Myöhässä maksetuista veroista kertyi korkoja 7 miljoonaa – noin 40 000 suomalaisella on edelleen maksamatta mätkyjä

Verottajalta voi hakea maksujärjestelyä, jos maksuvaikeudet ovat tilapäisiä. (Kuvituskuva Fotolia)

Yli kahdella miljoonalla suomalaisella on jäännös- tai kiinteistöverojen eräpäivä elokuussa.

VEROTUS Verohallinto kertoo, että viime vuonna kaikkiaan 855 000 suomalaista maksoi jäännösveronsa tai kiinteistöveronsa myöhässä. Noin 300 000 henkilöä maksoi jäännösveronsa myöhässä, ja kiinteistöveron maksaminen myöhästyi 555 000 henkilöltä.

Myöhästymisen vuoksi mätkyt kasvoivat korkoa lähes 6 miljoonaa euroa. Myöhästyneistä kiinteistöveroista kertyi korkoa noin miljoonan euron verran.

– Vaikka suuri osa suomalaisista on tunnollisia veronmaksajia, esimerkiksi yllätyksenä tulleen jäännösveron maksaminen voi osalla jäädä viipymään pitkäksikin aikaa. Esimerkiksi noin 40 000 suomalaisella on edelleen maksamatta mätkyjä, joiden eräpäivä oli viime vuoden puolella, sanoo ylitarkastaja Irene Laine Verohallinnosta.

Myöhästynyt vero alkaa kerryttää korkoa eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen. Viivästyskorko on 7 prosenttia.

Jotta mätkyt ja kiinteistövero eivät jää maksamatta unohduksen vuoksi, Verohallinto suosittelee e-laskun käyttämistä. Jos verojen eräpäivä on elokuun alussa ja e-laskun tilaa nyt, lasku ei kuitenkaan vielä elokuussa ehdi tulla e-laskuna verkkopankkiin.

Sekä mätkyjen että kiinteistöverojen eräpäivät ovat eri ihmisillä eri aikaan riippuen siitä, milloin henkilön verotus päättyy. Noin 300 000 henkilöllä on jäännösverojen eli mätkyjen eräpäivä 1. elokuuta ja 1,9 miljoonalla kiinteistöveron eräpäivä 8. elokuuta. Oma maksupäivä ja muut maksutiedot löytyvät OmaVerosta.

– Osan pitää maksaa sekä jäännös- että kiinteistöveroa elokuussa, jolloin rahaa saattaa kesälomien ja -reissujen vuoksi olla tavallista vähemmän käytössä. Siksi on hyvä muistaa, että Verohallinnon kanssa voi tarvittaessa sopia maksujärjestelystä, Laine sanoo.

Maksujärjestelyä voi hakea, jos maksuvaikeudet ovat tilapäisiä, aikaisemmat maksujärjestelyt Verohallinnon kanssa on hoidettu eikä henkilöllä ole velkoja ulosotossa.

Lue myös: Tulli myi valtiolle menetetyksi tuomitut virtuaalivaluuttansa – myyntituloa kertyi 46,5 miljoonaa euroa

Kommentoi Facebookissa