Muumi-jääluola aukesi 30 metrin syvyydessä – teemana Tove Janssonin rakastettu Taikatalvi-kertomus

Muumi-hahmot on tehty ihmisen kokoisiksi tai kookkaammiksi.

Muumi-hahmot on tehty ihmisen kokoisiksi tai kookkaammiksi. (Kuva Vesileppis/ Markus Laakso)

Kiveen louhitun luolan sääolosuhteet ja lämpötila pysyvät muuttumattomana läpi vuoden.

MUUMIT Leppävirran Vesileppiksen Muumi-jääveistosnäyttely avasi ovensa tapaninpäivänä. Näyttelyn teemana toimii Tove Janssonin rakastettu Taikatalvi-kertomus. Tarinasta on poimittu kuusitoista kohtausta, jotka on elävöitetty Muumi-aiheisin jääveistoksin ja audiovisuaalisin tehostein.

Jää- ja lumirakentamisesta vastasi Jäälinna ry, tähtinään jäänveiston maailmanmestari LkhavgadoriGeorgeDorjsuren ja Suomen-mestari Anssi Kuosa. Elämysrakentamisen suunnitteli teemapuistoihin erikoistunut Fantasia Works.

– Muumit ovat suunnittelullisesti mielenkiintoinen aihe, koska se vetoaa kaikenikäisiin. Jääpuistoon oli siis saatava elämyksellistä näkemistä ja kokemista niin lapsille kuin aikuisillekin. Onnistuimme mielestämme hyvin, sanoo Fantasia Worksin toimitusjohtaja Jari Partanen.

Näyttely sisältää veistosten ohella aktiviteettialueen, jossa kävijät pääsevät laskemaan liukumäkivuoren jääliu’uista sekä napakelkasta ja pienistä jääkaruselleista. Muumi-hahmot on tehty ihmisen kokoisiksi tai kookkaammiksi. Korkein teos, Muumitalo, kohoaa yli viiden metrin korkeuteen.

– Näyttelystä odotetaan keskeistä vetonaulaa koko Pohjois-Savon alueen matkailulle. Muumi on niin kova brändi, että sen imuvoima kantaa Suomen rajojen ulkopuolellekin. Muumi-tarinat eivät lopu kesken, sanoo Vesileppiksen liikuntapalveluiden toimitusjohtaja Esa Salmiheimo.

Näyttely sijaitsee 30 metriä maanpinnan ja hotellin alapuolella hiihtoareenalla. Kiveen louhitun luolan sääolosuhteet ja lämpötila pysyvät muuttumattomana läpi vuoden, mikä tarjoaa optimaaliset olosuhteet jäänveistolle ja teosten kestävyydelle. Veistämiseen on käytetty kirkasta teräsjäätä, joka on nostettu Kerimäen Puruvedeltä ja Kittilän Lainionjoesta.

Muumi-jääveistosnäyttely on jatkoa kaksi kertaa Vesileppiksen hiihtoareenalla järjestetylle, kymmeniä tuhansia kävijöitä houkutelleelle Ice Cave -jääveistosnäyttelylle.

Lue myös: Päivän sitaatti: ”Kaikki näyttää vaarallisemmalta pimeässä, käsitäthän.”

Kommentoi Facebookissa