Mökkimurtojen määrä on poliisin mukaan kasvussa – ”Sovitaan, että kaikki katsovat epäilyttävien kulkijoiden perään”

Kasvua murtomäärissä on tapahtunut mökkirikkailla paikkakunnilla.

Kasvua murtomäärissä on tapahtunut mökkirikkailla paikkakunnilla. (Kuva Fotolia)

Poliisi muistuttaa naapuriavun ja kanssaihmisten auttamisen tärkeydestä erityisesti nyt poikkeusoloissa.

MÖKKIMURROT Poliisin tietoon tulleiden mökkimurtojen määrä on alkuvuoden aikana kasvanut edelliseen vuoteen nähden. Poliisin tilastojen mukaan tämän vuoden tammi-maaliskuussa kirjattiin yhteensä 268 mökkimurtoa, kun niitä vuonna 2019 samana ajankohtana oli yhteensä 143.

– Kasvua on tapahtunut mökkirikkailla paikkakunnilla eli Sisä-Suomessa, Lounais-Suomessa, Hämeessä, Itä-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta kertoo.

Sen sijaan tilanne on edelliseen vuoteen nähden ennallaan Lapissa, Länsi-Uudellamaalla ja Helsingissä. Oulussa ja Pohjanmaalla määrä on vähentynyt edelliseen vuoteen nähden.

– Kasvua oli tavanomaista enemmän heti tammi-helmikuussa, jolloin omistajat joko itse ovat käyneet mökeillään ja todenneet teot tai sitten mökkien valvonnasta oli sovittu muiden kanssa. Maaliskuussa luvut kasvoivat edelleen, mutta näin on tapahtunut muinakin vuosina johtuen tavanomaisesti mökkien käyttöönotoista. Tuhothan paljastuvat usein juuri keväällä uuden mökkikauden alkaessa, Aho sanoo.

Ahon mukaan mökeistä on anastettu helposti realisoitavaa käyttöomaisuutta kuten työkaluja ja -koneita, mopoja ja mönkijöitä sekä niiden siirtämiseen tarvittuja perävaunuja.

Hallitus on vedonnut ihmisiä olemaan matkustamatta koronavirustilanteessa mökeilleen. Poliisi muistuttaakin naapuriavun ja kanssaihmisten auttamisen tärkeydestä erityisesti nyt poikkeusoloissa.

‒ Naapuriapu on hyvä apu: sovitaan naapureiden kanssa, että kaikki katsovat epäilyttävien kulkijoiden perään ja ottavat tarpeen vaatiessa yhteyttä poliisiin. Mikäli oma mökki sijaitsee omasta asuinpaikkakunnasta kaukana ja kun matkustamista mökille suositella tässä tilanteessa, voisi olla hyvä pyytää lähellä asuvaa tuttavaa käymään tarkistamassa välillä tilanne, Jyrki Aho sanoo.

Aho muistuttaa, että tuhoja ja omaisuusvahinkoja voidaan estää, kun arvokasta omaisuutta ei jätetä mökille.

– Jos arvotavaraa on pakko jättää, niiden tunnisteet kannattaa ottaa talteen ja kuvata tavarat.

Ahon mukaan monen mökkimurron takana on lähiseudulla asustava, useasti päihdeongelmista kärsivä tekijä, jolla on laajaa kokemusta kaikesta omaisuusrikollisuudesta. Koronaviruksen tuomien matkustusrajoitusten myötä ulkomainen liikkuva rikollisuus on vähentynyt.

‒ Mökeissä kierrellään, kun mökkikausi on ohitse eikä aktiivista valvontaa ole. Sitä anastetaan, mitä on tarjolla. Uhrien kannattaa tutkia netin kauppapaikkoja, jos vaikka lähialueella olisi tarjolla itselle tutun näköistä omaisuutta, Aho sanoo.

Lue myös: Kesälomakausi mökkireissuineen odottaa – muista suojata kotisi murtovarkailta

Keinoja estää mökkimurtoja

Sopikaa, että alueen asukkaat valvovat alueen turvallisuutta eli tarkkailevat epäilyttävien henkilöiden kulkua ja toimintaa sekä ilmoittavat niistä tarvittaessa poliisille. Kun rikollinen huomaa, että hänet on havaittu, hän ei yleensä jää alueelle vaan vaihtaa maisemaa.

Älä jätä arvo-omaisuutta saataville. Vie kaikki arvokas ja kiinnostava mökistä pois. Älä jätä aseita, alkoholia, elektroniikkaa, työkoneita eli ei mitään, jota on helppo myydä edelleen pimeillä markkinoilla tai verkossa.

Jos arvokkaampaa omaisuutta on pakko jättää mökille, kuvaa omaisuus ja ota mahdolliset tunnisteet ylös. Voit myös merkitä omaisuutesi. Hankittavissa on merkitsemiseen sopivia välineitä, joiden avulla yksilöllisen tunnistusmerkinnän voi hoitaa pienellä vaivalla.

Jätä verhot avoimiksi. Näin varas näkee, ettei mökissä ole mitään anastettavaa.

Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet toimivat selkeänä pelotteena.

Kommentoi Facebookissa