MOT: Nuorisosäätiöltä on kateissa miljoonia – tutkintapyyntö tehty poliisille

Viroon Nuorisosäätiö olisi MOT:n tietojen mukaan sijoittanut vähintään 20 miljoonaa euroa, muun muassa luksusasuntojen rakentamiseen.

Viroon Nuorisosäätiö olisi MOT:n tietojen mukaan sijoittanut vähintään 20 miljoonaa euroa, muun muassa luksusasuntojen rakentamiseen. (Kuvituskuva Fotolia)

Epäselvyydet liittyvät entisen johtokaksikon aikana Viroon tehtyihin sijoituksiin.

TALOUS Nuorten asumisolojen auttamiseksi perustettu Nuorisosäätiö on jälleen julkisuudessa ongelmien johdosta. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA päätti vain viikko sitten peruuttaa säätiön yleishyödyllisyysaseman, koska sen toiminta ei täytä lain yleishyödyllisyydelle asettamia vaatimuksia.

Julkisuudessa kerta kerran jälkeen oleva Nuorisosäätiö muistetaan tuomioitakin tuoneesta vaalirahaselkkauksesta. Syksyllä 2009 nousi kohu, kun säätiö oli myöntänyt vaalitukea keskustalaisille poliitikoille. Verohallinnon ilmoituksen johdosta poliisi on nyt käynnistänyt tutkinnan, jossa rakennusliikkeen johtajia epäillään törkeistä veropetoksista ja kirjanpitorikoksista.

Viroon olisi siirretty miljoonia, joilla puolestaan olisi järjestetty maksuja omissa liiketoimissaan vaikeuksiin joutuneille Nuorisosäätiön entisille johtajille Perttu Nousiaiselle sekä Aki Haarolle. Johtohenkilöt ovat nyt vaihtuneet ja Nuorisosäätiö kertoo tehneensä kevään mittaan sisäisiä selvityksiä.

”Selvityksissä on käynyt ilmi asioita, joista säätiön hallitus tai henkilöstö eivät ole olleet tietoisia. Lisäselvitysten ja jatkotoimenpiteiden osalta Nuorisosäätiö tulee turvautumaan viranomaisten apuun. Nuorisosäätiö ei ole lahjus- eikä rikosepäilyiden kohteena.”

Yleisradion MOT:n mukaan rahoja on kateissa useita miljoonia euroja. Epäselvyydet liittyvät entisen johtokaksikon aikana Viroon tehtyihin sijoituksiin. Nuorisosäätiön operatiivinen johtaja Joni Lappalainen vahvistaa Ylelle säätiön olleen yhteydessä poliisiin.

– Viime vuosina on tehty Nuorisosäätiön toimintatarkoituksen vastaisia ja säätiön talouden kannalta haitallisia sopimuksia, Lappalainen kommentoi Ylelle.

MOT:n mukaan rahoitusvaikeuksissa ollut Nuorisosäätiö osti viime syksynä Helsingin Kampissa sijaitsevan kerrostalon puolalaisilta saadulla lainarahalla yli 18 miljoonan euron hinnalla. Viroon Nuorisosäätiö olisi sijoittanut vähintään 20 miljoonaa euroa, muun muassa luksusasuntojen rakentamiseen.

Epäillyt henkilöt eivät ole halunneet kommentoida asiaa.

Lue myös: Nuorisosäätiön yleishyödyllisyysasema peruutettiin – ”Toiminta ei täytä laissa asetettuja vaatimuksia”

Kommentoi Facebookissa