Naapurissamme Ruotsissa riehuu väkivaltainen jengisota

Autopalot ja ampumavälikohtaukset ovat tämän päivän todellisuutta Ruotsissa.

Autopalot ja ampumavälikohtaukset ovat tämän päivän todellisuutta Ruotsissa. (Kuvituskuva Fotolia)

Suomalaiskirjailija sanoo ruotsalaisen kansankodin olevan romahtamassa.

GÖTEBORG Sunnuntai-iltana Tukholmassa syttyivät jouluvalot, tuomaan tunnelmaa rauhan ja valon juhlaan. Göteborgin keskustassa Vasagatanilta vietiin laukauksista haavoittunut uhri sairaalaan, parikymppinen mies tarvitsee leikkaushoitoa.

Expressenin haastatteleman todistajan mukaan naamioidut miehet olivat liikkeellä henkilöautolla. He ampuivat useita laukauksia kadulla ollutta miestä kohti, yksi heitti polttopullon pysäköityyn autoon.

Tapahtuma ei tullut yllätyksenä kenellekään, joka on seurannut Ruotsin tilannetta. Göteborgissa on riehunut jo neljä vuotta jengisota, joka on vaatinut kymmeniä kuolleita ja lukuisia muita uhreja. Murhissa ja pommi-iskuissa on kuollut myös sivullisia, nuorin uhreista on ollut nelivuotias.

Jengisodan sanotaan alkaneen aikoinaan rikollispomon tyttöystävään liittyneestä mustasukkaisuudesta, nykyisin mukana ovat kosto ja huumekaupan reviiritaistelut. Jengit ovat maahanmuuttajajengejä, mutta kysymyksessä eivät ole viime syksynä saapuneet turvapaikanhakijat, vaan syyt ovat pidemmällä.

Skånessa on poliisin mukaan kuluvan vuoden aikana murhattu jo 24 henkilöä. (Kuva Fotolia)
Skånessa on poliisin mukaan murhattu kuluvan vuoden aikana jo 24 henkilöä. (Kuva Fotolia)

Göteborgin maahanmuuttajajengit koostuvat aikaisemmin saapuneista turvapaikanhakijoista, joiden kotouttaminen ruotsalaiseen kansankotiin on mennyt mahdollisimman pieleen. Jengeissä on jäseniä erityisesti entiseltä Jugoslavian alueelta, Lähi-idästä sekä Somaliasta ja Eritreasta, mutta mukana on myös jo toisen polven maahanmuuttajia.

Göteborgissa on hieman yli puoli miljoonaa asukasta, kaupungin metropolialueella lähes miljoona. Ennen pakolaiskriisiä tehtyjen tilastojen mukaan heistä noin 175 000 oli maahanmuuttajia, nyt määrä on suurempi.

Kaupunki on jengien hallussa

Nuoret, turhautuneet ja työttömät miehet ovat muodostaneet jengejä, jotka harjoittavat huumekauppaa ja kiristystä. Ruotsin poliisin raportin mukaan jengit ovat ottaneet haltuunsa yhdeksän Göteborgin esikaupunkialuetta.

Yksistään vuonna 2013 Göteborgissa oli yli 50 ampumisvälikohtausta ja autoja poltettiin 354 kappaletta. Erityisen ongelmallinen alue on Biskopsgården, entinen suomalaisten suosima alue, jossa tapahtuneen 17- ja 28-vuotiaiden miesten kaksoismurhan jälkeen poliisi yritti katkaista väkivallan kierteen erityisellä operaatiolla.

Turhaan. Ruotsin poliittisen johdon herätti viimein välikohtaus, jossa vuoden 2015 keväällä Hisingenin Biskopsgårdenissa sijaitsevaan ravintolaan astui kaksi pääkallonaamarein naamioitunutta miestä, jotka alkoivat ampua konetuliaseilla.

Surmansa sai alle 25-vuotias rikollispomo, mutta myös ravintolan 20-vuotias työntekijä menehtyi ja kahdeksan sivullista haavoittui.

Pääministeri Stefan Löfven tuo kukkia Göteborgin ravintola-ammuskelussa kuolleiden kahden uhrin muistolle. (Kuva AOP)
Pääministeri Stefan Löfven tuo kukkia Göteborgin ravintola-ammuskelussa kuolleiden uhrien muistolle. (Kuva AOP)

Skånessa on poliisin mukaan kuluvan vuoden aikana murhattu jo 24 henkilöä. Vuodesta 2016 on tulossa murheellinen ennätysvuosi.

Elokuussa pommi räjähti kerrostaloasunnossa, jossa oli kirjoilla yksi ravintola-ammuskelussa tuomituista miehistä. Käsikranaatti tappoi yhden asunnossa olleista lapsista, kahdeksanvuotiaan.

Syyskuussa Göteborgin Frölundan torilla teloitettiin julkisesti ihmisten edessä mies, jota kaksi naamioitunutta hyökkääjää ampuivat päähän. Uhri oli 33-vuotias alamaailman päällikkö.

Marraskuun alussa ampumisia tapahtui jopa peräkkäisinä päivinä, uhrit ammuttiin teloitustyyliin.

– Meillä ei ole enää tilanne hallussa ennenkuin olemme saaneet lisätutkijoita, tunnusti kokenut poliisi Thord Haraldsson murharyhmästä.

”Kansankoti on romahtamassa”

Kirjailija Asko Sahlberg on asunut Göteborgin alueella jo 20 vuotta. Sahlberg on ollut kolme kertaa Finlandia-ehdokkaana, Göteborgiin hän muutti kaupungin rennon ilmapiirin johdosta.

Vielä silloin hänellä oli tapana kävellä ajatuksineen kaupungilla öisin, nyt se on mahdotonta.

– Kaupungin kasvot ovat muuttuneet julmiksi ja väkivaltaisiksi. Tuntuu, ettei mene päivääkään, etteikö jotain puukoteta tai jossain ammuskella, Asko Sahlberg totesi vain muutama viikko sitten Aamulehdelle.

Suomalaiskirjailija sanoo väkivallan lisääntyneen erityisesti suurkaupungeissa – Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössä – ja huolestuttavaa asiassa on se, että se liittyy pakolaispolitiikkaan.

– Samanaikaisesti kansankoti on romahtamassa. On kammottavaa, miten etäällä Ruotsi on siitä hyvinvoinnin edelläkävijämaasta, jollaisena se tunnettiin.

Ruotsin kiristynyt poliittinen ilmapiiri ahdistaa Göteborgin liepeillä asuvaa kirjailija Asko Sahlbergia. (Kuva Like)
Ruotsin kiristynyt poliittinen ilmapiiri ahdistaa Göteborgin liepeillä asuvaa kirjailija Asko Sahlbergia. (Kuva Like)

Kommentoi Facebookissa