eivät ole vain nuorten suosima uusi ajankäyttötapa, niiden avulla saatetaan myydä jopa runokirjoja. Toisaalta runoushan on jälleen pikku hiljaa myös hivuttautumassa nuorten suosikkilajiksi, viime vuonna yllätti muun muassa Paperi T:n Post-alfa runoteosdebyytti.

Tietokirjojen listoilta oikeastaan nuorten kirjoihin kuuluvat jopa eräänlaiseksi ilmiöksi nousseet luovuus- tai askartelukirjat Tuhoa tämä kirja – sekä värillisenä että mustavalkoisena versiona – kuin myös ennätyskirjatkin. Muuten huomiota herättää runsas elämäkertojen määrä, ja sekin että kyseenalaistakin mainetta niittäneen kiekkoilija Jere Karalahden elämäkerta ohitti myynnissä Finlandian voittaneen Riitta Kylänpään Pentti Linkola -teoksen.
Musiikkielämän elämäkertoja ilmestyi viime vuonna runsaasti ja niitä myös ostettiin paljon joulukuussa, listoille pääsivät paitsi Hector ja Gösta Sundqvist, myös Iron Maiden -yhtyeen keulakuvan Bruce Dickinsonin omaelämäkerta.
Suomen itsenäisyyden juhlavuosi näkyy tietokirjapuolella oikeastaan yllättävän vaisusti, ainakin jos ottaa huomioon viime vuoden runsaan tarjonnan sillä saralla. Ainoastaan Kai Häggmanin, Teemu Keskisarjan ja Markku Kuisman teos 1917 – joka kertoo miltä Suomen itsenäistymisvuosi näytti tuon ajan ihmisten silmissä – sekä Ilkka Enkenbergin juhlavuotta varten laajentama painos kirjastaan Vuosisata, itsenäisen Suomen aika löytyvät listalta.
Pokkareissa näkyvät nyt Suomessakin suosituiksi tulleet jättipokkarit, joita tehdään suosituiksi tulleista kovakantisista kirjoista. Jättipokkari on normaalin pokkarin ja kovakantisen kirjan väliin tehty kirjaformaatti, joka on selvästi edullisempi kuin kovakantinen versio, mutta kalliimpi kuin taskupokkari.
Pokkarien ykkösenä komeilee Cheek-elämäkerta JHT, jonka täydennetty neljäs painos on nyt siis jättipokkariasussa. Toiseksi myyntitilastossa on yltänyt israelilaisen historiantutkijan Yuval Noah Hararin Sapiens – Ihmisen lyhyt historia, sekin jättipokkarina. Hararin uusinkin teos, viime vuonna suomeksi julkaistu Homo Deus on yltänyt tietokirjojen kymmenenneksi myydyimmäksi. Yleissivistyksen tarve ei siis ole kadonnut minnekään, ainakaan kirjoja ostavien mielestä.
Kommentoi Facebookissa