Muurikkapannussa tai grillin levyllä voi mainiosti grillata myös kalaa – se vie kielen mennessään

Ideana on käyttää lohi nopeasti pannussa, jolloin sen pinta saa paahteista makua ja rapeutta. (Kuva Pro Kala)

Valmista juhannusjuhliin tai kesätarjottavaksi pintapaahdettua lohta.

RUOKA Juhannuksena herkutellaan pitkän kaavan mukaan – ja toivottavasti aurinkoisessa säässä. Kun ruokien valmistelut on tehty etukäteen, itse kokkaus hoituu nopeasti isommallekin joukolle.

Muurikkapannua käytetään usein jälkiruokien, kuten muurinpohjalettujen tai köyhien ritareiden valmistukseen, mutta se toimii mainiosti myös suolaisten ruokien valmistuksessa. Isossa pannussa voidaan valmistaa myös pintapaahdettua lohta. Annos on todella näyttävä, mutta helppo valmistaa.

Tämän ruuan valmistamiseen tarvitset yön yli liemessä maustuneen lohifileen ja kuuman pannun. Ideana on käyttää lohi nopeasti pannussa, jolloin sen pinta saa paahteista makua ja rapeutta. Pannun jälkilämmössä paistetaan annokseen vielä saaristolaisleipämurua, ja kokonaisuus viimeistellään raikkailla kasviksilla.

Resepti on mitoitukseltaan alkuruoka, mutta jos nostat kalan määrää ja tarjoat annoksen lisukkeena myös vaikkapa uusia perunoita, annos toimii mainiosti myös pääruokana.

Lohen marinoinnin, kasvisten käsittelyn, majoneesin valmistuksen ja leivän pilkkomisen voi tehdä jo hyvissä ajoin, jolloin itse h-hetkellä ruoka valmistuu nopeammin.

Pro Kalan tarjoaman reseptin voi toteuttaa mainiosti myös grillin levyllä tai vaikka isolla paistinpannulla.

Pintapaahdettu lohi

1 l vettä

2 rkl sokeria

50 g suolaa

600 g lohifileetä

Sekoita vesi, sokeri ja suola keskenään niin, että sokeri ja suola liukenevat veteen. Poista lohesta nahka ja ruodot.

Leikkaa lohi pituussuunnassa kahteen pitkänmalliseen palaan. Laita lohi liemeen ja anna maustua yön yli jääkaapissa. Kuivata lohen pinnat talouspaperilla ja kuumenna muurikkapannu tai grillin paistolevy niin kuumaksi kuin mahdollista.

Paahda lohi nopeasti molemmilta puolilta, noin pari minuuttia per puoli. Tärkeintä on, että lohi kypsyy vain pinnasta ja keskiosa jää punaiseksi. Leikkaa lohi annospaloiksi ennen tarjoilua.

Limekasvikset

1 porkkana

5 retiisiä

1/2 kurkku

2 kevätsipulin vartta

1/2 dl limemehua

1/2 tl suolaa

1 rkl sokeria

Huuhtele kasvikset, kuori porkkana. Viipaloi kasvikset todella ohueksi tai käytä apuna kuorimaveistä tai mandoliinia, jolloin saat viipaleista todella ohuita. Laita kasvikset kulhoon, mausta limemehulla, sokerilla ja suolalla. Anna maustua jääkaapissa puoli tuntia.

VINKKI: Nopea pikkelöinti antaa kasviksille rapean rakenteen ja korostaa niiden makua. Lime tuo kasviksiin raikkautta ja tekee niistä herkullisen, freesin parin lohelle. Valitse pikkelöitäväksi mitä tahansa kasviksia, jotka toimivat raakana.

Ruohosipulimajoneesi

1 dl hienonnettua ruohosipulia

3 rkl rypsiöljyä

2 dl majoneesia

Sekoita tehosekoittimella tai sauvasekoittimella öljy ja ruohosipuli vihreäksi öljyksi. Lisää majoneesi ja sekoita käsin tasaiseksi.

Voissa paistettua saaristolaisleipää

5 siivua saaristolaisleipää

30 g voita

Hienonna saaristolaisleipä. Paista muurikan tai paistotason jälkilämmössä leipämurusia voissa, kunnes ne ovat rapeita.

Lue myös: MasterChef Suomi -voittajan lempiraaka-aine on kala – ”Uskomatonta, että sitä saa merestä ilmaiseksi”

Kommentoi Facebookissa