Näin juhlitaan Presidentinlinnassa – itsenäisyyspäivän vastaanotolla on pitkä historia

Presidentinlinna juhlavalaistuna odottaa itsenäisyyspäivänä noin 1800 kutsuvierasta.

Presidentinlinna juhlavalaistuna odottaa itsenäisyyspäivänä kutsuvieraitaan. (Kuva Fotolia)

Presidenttipari on kutsunut itsenäisyyspäivän vastaanotolle noin 1700 vierasta.

ITSENÄISYYSPÄIVÄ Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla on takanaan pitkä traditio. Autonomian ajalla säätyvaltiopäivien yhteydessä järjestettiin valtiopäivätanssiaiset Keisarillisessa palatsissa eli nykyisessä Presidentinlinnassa. Valtiopäivätanssiaisten perinne oli taustalla siirryttäessä itsenäisyyspäivänä järjestettäviin iltapäivävastaanottoihin ja juhlavastaanottoihin.

Itsenäisyyspäivän vastaanottojen historia ulottuu vuoteen 1919, jolloin Linnassa järjestettiin ensimmäinen iltapäivävastaanotto. Vuosina 1919–1921 vastaanotoille oli kutsuttu hallitus, diplomaatteja ja virkamieskuntaa, yhteensä noin 150 henkilöä. Vastaanotolla tarjoiltiin kahvia ja ohjelmassa oli musiikkia. Vastaanoton jälkeen Kansallisteatterissa pidettiin kansalaisjuhlat.

Presidentti K.J. Ståhlberg ja rouva Ester Ståhlberg järjestivät 6.12.1922 ensimmäisen iltavastaanoton Presidentinlinnassa. Tilaisuus alkoi klo 21.00, vieraita oli toista tuhatta ja ohjelmassa oli muun muassa yksinlaulua, soittoa ja tanssia.

Vuosina 1923–1924 palattiin takaisin iltapäivävastaanottoihin. Seuraavan itsenäisyyspäivän aattona, 5.12.1925 presidentti Lauri Relander ja rouva Signe Relander kutsuivat jälleen juhlavaan illanviettoon noin 1600 vierasta. Kutsuttuina olivat hallitus, diplomaatit, kansanedustajat, ylempää upseeristoa, ylintä virkamieskuntaa sekä taiteen edustajia. Ilta sisälsi musiikkiohjelmaa ja tanssia aina aamuyöhön asti.

Tässä muodossa juhlat ovat jatkuneet, tosin alkuun epäsäännöllisemmin. Linnan arkiston mukaan juhlia ei järjestetty vuosina 1926, 1931, 1932 eikä sotavuosina 1939–1945.

Vuodesta 1946 alkaen itsenäisyyspäivän illanvietto on järjestetty vuosittain viittä poikkeustapausta lukuun ottamatta. Vuonna 1952 vastaanotto jäi väliin presidentti J.K. Paasikiven sairauden takia. Vuonna 1972 Linnassa ei korjaustöiden takia järjestetty vastaanottoa, vaan juhlavastaanotto pidettiin Finlandia-talossa juhlakonsertin yhteydessä. Vastaanoton isäntänä oli tuolloin pääministeri. Vuoden 1974 vastaanotto peruuntui rouva Sylvi Kekkosen 2.12.1974 tapahtuneen kuoleman johdosta.

Vuonna 1981 vastaanottoa ei järjestetty tasavallan presidentti Urho Kekkosen ollessa sairauden vuoksi estynyt hoitamasta tehtäviään. Sen sijaan itsenäisyyspäivän vastaanotto pidettiin Finlandia-talossa juhlakonsertin jälkeen ja isäntänä oli pääministerin sijainen.

Vuonna 2013 tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi itsenäisyyspäivän juhlakonsertin ja vastaanoton Tampere-talossa Presidentinlinnan ollessa peruskorjauksessa.

Vuoteen 1964 asti juhlaa kutsuttiin illanvietoksi. Tämän jälkeen Linnassa on järjestetty nykymuotoisia itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoja. Kutsuvieraiden lukumäärä on vaihdellut noin 1600 henkilöstä 2000 vieraaseen.

Tämän vuoden vastaanoton teema, yhteinen ympäristömme, heijastuu kutsuvieraissa, musiikissa, tarjoilussa ja koristeluissa. Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat kutsuneet vastaanotolle noin 1700 vierasta.

Vieraina ei kuitenkaan nähdä terveyssyiden johdosta presidentti Martti Ahtisaarta puolisoineen, eikä presidentti Mauno Koiviston leskeä Tellervo Koivistoa.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Näin sujuvat Linnan juhlat – presidenttipari pyörähtää tanssilattialle Oskar Merikannon sävelin

Itsenäisyyspäivän ohjelma 2018

Klo 12.00 Presidenttipari osallistuu Suomen itsenäisyyden ekumeeniseen juhlajumalanpalvelukseen Tuomiokirkossa

Klo 17.30 Opiskelijoiden soihtukulkueen seuraaminen Presidentinlinnan parvekkeelta

Ennen juhlavastaanoton alkua presidenttipari toivottaa median edustajat tervetulleiksi

Klo 19.00 Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Presidentinlinnassa alkaa, Valtiosalin ovet avautuvat Sibeliuksen Jääkärimarssin tahdissa.

Ensimmäisinä kättelyvuorossa ovat sotaveteraanit ja lotat. Mariankadun puolelta saapuvien vieraiden kättely kestää hieman yli tunnin. Pohjoisesplanadin puolelta vastaanotolle saapuu mm. Suomeen akkreditoitu diplomaattikunta. Kättelyn jälkeen Ylioppilaskunnan Laulajat ja Philomela-kuoro esiintyvät Valtiosalissa.

Kättelyn jälkeen presidenttipari tervehtii sotaveteraaneja ja lottia. Ylioppilaskunnan Laulajat ja Philomela-kuoro esiintyvät kahvitilaisuudessa.

Noin klo 21.15 Tanssi alkaa Valtiosalissa. Presidenttipari aloittaa illan ensimmäisen valssin, joka on Oskar Merikannon säveltämä Valse Lente.

Noin klo 21.25 Sibis Jazz Youngsters aloittaa 3. kerroksen salongissa

Noin klo 21.45 Kaartin Soittokunnan Combo aloittaa musiikin Valtiosalissa. Solisteina Jennie Storbacka ja Mikael Saari.

Klo 22.15 Televisiointi ja median toiminta Linnassa päättyy

Klo 23.00 Juhlavastaanotto päättyy

Kommentoi Facebookissa