Naisten MM-jalkapallon ympärillä iso buumi – Suomen unelma saa vielä odottaa

Naisten MM-turnaus on laajentunut jo 24 joukkueen turnaukseksi.

Naisten MM-turnaus on laajentunut jo 24 joukkueen turnaukseksi. (Kuva Fotolia)

Jalkapallon naisten MM-turnaus on tämän kesän suurin urheilutapahtuma.

JALKAPALLO Jalkapallo on näkyvästi esillä tänäkin kesänä, vaikka miesten MM- tai EM-turnausten osalta on välivuosi. Ranskassa pelattava naisten MM-turnaus on kesän suurin urheilutapahtuma.

Miesten jalkapallo nousi viralliseksi olympialajiksi jo Lontoossa vuonna 1908 ja ensimmäinen MM-turnaus pelattiin 1930. Ensimmäinen naisten MM-turnaus pelattiin vasta vuonna 1991 ja olympiajalkapalloa naiset saivat ensi kertaa pelata vasta Atlantassa 1996.

Naisten MM-turnaus pelataan nyt kahdeksatta kertaa. MM-turnaus on laajentunut jo 24 joukkueen turnaukseksi. Ranskassa liput ovat menneet todella hyvin kaupaksi ja turnauksen medianäkyvyys on ennätystasolla.

Myös peli on kehittynyt valtavasti. Yhä useampi naisjalkapalloilija elättää itsensä ammattilaisena. Euroopan suurimpien seurojen budjetit rikkovat jo kirkkaasti miesten Veikkausliigan suurseuran HJK:n budjetin, joka on noin 4,5 miljoonaa euroa.

Vaikka ansiotaso kohenee, eivät kaikki ole tyytyväisiä. Viime vuonna maailman parhaaksi pelaajaksi valittu norjalainen Ada Hegerberg päätti jättää MM-kisat väliin, koska ei ole tyytyväinen Norjan maajoukkuetoimintaan. Hegerberg protestoi naispelaajien epätasa-arvoista kohtelua.

Myös naisten jalkapallon mahtimaan Yhdysvaltojen pelaajat ovat protestoineet tuloeroja ja haastaneet maansa jalkapalloliiton oikeuteenkin. Muidenkin maiden pelaajat ovat esittäneet rajuakin kritiikkiä tasa-arvoeroja kohtaan.

Se on kuitenkin kiistatta selvää, että tänä kesänä naisten jalkapallo rikkoo katsojaennätyksensä ja se näkyy naisten tilipusseissa väistämättä. Kansainvälinen Jalkapalloliitto FIFA kyllä tiedostaa naisten jalkapallon potentiaalin, mikä on näkynyt panostuksissa. Jalkapallotuotteen suosion kasvattamisessa naiset ovat merkittävä resurssi.

Nyt alkaneissa naisten MM-kisoissa 24 joukkuetta on jaettu kuuteen alkulohkoon. Jokaisen lohkon kaksi parasta sekä lohkojen neljä parasta kolmosta etenee neljännesvälieriin.

Merkittävimpinä mestarisuosikkeina pidetään puolustavaa maailmanmestaria Yhdysvaltoja, Englantia, Rion 2016 olympiavoittaja Saksaa, Brasiliaa, Hollantia sekä emäntämaa Ranskaa. Vuoden 2011 maailmanmestari ja 2015 hopeajoukkue Japani on musta hevonen, kuten 2016 olympiahopeaa voittanut Ruotsi. Pohjoismaista mukana on Ruotsin lisäksi Norja, joka joutuu siis tulemaan toimeen ilman Hegerbergiä.

Suomi on pelannut naisten EM-kisoissa vuosina 2005, 2009 ja 2013, mutta MM-kisoissa ei vielä koskaan. Potentiaalia voisi olla 2020-luvulla, sillä viime syksynä Uruguayssa Suomi oli mukana tyttöjen MM-kisoissa, joihin Euroopasta selviytyi vain kolme joukkuetta.

Ongelmana Suomessa on monen lupaavan naisfutarin uran tyssääminen rahoituksen puutteeseen. Jalkapallolla ei ole Suomen olosuhteissa mahdollista ansaita elantoa.

Useampi suomalaispelaaja tekee kuitenkin ammattilaisuraa ulkomailla. Olympiakomiteakin saattaa jatkossa tukea naisjalkapalloilijoita enemmän.

Naisten jääkiekossa Naisleijonat voitti huhtikuussa MM-pronssia, mikä oli seurausta 10 000 euron kausiapurahasta, joka mahdollisti ammattimaisen harjoittelun. Naisten jalkapallossa olisi Suomessa tarvetta vastaavaan investointiin. Veikkauksen tuloutuksissa olisi kyllä resursseja.

Naisten MM-kisojen lohkojako:

Lohko A: Ranska, Etelä-Korea, Norja, Nigeria
Lohko B: Saksa, Kiina, Espanja, Etelä-Afrikka
Lohko C: Australia, Italia, Brasilia, Jamaika
Lohko D: Englanti, Skotlanti, Argentiina, Japani
Lohko E: Kanada, Kamerun, Uusi-Seelanti, Hollanti
Lohko F: Yhdysvallat, Thaimaa, Chile, Ruotsi

Naisten MM-turnaus kestää kuukauden. Loppuottelu pelataan 7. heinäkuuta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkaja-vahti Lukas Hradecky yllätti karaokessa Barcelonassa: ”Oli hyvin suomalaiset juhlat”

Kommentoi Facebookissa