JÄÄKIEKKO Naisleijonien ylivoimainen turnausvoitto Ruotsin järjestämässä Euro Hockey Tour -turnauksessa ei päässyt otsikoihin. Sen sijaan otsikoihin pääsivät turnauksen olosuhteet, joista ruotsalaisille voi antaa sapiskaa ja kunnolla!
Ammattilaisena pelaava maalivahti Noora Räty julkaisi sosiaalisessa mediassa paljon puhuvan päivityksen ruotsalaisten järjestämistä karuista olosuhteista. Maaseudulla Eksjössä naiskiekkoilijat pelasivat pikkuhallissa, jonka pukukopit sijaitsivat eri rakennuksessa. Halliin käveltiin varusteissa ulkokautta.
EHT-otteluita järjestettiin myös Trånäsissa. Siellä pelikamat vaihdettiin jalkapallon kuplahallissa, josta pelaajat tuotiin pieneen jäähalliin bussilla.
Ei ollut ihme, että pelaajat protestoivat. Ruotsalaisten ala-arvoisten järjestelyjen myötä naisten EHT-turnaus sai julkisuutta enemmän kuin koskaan aiemmin, mutta ei itse jääkiekon, vaan epätasa-arvoisten olosuhteiden takia.
Miesten EHT-turnauksia on tällä kaudella pelattu Euroopan suurilla jääkiekkoareenoilla, kuten Globenissa ja Hartwall-areenalla. Venäjän EHT-turnauksen ottelu Venäjä-Suomi pelattiin Pietarin Krestovski-jalkapallostadionilla noin 70 000 katsojan edessä.
Naisten jääkiekkomaaotteluita Suomessa on tällä kaudella pelattu vain elokuussa Vierumäellä. Yleisöbuumista on turha haaveilla, jos ottelut viedään kauas suurista asutuskeskuksista.
Yhdysvallat ja Kanada kohtasivat toisensa viime viikolla harjoitusotteluissa NHL-areenoilla Vancouverissa ja Anaheimissa. Molemmissa peleissä oli paikan päällä yli 10 000 katsojaa. Anaheimin pelissä katsojia oli yli 13 000, mikä on Yhdysvalloissa naisten jääkiekon uusi katsojaennätys.
Pohjois-Amerikassa naisten joukkuelajit ovat nosteessa. Naisten jalkapallon MM-turnaus loi Yhdysvalloissa viime kesänä hurjan buumin. Turnauksen ratkaisevia otteluita seurasi Yhdysvalloissa tv:stä ja netistä selvästi enemmän katsojia kuin esimerkiksi NHL:n Stanley Cupin finaaleita, vaikka kauden kokonaiskatsojaluvuissa jääkiekko vielä toistaiseksi ohittaa Yhdysvalloissa suosiossa jalkapallon.
Naisten jalkapallo on kovassa nosteessa Euroopassakin ja on turha väittää, etteikö naisten jääkiekkokin voisi vanhalla mantereella kiinnostaa. Viime keväänä naisten MM-kisoissa Espoon areenassa jäätiin toki yleisötavoitteista, mutta turnaus aiheutti Suomessa naisten joukkueurheilun suhteen ennennäkemättömän buumin. Suomen Jääkiekkoliitto ei ole sitä toistaiseksi kuitenkaan hyödyntänyt Kansainvälisestä Jääkiekkoliitosta puhumattakaan.
Kansainvälisen Jääkiekkoliiton ja Euroopan kansallisten jääkiekkoliittojen olisikin syytä herätä. Naisten jääkiekolla on kaikki mahdollisuudet kerätä lajille lisää suosiota. Ja eikä pelkästään Euroopasta, koska Japani ja Kiinahan ovat panostamassa naisten jääkiekkoon voimakkaasti.
Euro Hockey Tour -turnauksille voisi hakea esimerkkiä vaikka tenniksestä. Kaikissa tenniksen Grand Slam -turnauksissa naiset ja miehet pelaavat samoissa tapahtumissa. Naisten ratkaisuottelut vetävät yhtä paljon katsojia kuin miestenkin ottelut.
Tuskin olisi iso kustannuserä, jos naisten EHT-pelejä pelattaisiin miesten EHT-pelien tapahtumissa samoilla areenoilla. Naisten jääkiekko saisi paljon julkisuutta, kun mediaakin olisi paikalla samoissa tapahtumissa. Karjala-turnauksen Leijona-fani kannustaisi varmasti mielellään Naisleijoniakin.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Leijonilta hyvin heikko turnaus – lupaavat MM-näytöt jäivät vähiin
Kommentoi Facebookissa