Miten tämä on mahdollista? Uunin lasi räjähti itsestään – sirpaleet lensivät ympäri tupaa

Lieden uunin uloimman lasin yllättävä räjähdys oli voimakkuudeltaan kova, sillä sirpaleita lensi ympäriinsä useamman metrin säteellä.

Lieden uunin uloimman lasin yllättävä räjähdys oli voimakkuudeltaan kova, sillä sirpaleita lensi ympäriinsä useamman metrin säteellä. (Kuva Anne Anttila)

Vastuukysymyksistä on tehty hankalia, sillä asiakas joutuu itse ottamaan yhteyttä maahantuojaan.

KULUTTAJANSUOJA Kissa juoksi ovella vastaan, silmät teelautasen kokoisena, häntä pörröllään ja surkeasti naukuen. Talonväki tiesi heti, ettei kaikki ollut kohdallaan.

Keittiössä odotti järkyttävä näky. Sirpaleita, isompia ja pienempiä lojui siellä täällä. Niitä löytyi useamman metrin säteeltä, jopa ikkunalaudalla olevasta kissan juomakupista.

Uunin ulommainen lasi oli räjähtänyt itsekseen. Ketään ei ollut kotona. Onneksi tapahtumahetkellä kukaan ei todellakaan ollut lieden edustalla, sillä sirpaleiden lentomatkasta päätellen räjähdyksen voima oli ollut todella kova.

– Näky oli epätodellinen. Aluksi kävi mielessä, että ikkunasta on tullut joku sisään ja osunut uunin lasiin. Näin ei kuitenkaan ollut, sillä ikkunat olivat ehjiä. Uunin lasi oli särkynyt täysin itsestään, talon isäntäväki kuvailee outoa tapahtumasarjaa.

Vetäytyykö maahantuoja vastuusta?

Electroluxin valmistama hellanuuni oli iältään tuore, vain puolentoista vuoden ikäinen. Niinpä talonväki piti itsestään selvänä, että koska takuu on edelleen voimassa ja vaurio ei ole itse aiheutettu, tilalle tulee automaattisesti uusi liesi tai ainakin uusi uunin lasi.

Soitto lieden myyneeseen kodinkoneliikkeeseen paljasti kuitenkin karun totuuden. Kauppias pahoitteli tapahtunutta ja pahoitteli vielä enemmän kertoessaan, että nykykäytännön mukaan asiakas joutuu itse ottamaan yhteyttä maahantuojaan.

Ja selonteko tapahtuneesta tietoineen tulee tehdä netin kautta tai vaihtoehtoisesti soittamalla asiakaspalvelunumeroon.

– Tällaiseksi se on mennyt. Selvästä asiasta on tehty mahdollisimman hankala, suorastaan kimurantti. Maahantuojan toimintamallissa on maalaisjärki unohdettu täysin. Ja kiusallista tämä on meille kauppiaillekin, sillä hyvän asiakaspalvelun perusta on aina luottamuksellinen ja toimiva yhteistyö.

Onni onnettomuudessa oli, ettei lasin räjähtäessä kukaan ollut lieden edustalla tai sen välittömässä läheisyydessä.
Onni onnettomuudessa oli, ettei lasin räjähtäessä kukaan ollut lieden edustalla tai sen välittömässä läheisyydessä. (Kuva Anne Anttila)

Ja kuten kauppias asian ilmaisi, iäkkäällä ja netittömällä pariskunnalla olisi ollut edessään mahdoton tehtävä ilman lähipiiriin kuuluvia apuvoimia. Ja vaikeaksi se yhteydenotto osoittautui myös jotenkuten nettiä hallitseville apukäsillekin.

Maahantuojalla hiljaisuus

Ystävällisen kauppiaan antaman ohjeistuksen mukaan maahantuojan sähköpostiin lähetettiin lyhyt ja ytimekäs yhteenveto laitetiedoista. Ennen kirjoitusurakkaa oli pirstaileiksi räsähtäneen uunin uumenista kaivettava kuitenkin hanskat kädessä hemmetin pitkä sarjanumero ja selvitettävä samalla mikä malli, mikä tyyppi ja milloin ostettu.

Koodi toisensa perään kirjattiin ylös ja samalla pyydettiin kiirehtimään asiaa, koska kyseessä on kuitenkin tärkeä ja päivittäisessä käytössä oleva kodinkone. Kun mitään ei tuntunut kuuluvan, seuraavaksi soitto maahantuojan asiakaspalvelunumeroon. Ensimmäiset minuutit kuluivat sutjakkaasti painellessa eri numerovaihtoehtoja.

”Haluatko, että tietojasi käytetään… paina yksi… haluatko ettei tietojasi käytetä, paina kaksi… ja jos haluat… paina kolme.”

Juttuvinkki: Hintavirhe sitoo verkkokaupan myyjää – ”Esimerkiksi elektroniikassa kuluttaja voi luottaa alhaisenkin hinnan olevan oikea”

Ja kun numeroita oli runnottu yksi toisensa jälkeen, soittaja jäi odottelemaan, että luurin toisesta päästä vastattaisiin. Ei vastattu soittoon, eikä ole vastattu myöskään sähköpostiviestiin. Vain maahantuojan ”robotti” lähetti sähköpostiin vastausviestin, että yhteydenotosta on luotu ”tiketti”.

Jännite vai mysteeri?

Muuta ei ole kuulunut, joten herää kysymys onko hiljaiselo merkki siitä, että maahantuoja vetäytyy vastuustaan? Sen sijaan oulaistelainen kodinkonekauppias, Jarmo Tokola Veikon Koneesta toimi asiassa todella esimerkillisesti.

Vaikka kyseessä oli alkuilta, soitto hänelle ja hän lähetti paikalle sähkömiehen sekä uuden uunin lasin.

– Periaatteisiini kuuluu, että asiakasta palvellaan kelloon katsomatta. Pidän äärimmäisen tärkeänä, että ihmisiä kohdellaan tasavertaisesti ja hyvin. Maalaisjärjen käyttöä ei saa unohtaa.

Syytä uunin lasin räjähtämiseen ei toistaiseksi tiedetä. Tapahtumahetkellä sekä lieden levyt että uuni olivat kylmiä. Tapaus ei ole ainoa laatuaan, vaikka lajissaan kuitenkin kohtalaisen harvinainen.

Teorioita toki on olemassa, joista päällimmäiseksi nousee lasin sisään muodostunut jännite. Myös jännitteen syntyminen voi johtua monesta eri tekijästä. Yleisin tiedossa oleva on lasiin kohdistunut isku tai voimakas tärähdys, joka vastaavasti voi syntyä myös kuljetuksen aikana.

– Valitettavasti maahantuoja käyttää tätä usein hyväkseen väittämällä, että asiakas on itse ”runnellut” lasia ja aiheuttanut tämän seurauksena lasin hajoamisen. Tämän takia vastaavat tapaukset etenevät lähes poikkeuksetta kuluttaja-asiamiehen pöydälle, nimettömänä pysyttelevä asiantuntija tietää kertoa.

  • Uunin omistajat ovat sukua kirjoittajalle

Lue myös: Teatterin räjähdyksen aiheutti kuivista sinkkiputkista muodostunut kaasu – ”Kyseessä on työtapaturma”

Kommentoi Facebookissa