Myrkkyturman venäläiset vaunut oli varmistettu pysäytyskengillä – kemikaali oli matkalla Mussalon satamaan ja kolmanteen maahan

Säiliövaunuista ehti onnettomuudessa valua ympäristöön arviolta 35 000 litraa MTBE-kemikaalia.

Säiliövaunuista ehti onnettomuudessa valua ympäristöön arviolta 35 000 litraa MTBE-kemikaalia. (Kuva Onnettomuustutkintakeskus)

VR kertoo avustavansa viranomaisia Mäntyharjulla sattuneen VAK-onnettomuuden tutkinnassa.

MYRKKYTURMA Mäntyharjulla tapahtui viikonvaihteessa onnettomuus, jossa säiliövaunuista ehti valua ympäristöön arviolta 35 000 litraa MTBE-kemikaalia. Onnettomuus havaittiin lauantaina 7.4.2018 klo 12.07, Päivän Lehti kirjoitti tapauksesta tässä.

VR kertoo pysäköineensä 21.3. Kinnin liikennepaikalle 50 Venäjältä Suomeen tuotua tavaravaunua odottamaan jatkokuljetusta Mussalon satamaan kemikaaliasiakkaan terminaaliin.

Vaunut sisälsivät MTBE-nimistä kemikaalia, jota käytetään bensiinin valmistuksessa. Kemikaali laivataan Suomesta edelleen kolmanteen maahan. Suomessa on yhteensä noin 5 000 venäläistä vaunua, joista noin 2 200 on VAK-aineita sisältäviä eli nimikkeellä ”vaarallisten aineiden kuljetus”.

Vaunujen paikallaan pysyminen oli varmistettu lukittavilla pysäytyskengillä ja vaunujen valvonta oli järjestetty VR:n turvallisuusohjeen mukaisesti. VR:n mukaan säilytykseen oli saatu lupa liikennevirastolta ja liikenneviraston rataliikennekeskusta oli informoitu asianmukaisesti.

Onnettomuuden tutkinta on tapauksen osalta kesken ja siinä keskitytään selvittämään, miksi vaunut lähtivät liikkeelle. Lisäksi VR selvittää sisäisesti onnettomuuden syytä ja on käynnistänyt ylimääräisiä turvallisuustoimenpiteitä tutkimusten ajaksi. VR ilmoittaa tekevänsä tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa tutkinnan edistämiseksi.

Matkustaja- sekä tavaraliikennettä Hillosensalmi−Mäntyharju väliä liikennöidään toistaiseksi poikkeusjärjestelyin. Tarkempia tietoja liikennetilanteesta löydät tästä.

Kommentoi Facebookissa