Nainen eksyi Lapissa lumituiskuun kevyissä varusteissa – löytyi lumikiepistä sikiöasennossa rinkka sylissään

Se, mihin nainen oli ollut huonossa säässä ja kevyissä varusteissa matkalla, ei selvinnyt. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisi nosti kylmettyneen naisen moottorikelkan kyytiin ja kuljetti lämpimään mökkiin.

ETSINTÄTEHTÄVÄ Perjantaina illalla klo 20 aikaan poliisi sai tehtävän Saariselälle maastoon eksyneestä naisesta. Ilmoituksen eksymisestä hälytyskeskukseen teki eksynyt itse. Hän kertoi olevansa lisäksi erittäin kylmissään. Sää oli huono sankan lumisateen ja lumipyryn vuoksi.

Pian tehtävän saatuaan poliisi lähti yhden moottorikelkan ja autopartion voimin etsinnälle. Poliisin moottorikelkka lähti Laanilasta maastoon tarkastamaan latu-uria pitkin lähialueen autiotupia. Eksyneen puhelimeen yritettiin soittaa, mutta yhteyttä ei saatu.

Koska yhteyttä ei saatu, alettiin puhelinta myös paikantaa. Paikannusta tehtiin kolme kertaa ja puhelin paikantui aina samaan paikkaan, Saariselän Rummakurun länsipuolelle. Näiden tietojen pohjalta etsintä päätettiin poliisin toimesta keskittää juuri tälle alueelle. Tarkastetuista Rummakurun lähialueen autiotuvista etsittävää ei kuitenkaan löytynyt.

Huoli eksyneestä kasvoi. Paikalle päätettiin hälyttää Saariselälle jääneen poliisipartion toimesta pelastuslaitos, rajavartiosto ja Vapepa. Moottorikelkalla liikkunut poliisi jatkoi etsintää Luulammen suunnilla, mutta tuloksetta. Luulammen jälkeen poliisin moottorikelkka suuntasi Kiilopäälle ja sieltä Ahopään yli, suuntana Saariselkä.

Ylittäessään Ahopäätä poliisi löysi etsittävän osittain jo pahasti umpeutuneen latu-uran varresta. Etsittävä makasi löytöhetkellä tuiskulumen peittämällä latu-uralla sikiöasennossa, rinkka sylissään lumen tuiskuttamassa lumikiepissä. Etsittävän ympärille oli tuiskunnut jo puolen metrin verran lunta. Poliisi puki kylmettyneelle naiselle omasta repustaan lämpimän puseron ylle, nosti hänet moottorikelkan kyytiin ja kuljetti Kiilopäälle lämpimään mökkiin ja jatkotutkimuksiin.

Poliisi haki eksyneen naisen loput retkivarusteet myöhemmin löytöpaikalta. Nainen oli eksynyt vallitsevaan säähän nähden kelvottomissa varusteissa. Sää tunturissa oli sen laatuinen, että jos latu-uraa ei olisi oltu tikoitettu, sitä ei olisi huomannut enää lainkaan. Se, mihin nainen oli ollut huonossa säässä ja kevyissä varusteissa matkalla, ei selvinnyt.

Lue myös: Lumimyräkkä yllätti tunturilla retkeilemässä olleet aikuiset ja lapsen – poliisin kelkkapartio löysi eksyneet

Kommentoi Facebookissa