Näin avaat kuohuviinipullon turvallisesti – painetta enemmän kuin auton renkaassa

Alkoissa myydään uudenvuoden viikolla arviolta noin 450 000 pulloa kuohuviinejä ja samppanjoita.

Alkoissa myytiin uudenvuoden viikolla noin 450 000 pulloa kuohuviinejä ja samppanjoita, kesäjuhlat tuovat toisen myyntipiikin. (Kuva Fotolia)

Uudenvuoden viikolla kuohuviinin myynti poksahtaa kymmenkertaiseksi.

JUHLAT Suomalaiset juhlistavat uutta vuotta perinteisesti kuohuviinillä ja samppanjalla. Tämä näkyy myös Alkon myymälöissä, joista myydään uudenvuoden viikolla arviolta noin 450 000 pulloa kuohuviinejä ja samppanjoita. Vastaavana juhlattomana ajankohtana myynti on noin 44 000 pullollista kuohuvaa viikossa.

Kuohuviinin litramyynti kasvaa uudenvuoden alla arviolta yli 900 prosenttia ja samppanjan vajaat 800 prosenttia. Myös alkoholittomia tuotteita halutaan juhlapöytiin, sillä näiden tuotteiden myynti kasvaa noin 350 prosentilla juhlan alla.

Alkon kokonaismyynti on uudenvuoden alla vajaat 2,1 miljoonaa litraa juomia. Kokonaismyynti kasvaa yli 140 prosenttia juhlattomaan kauteen verrattuna. Uudenvuoden vaikutusta myyntiin on arvioitu edellisen vuoden myynnin perusteella.

Erilaiset kuohuviinit täydentävät monenlaisia uudenvuoden illan juhlapöytiä. Monelle blinit ovat perinteinen uudenvuoden herkku ja näiden rinnalle voi valita sekä hapokkaita ja paahteisia, että hedelmäisempiä ja mineraalisempia juomia. Ensimmäiseen kategoriaan osuvat samppanjat ja muut sakkakypsytetyt juomat. Toista edustavat esimerkiksi proseccot ja sektit. Rosékuohuviinit ja samppanjat pärjäävät hyvin liharuokienkin, kuten roseeksi jätettyjen fileiden seurassa.

Kuohuviinit on tärkeää muistaa jäähdyttää hyvin. Ne tulisi tarjoilla noin 6–8-asteisina. Pakastimessa säilytettävällä geelicoolerilla huoneenlämpöisen viinipullon saa viilennettyä nautintalämpöiseksi noin 20 minuutissa. Jääpalojen ja veden sekoituksessa isossa coolerissa tai ämpärissä juoman saa viileäksi jo vartissa.

Kuohuviinipullojen avaamisessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta: pullossa saattaa olla painetta jopa kuuden baarin verran. Vertailun vuoksi henkilöauton rengaspaine on noin kaksi baaria.

Näin avaat kuohuviinipullon turvallisesti:

  • Kuivaa pullo ennen avaamista ja jätä pyyheliina käsivarrellesi
  • Pidä pullon suu koko ajan suunnattuna pois muiden kasvoista
  • Irrota varovasti pullon korkkia suojaava foliopaperi ja metallilanka
  • Oikeakätiset ottavat pullon pohjan oikeaan käteensä ja kallistavat pulloa yläviistoon noin 45 asteen kulmaan. Pullon korkkiosa nojautuu vasemman käden kämmenpohjaan.
  • Pyöritä pulloa oikealla kädellä pohjasta, vasen käsi jarruttaa hitaasti irtoavaa korkkia.

Parhaimmillaan pullon suulta kuuluu vain vaimea pihahdus.

Alkon myymälät palvelevat uudenvuodenaattona lauantaina 31.12. pääsääntöisesti kello 18 saakka. Tarkat aukioloajat kannattaa tarkistaa alko.fi:stä.

Kommentoi Facebookissa